Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πιο επικίνδυνη για τις γυναίκες η κολπική μαρμαρυγή

Πιο επικίνδυνη για τις γυναίκες η κολπική μαρμαρυγή

Η κολπική μαρμαρυγή, η συχνότερη καρδιακή αρρυθμία, φαίνεται να θέτει σε μεγαλύτερο κίνδυνο την υγεία των γυναικών συγκριτικά με τους άνδρες, σύμφωνα με νέα ανασκόπηση που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο BMJ.

Η κολπική μαρμαρυγή, η συχνότερη καρδιακή αρρυθμία, φαίνεται να θέτει σε μεγαλύτερο κίνδυνο την υγεία των γυναικών συγκριτικά με τους άνδρες, σύμφωνα με νέα ανασκόπηση που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο BMJ.

Η κολπική μαρμαρυγή είναι παράγοντας κινδύνου για εγκεφαλικό επεισόδιο, καρδιακή νόσο, καρδιακή ανεπάρκεια και θάνατο. Η διαταραχή εκδηλώνεται όταν γρήγορα και ακανόνιστα ηλεκτρικά σήματα προκαλούν την σύσπαση των δύο ανώτερων κοιλίων της καρδιάς με άτακτο τρόπο. Η πάθηση θεωρείται παράγοντας κινδύνου για εγκεφαλικό επεισόδιο διότι ο ακανόνιστος παλμός επιτρέπει στο αίμα να λιμνάζει και να σχηματίζει θρόμβους στους κόλπους της καρδιάς.

Και τώρα ομάδα ειδικών από το Ινστιτούτο Παγκόσμιας Υγείας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, υποστηρίζουν ότι οι γυναίκες με κολπική μαρμαρυγή έχουν διπλάσιο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου από τους άνδρες ασθενείς, μετά από ενδελεχή ανασκόπηση 30 σχετικών ερευνών στις οποίες είχαν συμμετάσχει συνολικά 4,3 εκατομμύρια ασθενείς.

Οι γυναίκες με κολπική μαρμαρυγή είχαν επίσης 93% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από καρδιακή νόσο, 55% περισσότερες πιθανότητες να υποστούν έμφραγμα, 16% να εκδηλώσουν καρδιακή ανεπάρκεια και 12% να πεθάνουν από οποιαδήποτε αιτία, συγκριτικά με τους άνδρες.

«Η μελέτη έρχεται να προστεθεί σε άλλες έρευνες που δείχνουν ότι οι γυναίκες βιώνουν διαφορετικά τα καρδιαγγειακά νοσήματα και τους παράγοντες κινδύνου, από τους άνδρες» σχολιάζει ο συγγραφέας της μελέτης Κονορ Εμντιν.

«Οι γυναίκες ίσως πλήττονται περισσότερο από την κολπική μαρμαρυγή διότι τα συμπτώματά τους δεν είναι τόσο εμφανή όσο των ανδρών. Επίσης, είναι λογικό αν σκεφτεί κανείς ότι η διάγνωση τίθεται αργότερα ή και ποτέ ή δεν έχουν τα ίδια συμπτώματα. Οι γυναίκες μπορεί να μην δίνουν σημασία σε συμπτώματα, όπως η κόπωση ή δύσπνοια, και να τα αποδίδουν στο στρες ή στην κούραση, αντί να τα θεωρήσουν προειδοποιητικά σημάδια καρδιακής νόσου » συμπληρώνει η Δρ Σούζαν Στέινμπαουμ, διευθύντρια στο Ινστιτούτο Καρδιάς και Αγγείων του Νοσοκομείου «Lenox Hill» της Νέας Υόρκης.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Sports in

Σπανούλης: H ζημιά από έναν πρώην συμπαίκτη του (vid)

Ο Σπανούλης ήταν αδύνατο να του βάλει φρένο και ο Σερμαντίνι με αυτό το περίεργο στυλ έφτασε τους 21 πόντους, έχοντας 7/8 δίποντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024