Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Σύσσωμοι οι συγκυβερνώντες σφίγγουν την «προσφυγική μέγγενη» στη Μέρκελ

Σύσσωμοι οι συγκυβερνώντες σφίγγουν την «προσφυγική μέγγενη» στη Μέρκελ

Μόνη εμφανίζεται η γερμανίδα καγκελάριος στην πολιτική της στο προσφυγικό: Οι επικρίσεις και οι εκκλήσεις για αυστηρότερη στάση έχουν πλέον φτάσει στην κορυφή του κυβερνητικού συνασπισμού, με τον αρχηγό των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) να ζητά μετάβαση από «χαοτική σε σχεδιασμένη μετανάστευση» και τους συγκυβερνώντες Βαυαρούς του CSU να στέλνουν δύο εβδομάδων τελεσίγραφο στο Βερολίνο. Στο ίδιο το CDU, αποτράπηκε προαναγγελθείσα «ανταρσία» βουλευτών και επιλέχθηκε η σιωπηρή οδός της επιστολής στην καγκελάριο.

Μόνη εμφανίζεται η γερμανίδα καγκελάριος στην πολιτική της στο προσφυγικό: Οι επικρίσεις και οι εκκλήσεις για αυστηρότερη στάση έχουν πλέον φτάσει στην κορυφή του κυβερνητικού συνασπισμού, με τον αρχηγό των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) να ζητά μετάβαση από «χαοτική σε σχεδιασμένη μετανάστευση» και τους συγκυβερνώντες Βαυαρούς του CSU να στέλνουν δύο εβδομάδων τελεσίγραφο στο Βερολίνο.

Στο ίδιο το CDU, αποτράπηκε προαναγγελθείσα «ανταρσία» βουλευτών και επιλέχθηκε η σιωπηρή οδός της επιστολής στην καγκελάριο.

Οι σκόρπιες επικρίσεις εντός του κυβερνητικού στρατοπέδου κατά της άρνησης της Μέρκελ να «βάλει όριο» στον αριθμό προσφύγων είχαν ξεκινήσει από το αδελφό βαυαρικό κόμμα CSU (τυπικά, τρίτος εταίρος στη συγκυβέρνηση στο Βερολίνο Χριστιανοδημοκρατών και Σοσιαλδημοκρατών) και έχουν πάρει μορφή χιονοστοιβάδας, ειδικά ακολουθώντας τη χαοτική συζήτηση στη χώρα μετά την υπόθεση της Κολωνίας.

Ηχηρότερη πλέον είναι η αναφορά από την ηγεσία των Σοσιαλδημοκρατών, τον ίδιο τον αντικαγκελάριο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, το Σάββατο: Χρειάζεται, είπε, να βρεθεί λύση εντός της αρχής του έτους και να υπάρξει αισθητή αποκλιμάκωση, υπογραμμίζοντας, μιλώντας σε αριθμό τοπικών ΜΜΕ, πως «εάν δεν υπάρξουν αποτελέσματα μέσα στις αρχές του έτους, θα πρέπει να προχωρήσουμε σε αριθμούς, πράγμα που θα γίνει δύσκολο».

«Πρέπει να περάσουμε από μία χαοτική σε μία σχεδιασμένη μετανάστευση» είπε ο αντικαγκελάριος, αναγνωρίζοντας πως η Μέρκελ «έχει δίκιο όταν λέει πως δεν μπορεί να μπει πλαφόν στο δικαίωμα για άσυλο». Για να υπογραμμίσει: «Σε μία δημοκρατία όμως αποφασίσουν οι πολίτες, και μας συμβουλεύω όλους, να μην θέσουμε σε δοκιμασία τα όρια που μπορεί να αντέξει η χώρα».

Την αναφορά του Γκάμπριελ συμπλήρωσε και η απειλή από το Μόναχο: Ο αρχηγός του βαυαρικού CSU, Χορστ Ζέχοφερ, πήγε ένα βήμα παραπέρα τις πάγιες πλέον επικρίσεις του για το προσφυγικό, λέγοντας πως «θα ζητήσουμε εντός 14 ημερών γραπτά από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση να αποκαταστήσει την τάξη στα σύνορα». Η Βαυαρία, υπενθυμίζεται, είναι η πύλη εισόδου των προσφύγων του λεγόμενου βαλκανικού διαδρόμου.

«Σε αντίθετη περίπτωση, η κυβέρνηση της Βαυαρίας δεν θα έχει άλλη επιλογή από το να υποβάλει αγωγή στο Συνταγματικό Δικαστήριο» είπε ο Ζέχοφερ μέσω του Spiegel.

Όσον αφορά το ίδιο το CDU, εκεί οι επικρίσεις μεσαίων στελεχών ακολουθούσαν εδώ και καιρό την γραμμή που εξέφραζε και το CSU.

Εσχάτως όμως, σύμφωνα με τα όσα είχε αναφέρει η εφημερίδα FAZ, το κλίμα είχε φτάσει σε τέτοιο σημείο που ομάδα περίπου 40 βουλευτών σκόπευε να προκαλέσει ψηφοφορία μέσα στην κοινοβουλευτική ομάδα των Χριστιανοδημοκρατών για το προσφυγικό -αλλά τελικά περιορίστηκαν (σύμφωνα με τα όσα είπε στην εφημερίδα ο βουλευτής Ίνγκο Βέλενρόιτερ), στο να στείλουν «διακριτικά» προσωπική επιστολή στην καγκελάριο.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Τεράστια επιτυχία για τον Ολυμπιακό: Ξανά πρωταθλητές ΕΣΚΑΝΑ οι Έφηβοι!

Οι έφηβοι του Ολυμπιακού αναδείχθηκαν πρωταθλητές ΕΣΚΑΝΑ για 8η συνεχή σεζόν!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024