Τετάρτη 17 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ο βασιλιάς της Ισπανίας φέρεται να «βλέπει» πολιτικό αδιέξοδο

Ο βασιλιάς της Ισπανίας φέρεται να «βλέπει» πολιτικό αδιέξοδο

Σε εξέλιξη βρίσκεται από τη Δευτέρα η συνταγματική διαδικασία για το σχηματισμό της νέας ισπανικής κυβέρνησης με τα βλέμματα όλων να κοιτούν προς το Παλάτι. Ο Φίλιππος Στ' ξεκίνησε τις επαφές του με εκπροσώπους μικρότερων κομμάτων και όπως δηλώνουν οι ίδιοι, βλέπει σχεδόν αδύνατο να σχηματιστεί κυβέρνηση.

Σε εξέλιξη βρίσκεται από τη Δευτέρα η συνταγματική διαδικασία για το σχηματισμό της νέας ισπανικής κυβέρνησης με τα βλέμματα όλων να κοιτούν προς το Παλάτι. Ο Φίλιππος Στ’ ξεκίνησε τις επαφές του με εκπροσώπους μικρότερων κομμάτων και όπως δηλώνουν οι ίδιοι, βλέπει σχεδόν αδύνατο να σχηματιστεί κυβέρνηση.

Σύμφωνα με το Σύνταγμα, ο βασιλιάς δίνει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης σε έναν πολιτικό αρχηγό, ο οποίος καλείται στη Βουλή να παρουσιάσει τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησής του.

Στην ψηφοφορία που ακολουθεί πρέπει να συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία (176) των εδρών. Αν δεν το καταφέρει, ακολουθεί δεύτερη ψηφοφορία μετά από 48 ώρες, όπου απαιτείται σχετική πλειοψηφία.

Αν μετά από 48 ώρες ο εντολοδόχος πρωθυπουργός δεν πάρει ούτε τη σχετική πλειοψηφία, ο βασιλιάς έχει στη διάθεσή του δύο μήνες διαβουλεύσεων για το σχηματισμό άλλης κυβέρνησης. Αποτυχία και αυτής της προσπάθειας οδηγεί σε νέες εκλογές.

Σε αντίθεση με τον πατέρα του Χουάν Κάρλος, ο Φίλιππος Στ’ έχει σαφώς δυσκολότερο έργο. Ο Μαριάνο Ραχόι ως αρχηγός του πρώτου σε ψήφους και έδρες κόμματος, θα πρέπει να πείσει τον βασιλιά ότι μπορεί να πάρει έστω και τη σχετική πλειοψηφία. Οι υπόλοιποι πολιτικοί αρχηγοί θα πρέπει από την πλευρά τους να πείσουν ότι εκείνοι μπορούν αυτό που δεν μπορεί ο Ραχόι.

Ο βασιλιάς καλείται να λύσει το γρίφο επιλέγοντας το πρόσωπο που έχει τις περισσότερες πιθανότητες να μην… καταψηφιστεί.

Τη Δευτέρα συναντήθηκε με τους επικεφαλής δύο μικρών κομμάτων. Όπως δήλωσαν οι ίδιοι στα Μέσα Ενημέρωσης, ακόμα και ο βασιλιάς δεν δίνει πολλές πιθανότητες να σχηματιστεί κυβέρνηση από την παρούσα Βουλή.

«Ίσως χρειαστεί να ξανασυναντηθούμε» είπε στον βασιλιά ο Πέδρο Κεβέδο από τα Κανάρια Νησιά, για να εισπράξει ένα διπλωματικό χαμόγελο από τον Φίλιππο.

«Έκανα ένα αστείο που εκείνος ουσιαστικά δεν αρνήθηκε» είπε ο Κεβέδο στους δημοσιογράφους.

Παρόμοια στιχομυθία και με τον αρχηγό ενός κόμματος από την Αστούριας, με τον οποίο συναντήθηκε στη συνέχεια. «Μπορεί και να βρεθούμε στο άμεσο μέλλον» φέρεται να είπε ο βασιλιάς.

Επισήμως το Παλάτι δεν σχολιάζει τα λεγόμενα, ούτε εκδίδει ανακοινώσεις όσο η διαδικασία είναι σε εξέλιξη. Ωστόσο, οι στιχομυθίες που μετέφεραν οι δύο πολιτικοί αρχηγοί δεν απέχουν πολύ από την πραγματικότητα.

Πάντως, μια νέα δημοσκόπηση που είδε το φως της δημοσιότητα δίνει δύο πολύ σημαντικά ευρήματα: οι πολίτες σε ποσοστό 61% δεν θέλουν νέες εκλογές, ζητώντας συμμαχίες.

Το δεύτερο -ενδεχομένως πιο σημαντικό- είναι ότι σε περίπτωση που γίνουν νέες εκλογές, ο Ραχόι θα κέρδιζε με το ίδιο περίπου ποσοστό και το Podemos θα πέρναγε στη δεύτερη θέση, αφήνοντας τρίτο το άλλοτε κραταιό Σοσιαλιστικό Κόμμα (PSOE).

Προς το παρόν, οι επικεφαλής των μεγάλων κομμάτων αλληλοκατηγορούνται: Ο Ραχόι κατηγορεί τους Σοσιαλιστές ότι το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να δημιουργήσουν μια συμμαχία «αντί-PP» και ο Σάντσεθ κατηγορεί τον Ραχόι ότι θέλει να μείνει για πάντα στην εξουσία.

Οι διαβουλεύσεις υπό τον βασιλιά συνεχίζονται την Τρίτη.

Απόστολος Ρουμπάνης

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

LIVE: Ντόρτμουντ – Ατλέτικο Μαδρίτης

LIVE: Ντόρτμουντ – Ατλέτικο Μαδρίτης. Παρακολουθήστε live την εξέλιξη της αναμέτρησης Ντόρτμουντ – Ατλέτικο Μαδρίτης για τα προημιτελικά του Champions League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 17 Απριλίου 2024