Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Πως ο ύπνος του Σαββατοκύριακου μειώνει τον κίνδυνο εκδήλωσης διαβήτη;

Πως ο ύπνος του Σαββατοκύριακου μειώνει τον κίνδυνο εκδήλωσης διαβήτη;

Η ανεπάρκεια ύπνου κατά τη διάρκεια των εργάσιμων ημερών της εβδομάδας αυξάνει τον κίνδυνο εκδήλωσης διαβήτη. Αλλά αν κοιμάστε λίγο παραπάνω τα σαββατοκύριακα μπορείτε να μειώσετε τον κίνδυνο, υποστηρίζουν αμερικανοί ερευνητές.

Η ανεπάρκεια ύπνου κατά τη διάρκεια των εργάσιμων ημερών της εβδομάδας αυξάνει τον κίνδυνο εκδήλωσης διαβήτη. Αλλά αν κοιμάστε λίγο παραπάνω τα σαββατοκύριακα μπορείτε να μειώσετε τον κίνδυνο, υποστηρίζουν αμερικανοί ερευνητές.

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό έντυπο Diabetes Care, επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου του Κολοράντο «Boulder» θέλησε να μελετήσει την επίδραση του ύπνου στον κίνδυνο εκδήλωσης διαβήτη με επίκεντρο την ευαισθησία στην ινσουλίνη, δηλαδή την ικανότητα του σώματος να ρυθμίζει την γλυκόζη στο αίμα.

Η εξασθενημένη ευαισθησία στην ινσουλίνη είναι παράγοντας κινδύνου εκδήλωσης διαβήτη τύπου ΙΙ, που σχετίζεται με την υγεία και την παχυσαρκία και συμβαίνει όταν το σώμα δε μπορεί να μετατρέψει το σάκχαρο του αίματος σε ενέργεια.

Οι επιστήμονες έναν δύο σύντομα πειράματα σε μια ομάδα 19 υγιών ανδρών. Στο πρώτο πείραμα, οι εθελοντές μπορούσαν να ξεκουραστούν για 4,5 ώρες για τέσσερις νύχτες και στη συνέχεια για δύο βράδια να κοιμηθούν κατά μέσο όρο 9,7 ώρες. Στο δεύτερο πείραμα, οι άνδρες μπορούσαν να κοιμηθούν 8,5 ώρες τις τέσσερις νύχτες.

Μετά τις τέσσερις νύχτες ανεπάρκειας ύπνου, η ευαισθησία των εθελοντών στην ινσουλίνη είχε μειωθεί κατά 23% και τα σώματά τους είχαν αρχίσει να παράγουν επιπλέον ινσουλίνη. Αλλά όταν ελέγχθηκαν και πάλι μετά από τις δύο νύχτες παρατεταμένου ύπνου, η ευαισθησία στην ινσουλίνη και η ποσότητα της ινσουλίνης στον οργανισμό είχε επιστρέψει στο φυσιολογικό επίπεδο. Το ίδιο παρατηρήθηκε στο δεύτερο πείραμα που οι άνδρες κάθε βράδυ κοιμόντουσαν επαρκώς.

Να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια και των δύο πειραμάτων οι εθελοντές έκαναν ελεγχόμενη διατροφή ώστε να περιοριστεί το ενδεχόμενο οι διατροφικές επιλογές τους να αλλοιώσουν το αποτέλεσμα της μελέτης. Διότι σε πραγματικές συνθήκες, όταν οι άνθρωποι δεν κοιμούνται επαρκώς τείνουν να τρώνε περισσότερο.

«Η μελέτη μας δίνει την ελπίδα ότι λίγη περισσότερη ξεκούραση τα Σαββατοκύριακα ενδεχομένως να αναπληρώνει το κενό των εργάσιμων ημερών. Ωστόσο, δεν μπορούμε να πούμε ότι η αναπλήρωση του ύπνου μπορεί από μόνη της να προλάβει τον διαβήτη» υπογραμμίζεται στα συμπεράσματα της μελέτης.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Sports in

Ο Μπέος δίνει 15.000 εισιτήρια στο Πανθεσσαλικό – Θέλει περισσότερα ο Αλαφούζος

Ο Αχιλλέας Μπέος ανέφερε κατά την αποχώρησή του από την συνάντηση για τον τελικό του Κυπέλλου, ότι είναι θετικός -υπό προϋποθέσεις- για την παρουσία 15.000 φιλάθλων.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024