Τρίτη 16 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Προσφυγικό: Στήριξη Ομπάμα σε Μέρκελ, στο Βερολίνο ο Νταβούτογλου

Προσφυγικό: Στήριξη Ομπάμα σε Μέρκελ, στο Βερολίνο ο Νταβούτογλου

Την «ηγεσία που έχει επιδείξει» η καγκελάριος Μέρκελ στο προσφυγικό, δεχόμενη πυρά από το εσωτερικό της Γερμανίας, εξήρε ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα σε τηλεφωνική τους συνομιλία, προετοιμάζοντας σύνοδο για το ζήτημα στον ΟΗΕ. Την Παρασκευή, η Μέρκελ υποδέχεται τον τούρκο πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου στο Βερολίνο, καθώς η Γερμανία ελπίζει στη συμφωνία της ΕΕ με την Άγκυρα για μείωση των προσφυγικών ροών.

Την «ηγεσία που έχει επιδείξει» η καγκελάριος Μέρκελ στο προσφυγικό, δεχόμενη πυρά από το εσωτερικό της Γερμανίας, εξήρε ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα σε τηλεφωνική τους συνομιλία, προετοιμάζοντας σύνοδο για το ζήτημα στον ΟΗΕ.

Την Παρασκευή, η Μέρκελ υποδέχεται τον τούρκο πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου στο Βερολίνο, καθώς η Γερμανία ελπίζει στη συμφωνία της ΕΕ με την Άγκυρα για μείωση των προσφυγικών ροών.

Η τηλεφωνική συνομιλία Ομπάμα και Μέρκελ περιστράφηκε γύρω από την προσφυγική κρίση και ο αμερικανός πρόεδρος συζήτησε με την καγκελάριο τη διοργάνωση της συνόδου τον επόμενο Σεπτέμβριο στον ΟΗΕ -ενώ οι ηγέτες πρόκειται επίσης να προτείνουν τη διενέργεια συνεδρίου δωρητών στο Λονδίνο στις 4 Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, ο Ομπάμα «εξήρε την ηγεσία που έχει επιδείξει η καγκελάριος στο ζήτημα της συριακής προσφυγικής κρίσης».

Ελπίζοντας στην Άγκυρα

Την Παρασκυεή, ο τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου και υπουργοί της κυβέρνησής του φτάνουν στο Βερολίνο για τον πρώτο γύρο γερμανοτουρκικών διαβουλεύσεων με φόντο την προσφυγική κρίση και την εφαρμογή της συμφωνίας της ΕΕ με την Άγκυρα.

Η ΕΕ δεσμεύθηκε στο τέλος του Νοεμβρίου για τη χορήγηση 3 δισεκατομμυρίων ευρώ στην τουρκική κυβέρνηση με αντάλλαγμα τη δέσμευση για αποτελεσματικότερο έλεγχο των συνόρων της Τουρκίας και την αντιμετώπιση των διακινητών.

Όμως, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις δεν έχουν εξασφαλίσει ακόμη την αποδέσμευση αυτών των κονδυλίων, ενώ η Αγκυρα κατηγορείται ότι δεν καταβάλλει τις προσπάθειες για τις οποίες έχει δεσμευθεί.

Στις αρχές του Ιανουαρίου, η Ευρωπαϊκή Ενωση δήλωσε ότι δεν ικανοποιημένη από τον βαθμό συνεργασίας της Τουρκίας, ενώ τη Δευτέρα, ο πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος κατηγόρησε κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο Βερολίνο τις τουρκικές λιμενικές αρχές ότι υποστηρίζουν τους διακινητές που οργανώνουν τη διέλευση προς τα ελληνικά νησιά.

Περί τους 2.000 έως 3.000 πρόσφυγες εξακολουθούν να φθάνουν καθημερινά στις ελληνικές ακτές,

Την παραμονή της επίσκεψής του στο Βερολίνο, ο τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Ενωση να λάβει «συγκεκριμένα μέτρα» για να βοηθήσει τη χώρα του στην αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών.

«Δεν ζητούμε χρήματα, δεν διαπραγματευόμαστε τα χρήματα…για εμάς, πρόκειται για μία ανθρωπιστική υποχρέωση, όχι για ένα πρόβλημα οικονομικής βοήθειας», δήλωσε ο τούρκος πρωθυπουργός στο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός. «Δεν πρόκειται για γερμανικό πρόβλημα, για τουρκικό πρόβλημα, ή ακόμη για συριακό πρόβλημα. Πρόκειται για ένα παγκόσμιο πρόβλημα», είπε.

Γερμανικά δημοσιεύματα, όπως στη Welt, υποστηρίζουν πως το Βερολίνο ίσως αυξήσει «από την τσέπη του» αυτήν την χρηματοδότηση.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό

Sports in

LIVE: Ντόρτμουντ – Ατλέτικο Μαδρίτης

LIVE: Ντόρτμουντ – Ατλέτικο Μαδρίτης. Παρακολουθήστε live την εξέλιξη της αναμέτρησης Ντόρτμουντ – Ατλέτικο Μαδρίτης για τα προημιτελικά του Champions League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Απριλίου 2024