Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αύξηση των κρουσμάτων καρκίνου λόγω παχυσαρκία προβλέπουν οι επιστήμονες

Αύξηση των κρουσμάτων καρκίνου λόγω παχυσαρκία προβλέπουν οι επιστήμονες

Η επιδημία παχυσαρκίας και το μη φυσιολογικό σωματικό βάρος μπορεί τα επόμενα 20 χρόνια να σχετιστούν με 670.000 επιπλέον περιπτώσεις καρκίνου, σύμφωνα με βρετανική μελέτη.

Η επιδημία παχυσαρκίας και το μη φυσιολογικό σωματικό βάρος μπορεί τα επόμενα 20 χρόνια να σχετιστούν με 670.000 επιπλέον περιπτώσεις καρκίνου, σύμφωνα με βρετανική μελέτη.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι αν συνεχιστεί η σημερινή τάση, μέχρι το 2035, τρεις στους τέσσερις ενήλικες θα είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι, με ότι αυτό συνεπάγεται για την δημόσια υγεία.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ηλεκτρονικό μοντέλο, συνδυαστικά με στοιχεία υγείας, διαχρονικά και σημερινά, για να προβλέψουν την επίπτωση της παχυσαρκίας τα επόμενα 20 χρόνια.

Από την επεξεργασία των δεδομένων προκύπτει μια αύξηση του αριθμού των ατόμων με περιττά κιλά ή παχυσαρκία, με αποτέλεσμα 4,6 εκατομμύρια επιπλέον πάσχοντες από διαβήτη τύπου ΙΙ και 1,6 εκατομμύρια επιπλέον ασθενείς με καρδιακά νοσήματα, μέχρι το 2035.

Μάλιστα, υπολογίζουν ότι αυτό μπορεί να κοστίσει επιπλέον 25 δισεκατομμύρια στερλίνες στο εθνικό σύστημα υγείας της Μ. Βρετανίας έως το 2035.

Εξάλλου, πρόσφατες μελέτες έχουν τεκμηριώσει ότι η παχυσαρκία σχετίζεται με αρκετές μορφές καρκίνου, περιλαμβανομένου του οισοφάγου, της μήτρας και του παχέος εντέρου. Επίσης, τα περιττά κιλά είναι γνωστό ότι σχετίζονται με παθήσεις, όπως ο διαβήτης και η στεφανιαία νόσος.

Ωστόσο, η έρευνα δεν σταματά εκεί, Cancer Research UK και UK Health Forum προτείνουν τρόπους αντιμετώπισης της κατάστασης, όπως επιπλέον φόρο στα ροφήματα με ζάχαρη, καθώς και αναδιαμόρφωση του διαφημιστικού νόμου, ειδικά για τα είδη διατροφής. Για παράδειγμα, ορισμένα «ανθυγιεινά» τρόφιμα να μην διαφημίζονται νωρίτερα από τις 21:00 το βράδυ.

Φυσικά, οι επιστήμονες υπογραμμίζουν ότι έχουν λάβει υπόψη τους ότι ο ρυθμός αύξησης των ποσοστών παχυσαρκίας έχει επιβραδυνθεί τα τελευταία χρόνια. Ενώ παραδέχονται ότι μια από τις μεγάλες προκλήσεις τους ήταν να προβλέψουν την επίδραση μελλοντικών μεταβλητών, όπως τα νέα φάρμακα ή τεχνολογίας στην καταπολέμηση της παχυσαρκίας.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Sports in

Έφερε τη σειρά στα ίσια με μπρέικ το Μαϊάμι (vid)

Οι Χιτ σόκαραν τους Σέλτικς, καθώς επικράτησαν με 111-101 στη Βοστώνη και έφεραν στα ίσια (1-1) τη σειρά του πρώτου γύρου των playoffs.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024