Δεν είναι παλάτι χτισμένο στην άμμο, είναι όμως μια προβλήτα χτισμένη πάνω σε ένα ναυάγιο. Ο λόγος για την Προβλήτα Ι του ΟΛΠ, που όπως όλα δείχνουν θεμελιώθηκε πάνω στο ναυάγιο του «Αγιος Νεκτάριος» το οποίο δεν ανεκλύστηκε όπως θα έπρεπε.

Η προβλήτα υπέστη καθίζηση, και το ΤΑΙΠΕΔ ζητά από το ΔΣ του ΟΛΠ δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης, η οποία θα έχει κόστος, τόσο σε ό,τι αφορά την αποκατάσταση της ζημιάς, όσο και λόγω της επικείμενης ιδιωτικοποίηση του Οργανισμού.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο τεχνικός σύμβουλος που όρισε το ΤΑΙΠΕΔ για να εξετάσει το πρόβλημα εκτίμησε ότι η αποκατάσταση του δαπέδου, των σιδηροτροχιών και των γερανογεφυρών του ΟΛΠ, που υπέστησαν ζημιές λόγω της καθίζησης, θα στοιχίσει περί τα 20 εκατ. ευρώ.

Εκτός αυτού, η ζημιά για τον Οργανισμό είναι μεγαλύτερη, καθώς περιορίστηκε η δυναμικότητα μεταφοράς εμποροκιβωτίων και επλήγη η αξιοπιστία του, την ώρα που ανοίγουν οι προσφορές για την ιδιωτικοποίησή του.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι προ ετών για το έργο δαπανήθηκαν περίπου 70 εκατ. ευρώ και προκειμένου να χρηματοδοτηθεί, ο ΟΛΠ είχε προχωρήσει σε δανεισμό.

Η Προβλήτα Ι ανήκει στον ΟΛΠ, ενώ οι προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ βρίσκονται υπό τη διαχείριση της κινεζικής Cosco, που έχει καταθέσει (πιθανότατα) τη μοναδική προσφορά για το 67% των μετοχών του ΟΛΠ.

Το ζήτημα λαμβάνει διαστάσεις λόγω της συγκυρίας, καθώς ο νέος ιδιοκτήτης του ΟΛΠ θα πρέπει να επενδύσει για την αποκατάσταση του Προβλήτα Ι.

Με επιστολή του ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ Στέργιος Πιτσιόρλας ζητά από το ΔΣ του ΟΛΠ να προχωρήσει σε αγωγές και να διερευνηθούν οι τυχόν αστικές ή ποινικές ευθύνες όσων εμπλέκονται στην κατασκευή και παραλαβή του έργου.

Η υπόθεση αναμένεται να παραπεμφθεί στη Δικαιοσύνη, ενώ έρευνα διεξάγει και το Σώμα Επιθεώρησης Δημόσιας Διοίκησης.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