Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
O καβγάς Τραμπ και Κρουζ κυριάρχησε στο έκτο ντιμπέιτ των Ρεπουμπλικανών

O καβγάς Τραμπ και Κρουζ κυριάρχησε στο έκτο ντιμπέιτ των Ρεπουμπλικανών

Αβρότητα τέλος μεταξύ του Ντόναλντ Τραμπ και του Τεντ Κρουζ: Το έκτο ντιμπέιτ μεταξύ όσων διεκδικούν το χρίσμα των Ρεμπουμπλικανών στις προεδρικές εκλογές σημαδεύτηκε από την κόντρα των δύο πιο «θορυβωδών» υποψηφίων. Ο Τραμπ επιτέθηκε στον Κρουζ για τη χρηματοδότηση παλιότερης προεκλογικής του καμπάνιας αλλά και για το αν μπορεί να νομικά να γίνει πρόεδρος λόγω καταγωγής (με τη μέθοδο που είχε χρησιμοποιήσει και για τον Ομπάμα), ενώ ο τεξανός Κρουζ τον κατηγόρησε για «νεοϋορκέζικες αξίες».

Αβρότητα τέλος μεταξύ του Ντόναλντ Τραμπ και του Τεντ Κρουζ: Το έκτο ντιμπέιτ μεταξύ όσων διεκδικούν το χρίσμα των Ρεμπουμπλικανών στις προεδρικές εκλογές σημαδεύτηκε από την κόντρα των δύο πιο «θορυβωδών» υποψηφίων.

Ο Τραμπ επιτέθηκε στον Κρουζ για τη χρηματοδότηση παλιότερης προεκλογικής του καμπάνιας αλλά και για το αν μπορεί να νομικά να γίνει πρόεδρος λόγω καταγωγής (με τη μέθοδο που είχε χρησιμοποιήσει και για τον Ομπάμα), ενώ ο τεξανός Κρουζ τον κατηγόρησε για «νεοϋορκέζικες αξίες».

Η χρονική στιγμή είναι σημαντική επειδή η μάχη για τα κομματικά χρίσματα μπαίνει στην τελική ευθεία: Ρεπουμπλικανοί και Δημοκρατικοί ξεκινούν σε δύο εβδομάδα, από την Αϊόβα, τις ψηφοφορίες για τον υποψήφιο που θα κατεβάσουν στις προεδρικές εκλογές.

Ενδεικτικό δε του κλίματος που έχει διαμορφωθεί στο ρεπουμπλικανικό κόμμα ήταν ότι οι υπόλοιποι υποψήφιοι στο ντιμπέιτ (πλην της Φιορίνα και του Πολ, που απουσίαζαν από το πλατό) χρειάστηκαν να αγωνιστούν να τραβήξουν πάνω τους το ενδιαφέρον, επιτιθέμενοι στην Χίλαρι Κλίντον.

Ειδικά στην Αϊόβα, Τραμπ και Κρουζ εμφανίζονται πρώτοι μεταξύ των υπόλοιπων υποψηφίων για το ρεπουμπλικανικό χρίσμα. Μέχρι στιγμής, είχαν κρατήσει μεταξύ τους σχετικά χαμηλούς τόνους στη μάχη, οι οποίοι πέρασαν στο παρελθόν με το πρώτο ρεπουμπλικανικό ντιμπέιτ του έτους.

Ο Κρουζ χρειάστηκε να υπερασπιστεί την χρηματοδότηση της προεκλογικής του εκστρατείας το 2012 και το γιατί δεν είχε δημοσιοποιήσει τα δάνεια που είχε πάρει από τράπεζες της Γουόλ Στριτ.

Ο Τραμπ τού επιτέθηκε επίσης «αμφισβητώντας» το εάν η υπηκοότητά του είναι… «τακτοποιημένη» ώστε νομικά να μπορεί να γίνει πρόεδρος (ο Τραμπ, υπενθυμίζεται, είχε ξεκινήσει ανάλογο σίριαλ για τον Ομπάμα). O Κρουζ είχε γεννηθεί στον Καναδά και η μητέρα του είναι αμερικανίδα υπήκοος, κάτι που κάνει τον ίδιο αμερικανό υπήκοο από τη γέννησή του (και έτσι θα εκπληρωνόταν η συνταγματική προϋπόθεση για τους ενοίκους του Λευκού Οίκου).

«Δεν έχει αλλάξει το Σύνταγμα, αλλά οι δημοσκοπήσεις έχουν αλλάξει» είπε με νόημα ο Κρουζ, προσπαθώντας να εξηγήσει γιατί ο Τραμπ ανακινεί τώρα το ζήτημα.

Από την πλευρά του, ο Κρουζ κατηγόρησε τον Τραμπ ότι έχει «νεοϋορκέζικο σύστημα αξιών», αμφισβητώντας δηλαδή την «καθαρότητα» των συντηρητικών ιδεών του μεγιστάνα: «Το Μανχάταν, απλά λέω, δεν βγάζει πολλούς συντηρητικούς» είπε ο Κρουζ.

Η αντίδραση του Τραμπ ήταν ασυνήθιστα συναισθηματική, επικαλούμενος την… 11η Σεπτεμβρίου και λέγοντας πως «καμία άλλη πόλη δεν θα μπορούσε να είχε διαχεριστεί πιο όμορφα εκείνη την κατάσταση».

Ο Τραμπ υπερασπίστηκε επίσης την πρότασή του για «μπλόκο και φακέλωμα» όλων των μουσουλμάνων στις ΗΠΑ, ζήτημα που ήγειρε επικριτικά ο Τζεμπ Μπους.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press

Sports in

Τρομεροί Σίξερς με τρομακτικό Εμπίντ που έβαλε 50άρα!

Ο Τζόελ Εμπίντ ήταν ασταμάτητος και βάζοντας 50 πόντους οδήγησε τους Σίξερς στη νίκη με 125-114 επί των Νικς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024