Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Όσα ειπώθηκαν στο Μαξίμου και οδήγησαν στην αύξηση των εισφορών

Όσα ειπώθηκαν στο Μαξίμου και οδήγησαν στην αύξηση των εισφορών

Με αυξημένη διαπραγματευτική δύναμη έναντι των δανειστών για το Ασφαλιστικό ευελπιστεί η κυβέρνηση ότι θα υποδεχτεί την τρόικα στην Αθήνα μετά την ανέλπιστη για πολλούς εξασφάλιση της συναίνεσης των εκπροσώπων των εργοδοτών στην αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών.

Με αυξημένη διαπραγματευτική δύναμη έναντι των δανειστών για το Ασφαλιστικό ευελπιστεί η κυβέρνηση ότι θα υποδεχτεί την τρόικα στην Αθήνα μετά την ανέλπιστη για πολλούς εξασφάλιση της συναίνεσης των εκπροσώπων των εργοδοτών στην αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών.

Αυτή θα είναι, σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, της τάξης του 1,5%, δηλαδή 1% για τους εργοδότες και 0,5% για τους εργαζομένους, ενώ οι εργοδότες τοποθετούν τη δική τους συνεισφορά μεταξύ του 0,5 και 1%, κάτι που όπως φαίνεται θα αποφασιστεί το επόμενο διάστημα μετά τη σύσταση ειδικής επιτροπής.

Ο Αλέξης Τσίπρας φέρεται να είπε κατά τη διάρκεια της δίωρης σύσκεψης με τους κοινωνικούς εταίρους ότι η συμφωνία τους στην αύξηση των εισφορών ενισχύει τα επιχειρήματα της ελληνικής πλευράς στη διαπραγμάτευση καθώς κυρίως το ΔΝΤ εμφανίζεται ιδιαίτερα σκληρό.

«Οι κοινωνικοί εταίροι δεν τοποθετούνται αρνητικά σε μια μικρή, προσωρινή αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών» καταλήγει η κοινή δήλωση των ΣΕΒ, ΣΕΤΕ, ΕΣΕΕ και ΓΣΕΒΕΕ μετά τη σύσκεψη στο Μαξίμου, ενώ το Μαξίμου επιβεβαιώνει μέσω κύκλων του ότι στο Ασφαλιστικό θα υπάρξει ρήτρα για επαναφορά των εργοδοτικών εισφορών στα προηγούμενα επίπεδα όταν η ελληνική οικονομία παρουσιάσει σαφή σημάδια ανάκαμψης.

Βεβαίως, οι εκπρόσωποι των εργοδοτών επισημαίνουν ότι συναινούν στη συνολική αντίληψη της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης με «όρους και αστερίσκους» και κυρίως επειδή η κυβέρνηση δεσμεύτηκε στη λήψη άμεσων μέτρων σταθεροποίησης της οικονομίας και προσέλκυσης αναπτυξιακών επενδύσεων.

Για την ακρίβεια, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργο Καββαθά, ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της σύσκεψης που έγινε παρουσία των υπουργών Γιώργου Κατρούγκαλου και Νίκου Παππά διαβεβαίωσε ότι τον Μάρτιο θα κατατεθεί τόσο το νέο φορολογικό, που θα γίνει πιο ελκυστικό για νέες επενδύσεις, όσο και το αναπτυξιακό νομοσχέδιο.

Σε εκείνο το σημείο ο κ. Καββαθάς φέρεται να σχολίασε πως «χρειάζεται να προχωρήσουμε σε εθνικό στρατηγικό σχέδιο για την ανάπτυξη», κάτι με το οποίο συμφώνησε και ο πρωθυπουργός. Μάλιστα, σύμφωνα με κάποιους εκ των συμμετεχόντων στην συνάντηση, ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι καλό θα ήταν να έρθουν και τα κόμματα σε έναν τέτοιο διάλογο «και να ξεπεράσουμε τις αγκυλώσεις, μηδενός εξαιρουμένου» για να προσθέσει πως δεν μπορεί να πιστέψει ότι «οι προηγούμενοι πήραν κάποιες αποφάσεις επειδή το θέλανε, αλλά υπό την πίεση των αναγκών της χώρας».

