Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Επέτειος του Charlie Hebdo: Η Γαλλία θυμάται το εφιαλτικό πενθήμερο

Επέτειος του Charlie Hebdo: Η Γαλλία θυμάται το εφιαλτικό πενθήμερο

Όταν ράγισε το γυαλί: Το Παρίσι επιστρέφει έναν χρόνο πριν, όταν οι σφαίρες στο Charlie Hebdo ξεκίνησαν έναν εφιάλτη για όλη την πόλη που δραματικά στη συνέχεια επιβεβαιώθηκε ως αρχή μίας πολύ δύσκολης χρονιάς. Οι εκδηλώσεις τιμής και μνήμης κορυφώνονται την Πέμπτη, που κλείνει ο χρόνος, αλλά και την Κυριακή, όταν το Παρίσι βγήκε στην Πλας ντε λα Ρεπουμπλίκ σε μία προσπάθεια, πέντε ημέρες μετά, να διαχειριστεί ψυχολογικά τον φόβο λέγοντας «όχι» στην τρομοκράτηση.

Όταν ράγισε το γυαλί: Το Παρίσι επιστρέφει έναν χρόνο πριν, όταν οι σφαίρες στο Charlie Hebdo ξεκίνησαν έναν εφιάλτη για όλη την πόλη που δραματικά στη συνέχεια επιβεβαιώθηκε ως αρχή μίας πολύ δύσκολης χρονιάς. Οι εκδηλώσεις τιμής και μνήμης στη γαλλική πρωτεύουσα κορυφώνονται την Πέμπτη, που κλείνει ο χρόνος, αλλά και την Κυριακή, όταν το Παρίσι βγήκε στην Πλας ντε λα Ρεπουμπλίκ σε μία προσπάθεια, πέντε ημέρες μετά, να διαχειριστεί ψυχολογικά τον φόβο λέγοντας «όχι» στην τρομοκράτηση.

Από το πρωί της Πέμπτης, πολίτες περνούν από τα γραφεία του Charlie Hebdo και αφήνουν λουλούδια στη μνήμη των θυμάτων. Το περιοδικό είχε βγει στα περίπτερα την Τετάρτη με ένα ιδιαίτερο εξώφυλλο στο οποίο επανεπιβεβαίωνε την πρόθεσή του να σατιρίζει «κάθε «ιερό και όσιο.

Τα αποκαλυπτήρια της τιμητικής πλακέτας στο σημείο με τα ονόματά τους είχαν γίνει την Τρίτη, όπως και η τιμητική πλακέτα για τον αστυνομικό που έπεσε νεκρός σε κοντινό σημείο.

Και τις δύο πλακέτες αποκάλυψε ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ με τη δήμαρχο του Παρισιού Αν Ινταλγκό -στη δεύτερη, Ολάντ και Ινταλκγό συνομίλησαν με την μητέρα του νεκρού αστυνομικού, του Αχμέτ Μεραμπέτ.

Από τις τελετές δεν έλειψαν τα απρόοπτα: Ορισμένοι στο Παρίσι διαμαρτυρήθηκαν επειδή στις τελετές δεν προσκλήθηκε ο πρόεδρος της Γερουσίας Ζεράρ Λαρσέ, του αντιπολιτευόμενου κόμματος -ενώ την τελευταία στιγμή διορθώθηκε στην πλακέτα ένα λάθος στην πλακέτα στο Charlie Hebdo (το όνομα ενός θύματος είχε γραφτεί με Y αντί με Ι).

Την Πέμπτη, ο Ολάντ θα απευθύνει ομιλία για την 7η Ιανουαρίου στην αστυνομική διοίκηση.

Οι επιθέσεις στο Charlie Hebdo την Τετάρτη 7 Ιανουαρίου του 2015 είχαν ξεκινήσει τρεις ημέρες πανικού και ισχυρότατης αστυνομικής κινητοποίησης για τον εντοπισμό των δραστών, ενώ οι ίδιοι οι Παριζιάνοι βρίσκονταν σε σοκ, με συναγερμούς να σημαίνουν σχεδόν κάθε ώρα σε σταθμούς του μετρό για ασήμαντες αφορμές.

Τελικά ο μαραθώνιος έκλεισε με τις δύο παράλληλες επιχειρήσεις εναντίον των αδελφών Κουασί που είχαν περικυκλωθεί σε εγκατάσταση έξω από το Παρίσι και του Κουλιμπαλί που κρατούσε ομήρους σε εβραϊκό σούπερμαρκετ μέσα στην πόλη.

Πέντε ημέρες μετά τις επιθέσεις, και δύο μετά το θάνατο των Κουασί και Κουλιμπαλί, οι Παριζιάνοι βγήκαν στην Πλας ντε λα Ρεπουμπλίκ σε μία προσπάθεια να αψηφήσουν τον τρόμο. Ενδιάμεσα, το Je Suis Charlie είχε γίνει σύνθημα ανά την υφήλιο.

Η πλατεία θα γίνει αυτήν την Κυριακή ξανά το σκηνικό νέας συγκέντρωσης, στο ίδιο πνεύμα.

Η νέα συγκέντρωση, ένα χρόνο μετά, γίνεται δυστυχώς με την πικρή γνώση ότι η γαλλική πρωτεύουσα δεν ήταν ασφαλής από την ισλαμική τρομοκρατία. Το Charlie Hebdo είχε γίνει το πρώτο κεφάλαιο ενός έτους που για το Παρίσι έκλεισε με την ακόμη αιματηρότερη 13η Νοεμβρίου.

Έκτοτε, η Πλας ντε λα Ρεπουμπλίκ έχει γίνει σύμβολο της άρνησης των παριζιάνων να τρομοκρατηθούν, ενώ η χώρα παραμένει σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και τα μέτρα ασφαλείας είναι παντού αισθητά.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Μπακς: Παραμένει εκτός ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, χάνει και το Game 3 με τους Πέισερς

Χωρίς τον Γιάννη Αντετοκούνμπο θα αγωνιστούν οι Μπακς κόντρα στους Πέισερς, στο τρίτο ματς της σειράς των Play-offs, όπως ανακοίνωσαν επίσημα τα «Ελάφια»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024