Γλιτώνει η Καταλονία τις νέες κάλπες, αποχωρεί ο Αρτούρ Μας
Μόλις ένα 24ωρο έμενε για να οδηγηθεί και επισήμως η Καταλονία σε νέες πρόωρες εκλογές και τα κόμματα που προωθούν την ανεξαρτησία της συμφώνησαν στο πρόσωπο που θα αναλάβει την προεδρία. Αυτό έγινε, καθώς ο Αρτούρ Μας δέχθηκε να αποχωρήσει.
Μόλις ένα 24ωρο έμενε για να οδηγηθεί και επισήμως η Καταλονία σε νέες πρόωρες εκλογές και τα κόμματα που προωθούν την ανεξαρτησία της συμφώνησαν στο πρόσωπο που θα αναλάβει την προεδρία. Αυτό έγινε, καθώς ο Αρτούρ Μας δέχθηκε να αποχωρήσει.
Υπενθυμίζεται ότι στην Καταλονία η συμμαχία Junts per Si και το αντικαπιταλιστικό CUP αποφάσισαν να συνεργαστούν κοινοβουλευτικά, ξεκινώντας τη διαδικασία για την ανεξαρτησία της περιοχής.
Χάρη στον εκλογικό νόμο, τα δύο κόμματα -κυρίως το Junts per Si- έχουν την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών, όχι όμως και την απόλυτη πλειοψηφία στη λαϊκή ψήφο, καθώς στις πρόωρες εκλογές που έγιναν το 2015 κέρδισαν το 48%, ενώ το υπόλοιπο 52% προτίμησε κόμματα που δεν τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας.
Το πρόσωπο του Αρτουρ Μας, του νυν προέδρου της Καταλονίας εξελίχθηκε σε μεγάλο «αγκάθι» στην προσπάθεια κοινοβουλευτικής συνεργασίας, καθώς τα μέλη του CUP στις λαϊκές συνελεύσεις που έκαναν (μαραθώνιες οι περισσότερες) αποφάσισαν να απορρίψουν την υποψηφιότητά του για την προεδρία της Καταλονίας.
Όλα έδειχναν ότι η περιοχή θα οδηγείτο σε νέες εκλογές, καθώς ο Μας δεν έδειχνε πρόθυμος να παραχωρήσει σε άλλο πρόσωπο την προεδρία.
Τελικά, κυριολεκτικά στο «παρά πέντε», ανακοινώθηκε ότι αποχωρεί και υποψήφιος για την προεδρία θα είναι ο δήμαρχος της Χιρόνα, Κάρλες Πουιγδεμόντ, o οποίος προέρχεται από το Κεντροδεξιό Κόμμα (CDC) του Μας, που αποτελεί μέρος της συμμαχίας Junts per Si.
Ωστόσο, παραχωρήσεις θα υπάρξουν και από την πλευρά του CUP, καθώς οι διαφωνούντες και με αυτή την πρόταση θα παραιτηθούν και δεν θα αντικατασταθούν.
Οι υπόλοιποι -όπως αναφέρουν τα ισπανικά ΜΜΕ- θα ενταχθούν στην κοινοβουλευτική ομάδα της συμμαχίας Junts per Si (στην οποία συνυπάρχουν κεντροδεξιοί, αριστεροί και πλέον αντικαπιταλιστές αριστεροί), ώστε να αποκτήσει την απαραίτητη κοινοβουλευτική πλειοψηφία.
Στις εκλογές το Junts per Si έλαβε 39,6% και 62 έδρες. Το CUP έλαβε 8,2% και 10 έδρες. Μαζί τα δύο κόμματα έχουν 72 έδρες επί συνόλου 135 εδρών στο τοπικό κοινοβούλιο.
Το ζήτημα της σταθερής κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας είναι εξαιρετικά κρίσιμο, καθώς με τον τρόπο αυτό θα αποφευχθούν μελλοντικές αναταράξεις στην υλοποίηση του σχεδίου για ανεξαρτησία, μετά από 18 μήνες.
Διαβάστε επίσης:
Απόστολος Ρουμπάνης
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Ο τυφώνας «Bavi» σαρώνει την Ανατολική Ασία – Συναγερμός σε Ιαπωνία, Ταϊβάν και Κίνα
- Η τελευταία γυναίκα που απαγχονίστηκε στη Βρετανία δικαιώνεται 71 χρόνια μετά – Η ιστορία της Ρουθ Έλις
- «Πυρά» Ανδρουλάκη σε Μητσοτάκη για ακρίβεια: «Η κοροϊδία έχει και τα όριά της, προσπαθείτε να κάνετε το άσπρο – μαύρο»
- Πολωνία: Μια 5χρονη έμεινε μόνη της στην αποβάθρα όταν το τρένο έφυγε με την οικογένειά της [βίντεο]
- Στράτος Φαναράς: Δεν υπάρχουν κρυφές δημοσκοπήσεις, υπάρχουν δημοσκοπήσεις που δεν δημοσιεύονται
- Κλαίει η… γεωγραφία: Αμερικανίδα δημοσιογράφος «διχοτόμησε» Βοσνία και Ερζεγοβίνη – «Οι ΗΠΑ έπαιξαν με αυτές τις δύο μικρές χώρες» (vid)
- «Κοινωνία Ώρα MEGA»: Σταθερό ραντεβού με την ενημέρωση και το καλοκαίρι
- Διευκόλυνση πρόσβασης σε παραλίες για ανθρώπους με κινητικές δυσκολίες από τον Δήμο Παγγαίου
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 10.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/mindaugas-vitkus-ju-dVR1jkmE-unsplash-315x220.jpg)











![Πολωνία: Μια 5χρονη έμεινε μόνη της στην αποβάθρα όταν το τρένο έφυγε με την οικογένειά της [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/uid_e04b5d44fc204a1bb9eae4b486e5a850_width_1200_play_0_pos_0_gs_0_height_675-315x220.webp)








































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442