Ο στρεβλός χαρακτήρας του συστήματος, το PSI και το μνημόνιο είναι οι τρεις λόγοι για τους οποίους απαιτούνται οι αλλαγές στο Ασφαλιστικό, τόνισε ο Γ.Κατρούγκαλος ανοίγοντας τη συνέντευξη Τύπου για το Ασφαλιστικό.

Ο υπουργός Εργασίας μίλησε και πάλι για παραπληροφόρηση στο θέμα των αλλαγών, λέγοντας ότι πλέον θα εφαρμόζονται ενιαίοι κανόνες για όλους.

«Για πρώτη φορά από τότε που ο Ελευθέριος Βενιζέλος σχεδίασε στο μυαλό του το ΙΚΑ, θα έχουμε συνταξιούχους μίας ταχύτητας» είπε χαρακτηριστικά.

Σε ότι αφορά την προσωπική διαφορά (σ.σ που θα εισπράτουν οι υφιστάμενοι συνταξιούχοι) ο υπουργός δεσμεύθηκε: «την προσωπική διαφορά την εγγυόμαστε για πάντα».

«Την προσωπική διαφορά (που θα εισπράττουν οι σημερινοί συνταξιούχοι) την εγγυόμαστε για πάντα. Η αναφορά που υπάρχει στο νόμο για το 2018 αναφέρεται στο αυτονόητο, ότι θα μειώνεται όσο θα ανεβαίνουν οι συντάξεις των νέων ασφαλισμένων» εξήγησε.

Το σημαντικότερο πράγμα για το Ασφαλιστικό είναι η ελπίδα και η εμπιστοσύνη, συνέχισε αναφερόμενος στις δύο βασικές τομές: την εθνική σύνταξη που θα την εισπράττουν όλοι, και στη θεσμοθέτηση ίδιων κανόνων για όλους σε ό,τι αφορά εισφορές και παροχές.

Ο κ. Κατρούγκαλος υποστήριξε δε ότι οι θεσμοί έχουν αποδεχτεί τον κεντρικό πυρήνα της μεταρρύθμισης αλλά δεν έχουν στείλει συγκεκριμένες επισημάνσεις.


Ειδική μέριμνα για μπλοκάκια, νέους επαγγελματίες

Ο υπουργός διαβεβαίωσε ακόμα ότι υπάρχει ειδική μέριμνα για κατηγορίες, όπως τα «μπλοκάκια» για τα οποία είπε ότι στο σχέδιο προβλέπεται οι εισφορές που θα δώσουν να είναι ίδιες με τους μισθωτούς και μεγάλο κομμάτι θα επωμιστεί ο εργοδότης: 6,5% ο εργαζόμενος και το υπόλοιπο 13,5% ο εργοδότης του.

Οι επαγγελματίες θα πληρώνουν εισφορές με βάση το εισόδημα και όχι με κλίμακες που ανά διαστήματα αυξάνουν ανεξάρτητα από αυτό, ξεκαθάρισε ο υπουργός. Το 20% ισχύει για τους μισθωτούς και θα ισχύει και για τους επαγγελματίες, είπε ο υπουργός επιμένοντας στη σημασία να είναι ενιαίοι για όλους οι κανόνες.

Ωστόσο, πρόσθεσε ότι για τους ελεύθερους επαγγελματίες θα γίνουν δεκτές όσες βελτιώσεις προταθούν και είναι δίκαιες, αλλά δεν μπορούν να ευνοηθούν κλάδοι.

Αυτό ανέφερε, όπως είπε, και στους εκπροσώπους των δικηγόρων που τον επισκέφθηκαν: «Δεν μπορώ, όταν κάνω τέτοιο άλμα με τις εισφορές των αγροτών να ευνοήσω τον δικό μου επαγγελματικό κλάδο» εξήγησε.

Πάντως άφησε παράθυρο για εφαρμογή ευνοϊκότερου καθεστώτος για τους νέους ελεύθερους επαγγελματίες και τους νέους επιστήμονες, για τους οποίους, όπως είπε, εξετάζεται
για τρία χρόνια η κατώτερη ασφαλιστική κατηγορία να είναι αυτή που προβλέπεται και για τους αγρότες, δηλαδή να λαμβάνονται ως κριτήριο τα 468 ευρώ μηνιαίο εισόδημα επί του οποίου θα υπολογίζεται 20% εισφορά.

Ο κ. Κατρούγκαλος συμπλήρωσε στην εισαγωγική του ομιλία ότι θα έχει συνάντηση με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη, με τον οποίο θα εξετάσει «πώς θα παντρευτεί το ασφαλιστικό με το φορολογικό».

Για τις επαφές που ξεκινά στην ΕΕ για το θέμα, ο κ. Κατρούγκαλος είπε ότι αυτό γίνεται γιατί το Ασφαλιστικό είναι εθνικό θέμα, αλλά και ευρωπαϊκό, επικαλούμενος μάλιστα και τις σχετικές δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας.

«Θέλουμε να δώσουμε το μήνυμα ότι η Ευρώπη πρέπει να κρατήσει τα κοινωνικά της χαρακτηριστικά» είπε χαρακτηριστικά.

Τέλος, ο κ. Κατρούγκαλος ζήτησε από την αρμόδια επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου να τον καλέσει κατ’ αντιπαράσταση με τον εκπρόσωπο του κουαρτέτου κ. Κοστέλο, προκειμένου να συζητήσουν δημόσια τις αλλαγές στο Ασφαλιστικό.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr