Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μαρκ Ρούτε στο Στρασβούργο: Η ΕΕ δεν χρειάζεται νέους στόχους, αλλά αποτελέσματα

Μαρκ Ρούτε στο Στρασβούργο: Η ΕΕ δεν χρειάζεται νέους στόχους, αλλά αποτελέσματα

Η επίλυση της προσφυγικής κρίσης, το θέμα της παραμονής ή μη της Βρετανίας στην ΕΕ, η μεταρρύθμιση της εσωτερικής αγορά με στόχο την καινοτόμο ανάπτυξη, η εμπορική συμφωνία με την Ουκρανία, καθώς και οι εμπορικές υπερατλαντικές συμφωνίες με Καναδά και ΗΠΑ, είναι οι προτεραιότητες της ολλανδικής Προεδρίας, στις οποίες αναφέρθηκε την Τετάρτη στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε.

Η επίλυση της προσφυγικής κρίσης, το θέμα της παραμονής ή μη της Βρετανίας στην ΕΕ, η μεταρρύθμιση της εσωτερικής αγορά με στόχο την καινοτόμο ανάπτυξη, η εμπορική συμφωνία με την Ουκρανία, καθώς και οι εμπορικές υπερατλαντικές συμφωνίες με Καναδά και ΗΠΑ, είναι οι προτεραιότητες της ολλανδικής Προεδρίας, στις οποίες αναφέρθηκε την Τετάρτη στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε.

Ο Ρούτε έδωσε το πνεύμα προσέγγισης της προεδρίας του στην ΕΕ λέγοντας: «Η Ευρώπη δεν χρειάζεται νέους στόχους και νέα ιδεώδη, χρειάζεται αποτελέσματα».

«Είναι παράδοσή μας» προσέθεσε, «να προχωράμε βήμα-βήμα στους στόχους μας, προσηλωμένοι, αποφασισμένοι αλλά και ρεαλιστές. Όταν συνάπτεται μία συμφωνία, η συμφωνία παραμένει, και αυτή είναι βασική αρχή για την ολλανδική προεδρία. Είναι επομένως απαραίτητο να εκπληρώσουμε τις υποχρεώσεις και να παραμείνουμε προσηλωμένοι στις συμφωνίες που έχουμε συνομολογήσει».

Προσφυγικό

Ο Μαρκ Ρούτε χρησιμοποίησε άμεσα σαν παράδειγμα τη προσφυγική κρίση τονίζοντας ότι είναι ένα θέμα «καθοριστικής σημασίας» και ότι η συμφωνία με την Τουρκία θα πρέπει να εφαρμοσθεί το συντομότερο δυνατόν, ώστε να ανακουφισθούν τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ. «Είναι καθοριστικό να προσφέρουμε στους πρόσφυγες μία ανθρωπιστική εναλλακτική λύση, από το να διακινδυνεύουν τη ζωή τους σε σαπιοκάραβα», τόνισε και προσέθεσε: «Χρειαζόμαστε, επίσης, μια σαφή υποδοχή όταν φθάνουν στην ενδοχώρα και αυτό ισχύει κυρίως για την Ελλάδα. Τα hotspots που έχουμε συμφωνήσει, θα πρέπει επιτέλους να αρχίσουν να λειτουργούν».

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι τα νούμερα της προσφυγικής ροής που έχουμε σήμερα, είναι αδύνατο να συνεχισθούν με τους ίδιους ρυθμούς. Θα πρέπει, σημείωσε, απαραίτητα να μειωθούν πριν την άνοιξη και για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο, η ολλανδική προεδρία σκοπεύει να δραστηριοποιηθεί σε πολλά μέτωπα συγχρόνως:

