Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μοσκοβισί καλεί Ρέντσι να... κόψει τη γκρίνια για την ΕΕ

Μοσκοβισί καλεί Ρέντσι να… κόψει τη γκρίνια για την ΕΕ

Η Ιταλία έχει εξασφαλίσει περισσότερη δημοσιονομική ευελιξία από κάθε άλλη χώρα εταίρο της και η Ρώμη θα όφειλε να ρίξει τους τόνους της αντιευρωπαϊκής ρητορικής της, λέει ο κοινοτικός επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί από τις σελίδες της εφημερίδας La Stampa αντιδρώντας στις συνεχείς επίθεσεις του Ματέο Ρέντσι στους κανόνες και την ακαμψία της ΕΕ.

Η Ιταλία έχει εξασφαλίσει περισσότερη δημοσιονομική ευελιξία από κάθε άλλη χώρα εταίρο της και η Ρώμη θα όφειλε να ρίξει τους τόνους της αντιευρωπαϊκής ρητορικής της, υποστήριξε ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για τις Οικονομικές και Δημοσιονομικές Υποθέσεις Πιερ Μοσκοβισί σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα La Stampa.

Τα σχόλια του Μοσκοβισί στην Stampa αποτελούν αντίδραση της Κομισιόν στις συνεχείς επιθέσεις του πρωθυπουργού της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι στους κανόνες και στην ακαμψία της ΕΕ τον περασμένο μήνα. Ο Ρέντσι υποστήριξε για άλλη μια φορά ότι εάν δεν αλλάξει, η ΕΕ κινδυνεύει να αποσυντεθεί.

Ο Πιερ Μοσκοβισί είπε ότι «αδυνατεί να καταλάβει» την αρνητική στάση της ιταλικής κυβέρνησης, δεδομένου ότι η Κομισιόν έχει διαβεβαιώσει πως θα εξετάσει τα αιτήματα της Ρώμης να της δοθεί μεγαλύτερη ευελιξία στα δημοσιονομικά, παρά το γεγονός ότι υπερβαίνουν τα αντίστοιχα αιτήματα πολλών κρατών εταίρων της.

Τον Νοέμβριο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε ανακοινώσει πως η Ιταλία είναι ανάμεσα στις τέσσερις χώρες-μέλη της ευρωζώνης τα σχέδια προϋπολογισμών των οποίων για το 2016 υπάρχει κίνδυνος να παραβιάσουν τους κανόνες του Δημοσιονομικού Συμφώνου, μετά την απόφαση της Ρώμης να αναθεωρήσει προς τα πάνω τον στόχο της για το έλλειμμα στο 2,2% του ΑΕΠ από το συμφωνημένο προηγουμένως 1,8%.

Οι Βρυξέλλες ανέβαλαν την οριστική λήψη απόφασης σχετικά με τον κρατικό προϋπολογισμό της Ιταλίας ως την άνοιξη, αλλά έκτοτε η Ιταλία, η οποία έχει το δεύτερο μεγαλύτερο χρέος μεταξύ των χωρών μελών της ευρωζώνης έπειτα από αυτό της Ελλάδας, αύξησε τον στόχο της για το έλλειμμα ακόμη περισσότερο, στο 2,4%.

Η κυβέρνηση υπό τον Ματέο Ρέντσι λέει ότι χρειάζεται ευελιξία για να θέσει σε εφαρμογή σειρά οικονομικών μεταρρυθμίσεων, να προχωρήσει στην υλοποίηση της αύξησης των δημόσιων επενδύσεων που σχεδιάζει και να βελτιώσει την κατάσταση ασφαλείας εν μέσω της απειλής της τρομοκρατίας και της μεταναστευτικής κρίσης.

«Παρ’ όλες τις επικρίσεις τους και το ότι λένε ‘δεν μας δίνουν αρκετά’, έχουν εξασφαλίσει περισσότερα από κάθε άλλον» στην Ευρώπη, επέμεινε ο Μοσκοβισί, επιλέγοντας έναν ασυνήθιστα έντονο και άμεσο τόνο για έναν Ευρωπαίο επίτροπο.

«Αυτό είναι εντάξει σε όρους ρητορείας, αλλά όχι στην πραγματικότητα» συνέχισε ο Μοσκοβισί και τόνισε πως «πάντα πίστευε ότι μία συμπεριφορά που ευνοεί τη συνεργασία και τους συμβιβασμούς είναι πιο αποτελεσματική από τη σύγκρουση».

Πέραν του ζητήματος του προϋπολογισμού της, η Ιταλία εκφράζει οργή για το γεγονός ότι η Επιτροπή θεωρεί ότι παρέβη τους κανόνες της ΕΕ σε διάφορα πεδία, από τον τρόπο που αντιμετωπίζει την μαζική έλευση προσφύγων και μεταναστών ως τη διάσωση τραπεζών και τη χορήγηση κρατικής ενίσχυσης σε μία χαλυβουργία.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters

Sports in

Πολεμώντας στην… αυλή του

Ο Ολυμπιακός του Γιώργου Μπαρτζώκα είναι ο «λάθος» αντίπαλος playoffs. Και η Μπαρτσελόνα χθες βράδυ ήδη κατάλαβε το «γιατί»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024