Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Η ώρα της αλήθειας: Άρση των κυρώσεων εις βάρος του Ιράν

Η ώρα της αλήθειας: Άρση των κυρώσεων εις βάρος του Ιράν

Την άρση των κυρώσεων που είχε επιβάλει η διεθνής κοινότητα, λόγω του πυρηνικού προγράμματος, αναμένει το Ιράν, βάσει της ιστορικής συμφωνίας του 2015. Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) αναμένεται να ανακοινώσει ότι το Ιράν τηρεί το δικό του μέρος των όσων συμφωνήθηκαν.

Την άρση των κυρώσεων που είχε επιβάλει η διεθνής κοινότητα, λόγω του πυρηνικού προγράμματος, αναμένει το Ιράν, βάσει της ιστορικής συμφωνίας του 2015.

Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) αναμένεται να ανακοινώσει ότι το Ιράν τηρεί το δικό του μέρος των όσων συμφωνήθηκαν.

«Σήμερα είναι μια καλή μέρα για τον ιρανικό λαό» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Τζαβάντ Ζαρίφ, ο οποίος βρίσκεται στην Βιέννη για συνομιλίες με τον αμερικανό ομόλογό του Τζον Κέρι.

Η συμφωνία του περασμένου Ιουλίου χαρακτηρίστηκε ιστορική από αρκετές πλευρές, ωστόσο συνάντησε και συναντά αντιρρήσεις: μεταξύ των «καχύποπτων» το Ισραήλ και οι Ρεπουμπλικάνοι στις ΗΠΑ.

Tα κύρια σημεία της συμφωνίας:

Περιορισμός του εμπλουτισμού ουρανίου

Κύριος στόχος είναι η εφαρμογή αυστηρών περιορισμών ώστε να διασφαλισθεί ότι το «Breakout», ο χρόνος που χρειάζεται για τον εμπλουτισμό ουρανίου με σκοπό την κατασκευή ατομικού όπλου, θα είναι τουλάχιστον ένα έτος επί μία δεκαετία.

Περιορισμός παραγωγής πλουτωνίου

Η συμφωνία προβλέπει ότι ο αντιδραστήρας βαρέος ύδατος του Αράκ θα τροποποιηθεί ώστε να μην έχει την ικανότητα παραγωγής πυρηνικού καυσίμου για στρατιωτικούς σκοπούς

Ενίσχυση των επιθεωρήσεων

Εφαρμογή καθεστώτος ενισχυμένων επιθεωρήσεων κατά τη διάρκεια ισχύος της συμφωνίας, αλλά και μετά από αυτή για ορισμένες δραστηριότητες. Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενεργείας θα μπορεί να επαληθεύει μέσω των επιθεωρήσεων τη λειτουργία των ιρανικών συσκευών φυγοκέντρησης για περίοδο είκοσι ετών και της παραγωγής συμπυκνωμένου ουρανίου (yellow cake) για περίοδο είκοσι πέντε ετών. Η Τεχεράνη δεσμεύεται να εφαρμόσει και να επικυρώσει το συμπληρωματικό πρωτόκολλο της IAEA που επιτρέπει τις εις βάθος επιθεωρήσεις.

Άρση των κυρώσεων

Οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί από τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ενωση στον χρηματοπιστωτικό τομέα και στους τομείς της ενέργειας και των μεταφορών θα αρθούν με την εφαρμογή από το Ιράν της συμφωνίας μετά την περί αυτού επαλήθευση της IAEA (αρχές 2016). Η ίδια διαδικασία θα ακολουθηθεί για την άρση των κυρώσεων του ΟΗΕ.

Εμπάργκο επί των όπλων-πυραυλικό πρόγραμμα

Οι κυρώσεις που αφορούν το πρόγραμμα βαλλιστικών πυραύλων και την προμήθεια επιθετικών οπλικών συστημάτων διατηρούνται. Η απαγόρευση μεταφοράς ευαίσθητων υλικών που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στο ιρανικό βαλλιστικό πρόγραμμα παραμένει σε ισχύ για οκτώ χρόνια, εκτός της περίπτωσης που το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα δώσει συγκεκριμένη άδεια.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Έτοιμος (και) για το Διηπειρωτικό ο Ολυμπιακός!

Αν η Κ19 των «ερυθρολεύκων» κατακτήσει του Τσάμπιονς Λιγκ Νέων θα παίξει στον τελικό του Ιντερκοντινεντάλ κόντρα στη Φλαμένγκο για το Παγκόσμιο Στέμμα!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024