  • Στη σαφή καταγραφή των αριθμών, ώστε να μπορέσουν και τα κράτη-μέλη να λειτουργήσουν, με δεδομένο ότι θα υπάρξει ένα κοινό αίσθημα ανάληψης ευθυνών.
  • Στο ξεκαθάρισμα των δύο θεμελιωδών θεμάτων που είναι οι έλεγχοι στα σύνορα και η εθελοντική μετεγκατάσταση
  • Στην επιτυχή υλοποίηση της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας και στη συνέχεια να εξετασθεί και με τις άλλες γειτονικές χώρες, τον Λίβανο ή την Ιορδανία, κατά πόσο μπορούν να εξασφαλισθούν οι δυνατότητες υποδοχής στην περιοχή
  • Να επιταχυνθούν τα hot spots στην Ελλάδα και Ιταλία
  • Να δοθεί τέλος στη δυνατότητα των προσφύγων να επιλέγουν τη χώρα στην οποία θα ήθελαν να μετεγκατασταθούν.

«Οι πρόσφυγες θα πρέπει να μεταβαίνουν στη χώρα που τους υποδεικνύεται, γιατί μόνο έτσι ο μηχανισμός της μετεγκατάστασης θα πετύχει» υπογράμμισε ο Ρούτε.

Εσωτερική αγορά

Για την κοινή αγορά, ο κ. Ρούτε προτείνει «την αποδόμηση όλων των κανόνων που περιορίζουν την ελεύθερη μετακίνηση ανθρώπων και επιχειρήσεων».

Η κοινή αγορά δεν είναι μόνο η μηχανή της οικονομικής ανάπτυξης και της καινοτομίας, είπε, αλλά είναι και το σκυρόδεμα που μας συγκρατεί και μας κάνει πιο ισχυρούς. Γι’ αυτό πρέπει να προχωρήσουμε στην εμβάθυνση της αγοράς, και συγκεκριμένα σε δύο τομείς στην παροχή υπηρεσιών και στη ψηφιακή αγορά, τόνισε.

Υποστήριξε τη διευκόλυνση των on line αγορών, το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων και την αντιμετώπιση των γεωγραφικών αποκλεισμών.

BRexit

«Η Μεγάλη Βρετανία είναι ένας σημαντικός εταίρος, η αποχώρησή της από την ΕΕ θα ήταν επιζήμια για την ίδια τη χώρα αλλά και για την ΕΕ. Να μη συρρικνώνουμε το ερώτημα σε περισσότερη ή λιγότερη Ευρώπη, αλλά στο πώς θα οικοδομήσουμε καλύτερη Ευρώπη» είπε ο Μαρκ Ρούτε και προσέθεσε: «Εγώ επιθυμώ πολύ την παραμονή της Μεγάλης Βρετανίας στην ΕΕ και θα κάνουμε ότι μας είναι δυνατό για να επιτευχθεί».

Ουκρανία

Με την ευκαιρία συνέντευξης Τύπου, ο Μαρκ Ρούτε δέχθηκε πολλά ερωτήματα για το δημοψήφισμα που θα οργανωθεί στις 6 Απριλίου 2016 στη χώρα του, ύστερα από αίτημα Ολλανδών πολιτών, με θέμα τη συμφωνία εμπορικής σύνδεσης ΕΕ με την Ουκρανία.

Ο Ολλανδός πρωθυπουργός εξήγησε ότι το δημοψήφισμα έχει συμβουλευτικό χαρακτήρα, αποφασίστηκε από την πλειοψηφία της ολλανδικής Βουλής, ωστόσο σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία, η κυβέρνηση μπορεί να αποφασίσει ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα. Δήλωσε ότι η κυβέρνησή του είναι υπέρ της συμφωνίας γιατί πρόκειται για συμφωνία ελεύθερων οικονομικών ανταλλαγών και εξασφαλίζει έμμεσα σταθερότητα στα σύνορα της ΕΕ.

«Με κανένα τρόπο δεν πρόκειται για διαδικασία ένταξης της Ουκρανίας στην ΕΕ» υπογράμμισε.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Ρόι Κιν: «Έπινα πάρα πολύ όταν ήμουν στη Γιουνάιτεντ – Ήταν ντροπή»

Ο Ρόι Κιν μίλησε για τη περίοδο που βρισκόταν στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και τις κακές συνήθειες που είχε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024