Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
ΥΠΟΙΚ: Σε εποικοδομητικό κλίμα η συνάντηση με τον Σόιμπλε

ΥΠΟΙΚ: Σε εποικοδομητικό κλίμα η συνάντηση με τον Σόιμπλε

Σε εποικοδομητικό κλίμα ολοκληρώθηκε η συνάντηση του Ευκ.Τσακαλώτου με τον Β.Σόιμπλε, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών, αλλά και την εκπρόσωπο του Σόιμπλε. Διαπιστώθηκε ότι το πρόγραμμα εξελίσσεται ικανοποιητικά, ενώ κοινή είναι η θέληση των δύο πλευρών να αντιμετωπιστούν τα τυχόν προβλήματα μέσα στο επόμενο διάστημα, λέει η Αθήνα. Μόνο με τήρηση των συμφωνηθέντων μπορεί να υπάρξει επιτυχής αξιολόγηση και μετά πιθανώς περαιτέρω βήματα, προσθέτει το Βερολίνο. Διαψεύδεται κατηγορηματικά η παρουσία Τόμσεν στη συνάντηση.

Σε εποικοδομητικό κλίμα ολοκληρώθηκε η συνάντηση εργασίας του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου με τον Γερμανό ομόλογό του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σύμφωνα με πηγές του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών, αλλά και την εκπρόσωπο του Σόιμπλε.

Διαπιστώθηκε ότι το πρόγραμμα εξελίσσεται ικανοποιητικά, ενώ κοινή είναι η θέληση των δύο πλευρών να αντιμετωπιστούν τα τυχόν προβλήματα μέσα στο επόμενο διάστημα, λέει η Αθήνα. Μόνο με τήρηση των συμφωνηθέντων μπορεί να υπάρξει επιτυχής αξιολόγηση και μετά πιθανώς περαιτέρω βήματα, ξεκαθαρίζει το Βερολίνο, προσθέτοντας ότι κατέστη σαφές ότι δεν έχει αλλάξει η γερμανική θέση σε ό,τι αφορά την ελάφρυνση χρέους που ζητά η Ελλάδα.

Διαψεύδεται κατηγορηματικά και από τις δύο πλευρές η παρουσία Τόμσεν στη συνάντηση των δύο υπουργών.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών ο κ. Τσακαλώτος ενημέρωσε τον κ. Σόιμπλε για την πορεία των μεταρρυθμίσεων και το ελληνικό πρόγραμμα, προκειμένου να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση.

Διαπιστώθηκε, προσθέτουν, ότι το πρόγραμμα εξελίσσεται ικανοποιητικά, ενώ κοινή είναι η θέληση των δύο πλευρών να αντιμετωπιστούν τα τυχόν προβλήματα μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα.

Οι δύο υπουργοί συζήτησαν ακόμη το προσφυγικό / μεταναστευτικό, τόσο ως προς τις δημοσιονομικές του επιπτώσεις, όσο και ως προς την αναζήτηση κοινών ευρωπαϊκών λύσεων με επαρκή χρηματοδότηση.

Καταλήγοντας οι κυβερνητικές πηγές σχολιάζουν τα περί παρουσίας στη συνάντηση του Πολ Τόμσεν του ΔΝΤ, διαψεύδοντας κατηγορηματικά τις πληροφορίες αυτές. «Καλό θα είναι οι επίδοξοι… Ισαάκ Ασίμωφ να μην φαντάζονται συναντήσεις, με Τόμσεν, που δεν υπάρχουν» λένε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά της η εκπρόσωπος του Σόιμπλε, επιβεβαιώνει ότι δεν συμμετείχε στη συνάντηση Τσακαλώτου-Σόιμπλε ο επικεφαλής του ΔΝΤ για την Ευρώπη, Π.Τόμσεν, αλλά δεν απάντησε όταν ρωτήθηκε αν ο κ. Τόμσεν ήταν το «επόμενο ραντεβού» του κ. Σόιμπλε.

Βερολίνο: Πρέπει να εφαρμοστούν όλα όσα έχουν συμφωνηθεί

Για «καλή συνάντηση, σε ουσιαστική και εποικοδομητική ατμόσφαιρα», έκανε λόγο και η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Φριντερίκε Φον Τισενχάουζεν, αναφερόμενη στη συνάντηση που είχαν νωρίτερα ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε με τον Έλληνα ομόλογό του Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο του κ. Σόιμπλε, η συζήτηση αφορούσε το πού βρίσκεται το ελληνικό πρόγραμμα, με τον Γερμανό υπουργό να επαναλαμβάνει ότι πρέπει να εφαρμοστούν όλα όσα έχουν συμφωνηθεί και να γίνουν τα βήματα, το ένα μετά το άλλο.

«Μόνο σε αυτή τη βάση μπορεί να υπάρξει επιτυχής αξιολόγηση και μετά πιθανώς περαιτέρω βήματα», δήλωσε η Φον Τισενχάουζεν και προσέθεσε ότι αυτή τη στιγμή οι θεσμοί εξετάζουν λεπτομερώς και υπολογίζουν τις ελληνικές προτάσεις για το ασφαλιστικό, καθώς, όπως εξήγησε, η ασφαλιστική μεταρρύθμιση αποτελεί κεντρικό σημείο της αξιολόγησης.

Η εκπρόσωπος του κ. Σόιμπλε επισήμανε ακόμη ότι κατέστη σαφές ότι δεν έχει αλλάξει η γερμανική θέση σε ό,τι αφορά την ελάφρυνση του χρέους που ζητά η Ελλάδα, αλλά και σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.

«Στη γερμανική θέση για την συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων δεν έχει αλλάξει κάτι. Άλλωστε αυτό έχει συμφωνηθεί στη δήλωση του Eurogroup του Αυγούστου και σε συσκέψεις του ΕΜΣ και οι Έλληνες εκπρόσωποι επιβεβαίωσαν αυτήν τη θέση τον τελευταίο καιρό», είπε.

Σημειώνεται ότι η συνάντηση του Έλληνα υπουργού Οικονομικών με τον Γερμανό ομόλογό του διήρκησε περίπου 70 λεπτά και ολοκληρώθηκε χωρίς να γίνουν δηλώσεις. Αποτέλεσε δε τον τελευταίο σταθμό του Ευ.Τσακαλώτου κατά τη «μίνι» ευρωπαϊκή του περιοδεία, στην αναζήτηση συμμάχων για τα κρίσιμα ελληνικά ζητήματα: αξιολόγηση, Ασφαλιστικό, χρέος.

Αύριο, Πέμπτη, ο κ. Τσακαλώτος θα μεταβεί στις Βρυξέλλες, όπου συνεδριάζουν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης (Eurogroup).

Α.Τ

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Μπαρτσελόνα – Ολυμπιακός 75-77: ΘΡΥΛΑΡΑ στη Βαρκελώνη – Μυθική εμφάνιση και break για το 1-0!

Μυθικό παιχνίδι για τον Ολυμπιακό, που «έσπασε» την έδρα της Μπαρτσελόνα και έκανε το 1-0 στη σειρά των playoffs της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024