Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Σε σίριαλ εξελίσσεται στην Ισπανία η εντολή σχηματισμού κυβέρνησης

Σε σίριαλ εξελίσσεται στην Ισπανία η εντολή σχηματισμού κυβέρνησης

Σε κλοιό πιέσεων βρίσκεται ο Πέδρο Σάντσεθ των ισπανών Σοσιαλιστών μετά την απόφαση του Ραχόι να μην ζητήσει για την ώρα εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, αλλά και την αιφνιδιαστική πρόταση συνεργασίας που του κατέθεσαν οι Podemos.

Σε κλοιό πιέσεων βρίσκεται ο Πέδρο Σάντσεθ των ισπανών Σοσιαλιστών μετά την απόφαση του Ραχόι να μην ζητήσει για την ώρα εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, αλλά και την αιφνιδιαστική πρόταση συνεργασίας που του κατέθεσαν οι Podemos.

Με ανακοίνωσή του το Σάββατο, το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PSOE) σημειώνει ότι την επόμενη εβδομάδα που θα επαναληφθούν οι διαβουλεύσεις υπό τον βασιλιά, η εντολή πρέπει να δοθεί στο πρώτο σε δύναμη κόμμα. Δηλαδή στο Λαϊκό του Ραχόι, ο οποίος πήγε «πάσο» μέχρι νεωτέρας.

Και μέχρι αυτό να συμβεί, συνεχίζει η ανακοίνωση, το κόμμα δεν πρόκειται να εμπλακεί σε διαπραγματεύσεις για εναλλακτική κυβέρνηση.

Μάλιστα, το PSOE επιτίθεται εμμέσως και στους Podemos, λέγοντας ότι δεν συνομιλεί με όποιον εκβιαστικά βάζει το κομματικό συμφέρον πάνω από το γενικό καλό.

Οι Σοσιαλιστές καταλήγουν ξεκαθαρίζοντας ότι ο Πέδρο Σάντσεθ δεν θα εμπλακεί το Σαββατοκύριακο σε συγκεκριμένες διαπραγματεύσεις, αλλά θα συνεχίσει τις επαφές με όλες τις πολιτικές δυνάμεις. Ήδη επικοινώνησε με τον επικεφαλής των Ciudadanos, Άλμπερτ Ριβέρα.

Στις τάξεις των Σοσιαλιστών υπήρξε αμηχανία, αλλά και ενόχληση από την πρόταση των Podemos για κυβέρνηση συνεργασίας, χωρίς καμία προηγούμενη διαβούλευση.

Ο Σάντσεθ πληροφορήθηκε την «προσφορά» στη διάρκεια της συνάντησής του με τον βασιλιά Φίλιππο Στ’. Χαρακτηριστική της ενόχλησης ήταν η δήλωσή του μετά τη συνάντηση: «Μπήκα χωρίς να έχουμε κυβέρνηση και βγήκα με τη λίστα των υπουργών».

Αλλά και ο τέως ηγέτης του PSOE, Πέρεθ Ρουμπαλκάμπα (διαδέχθηκε στην ηγεσία τον Θαπατέρο το 2011 και συνετρίβη από τον Ραχόι) δεν έκρυψε την ενόχλησή του από την κίνηση των Podemos: «Είναι η πρώτη φορά στη ζωή μου που ακούω πρόταση για κυβερνητική συνεργασία, με προσβολή απέναντι στο κόμμα που θέλεις να συνεργαστείς» τόνισε.

Επισήμως το PSOE έχει αποφασίσει ότι θα αναλάβει πρωτοβουλία για «κυβέρνηση αλλαγής», αφού ολοκληρωθεί (προφανώς, ανεπιτυχώς) η προσπάθεια του Ραχόι για σχηματισμό κυβέρνησης.

Ο ίδιος ο Σάντσεθ δεν έχει κρύψει ότι θα ήθελε να εφαρμόσει το πορτογαλικό μοντέλο: κυβέρνηση σοσιαλιστών με την ανοχή της αριστεράς.

Ωστόσο, η πρόταση του Ιγκλέσιας για ενεργό συμμετοχή των Podemos στην κυβέρνηση προσγείωσε απότομα το άλλοτε κραταιό ισπανικό κόμμα.

Σε κάθε περίπτωση, το PSOE θα συνεδριάσει στις 30 Ιανουαρίου, ώστε να εξετάσει τα δεδομένα και να καθορίσει εκ νέου τη στάση του.

Ο ίδιος ο Ραχόι δεν χάνει την ευκαιρία να επιτίθεται στους παραδοσιακούς πολιτικούς του αντιπάλους: «Το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται η χώρα είναι ένας ταπεινωμένος πρωθυπουργός» δήλωσε το Σάββατο.

«Μια κυβέρνηση Σοσιαλιστών-Podemos και Ενωμένης Αριστεράς θα ήταν στις διαταγές των Podemos, υποθηκευμένη και ταπεινωμένη. Και αυτό είναι το τελευταίο που χρειαζόμαστε» δήλωσε.

Συμπλήρωσε μάλιστα ότι οι συνταγματικές αλλαγές που οραματίζονται τα κόμματα της κεντροαριστεράς δεν μπορούν να υλοποιηθούν, γιατί το Λαϊκό Κόμμα ελέγχει πλήρως τη Γερουσία.

Πάντως, ο Ραχόι επανέλαβε με νόημα ότι το κόμμα του μαζί με τους Σοσιαλιστές και τους Ciudadanos συμπίπτουν σε πολλά ζητήματα, ιδίως στο θέμα της ενότητας της Ισπανίας.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, ο βασιλιάς Φίλιππος Στ’ θα πραγματοποιήσει νέο κύκλο επαφών με τους πολιτικούς αρχηγούς την επόμενη εβδομάδα.

Στόχος, να αναλάβει ένας πολιτικός αρχηγός το σχηματισμό κυβέρνησης, ζητώντας αυτό που τα τελευταία σχεδόν 40 χρόνια ήταν ρουτίνα για την Ισπανία: την ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής…

Απόστολος Ρουμπάνης

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Μπαρτσελόνα – Ολυμπιακός 75-77: ΘΡΥΛΑΡΑ στη Βαρκελώνη – Μυθική εμφάνιση και break για το 1-0!

Μυθικό παιχνίδι για τον Ολυμπιακό, που «έσπασε» την έδρα της Μπαρτσελόνα και έκανε το 1-0 στη σειρά των playoffs της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024