Να σημειωθεί ότι οι κοινωνικοί εταίροι εμφανίστηκαν στο Μαξίμου με κοινή θέση πως η αύξηση των εισφορών θα πρέπει να είναι 0,5% και 0,5%. Ωστόσο, σύμφωνα με παρισταμένους, «ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι δεν υπάρχουν χρήματα και η συνεισφορά θα πρέπει για τους εργοδότες να είναι μεγαλύτερη».

Υπό αυτό το πρίσμα «με βαριά καρδιά δεχτήκαμε» λέει στα Νέα ένας από τους κοινωνικούς εταίρους, ενώ από την πλευρά των τουριστικών επιχειρήσεων ο πρόεδρος Ανδρέας Ανδρεάδης σημειώνει ότι «οι εταίροι θα βάλουν πλάτη και δεν θα βγουν απέναντι στην κυβέρνηση τορπιλίζοντας την όποια συμφωνία».

Ωστόσο και ο εκπρόσωπος των τουριστικών επιχειρήσεων επισημαίνει ότι το ποσοστό της αύξησης για τους εργοδότες θα πρέπει να αποτελέσει προϊόν βαθιάς δουλειάς, που θα γίνει από την υπό σύσταση επιτροπή. Για τους ξενοδόχους, πάντως, και η κυβέρνηση πρέπει να τελειώσει άμεσα με το Χωροταξικό αλλά και με το Φορολογικό καθιστώντας το πιο ελκυστικό, καθώς «και πέρυσι στηρίξαμε με τον τριπλασιασμό του ΦΠΑ σε ορισμένα νησιά».

Για τον ΣΕΒ κυρίαρχο στοιχείο είναι η επιτυχής λήξη της αξιολόγησης, που τοποθετείται στο πρώτο τρίμηνο του 2016. «Ο Πρωθυπουργός μάς έδωσε την αίσθηση πως ο ιδιωτικός τομέας θα φέρει τον πλούτο, από εκεί και πέρα το πώς θα μοιραστεί είναι δικό της θέμα» αναφέρει ο πρόεδρος των βιομηχάνων Θεόδωρος Φέσσας σχολιάζοντας πως το ζητούμενο είναι η αύξηση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας.

Το θέμα του ποσοστού της αύξησης των εργοδοτικών εισφορών παραμένει σε εκκρεμότητα για τον ΣΕΒ και θα κυμαίνεται από το 0,5% έως το 1%.

Η ΕΣΕΕ, πάλι, προτείνει αύξηση της τάξης του 0,5% τόσο για τους εργοδότες όσο και για τους εργαζομένους και σε ξεχωριστή ανακοίνωσή της επισημαίνει ότι στο όνομα της βιωσιμότητας του Ασφαλιστικού οφείλει να επιλέξει το «μη χείρον βέλτιστον». Η λιγότερο επώδυνη λύση και η μικρότερη μετρήσιμη επιβάρυνση φαίνεται να είναι τελικά η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών των επικουρικών συντάξεων, συνολικά κατά μία μονάδα με επιμερισμό σε εργοδότες και εργαζομένους και με ημερομηνία λήξης το τέλος του 2018.

Η κυβέρνηση μετά τη συνάντηση με τους κοινωνικούς εταίρους σχολίασε πως έγινε σε ιδιαίτερα θετικό και εποικοδομητικό κλίμα, καθώς οι εκπρόσωποι των εργοδοτικών οργανώσεων ανταποκρίθηκαν θετικά στην κυβερνητική πρόταση για χρηματοδότηση του ασφαλιστικού συστήματος μέσα από μια λογική αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών. Έτσι, διασφαλίζεται η βιωσιμότητα της κοινωνικής ασφάλισης χωρίς νέες οριζόντιες μειώσεις για τους πιο αδύναμους.

Βούλα Κεχαγιά

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024