Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αντιδράσεις και σκεπτικισμός για τη βόμβα υδρογόνου της Β.Κορέας

Αντιδράσεις και σκεπτικισμός για τη βόμβα υδρογόνου της Β.Κορέας

Μπορεί το καθεστώς της Βορείου Κορέας να ανακοίνωσε την πρώτη επιτυχημένη δοκιμή βόμβας υδρογόνου, ωστόσο, ειδικοί γύρω από το θέμα αμφισβητούν την ανακοίνωση. Η διεθνής κοινότητα, πάντως, είναι σε αναβρασμό.

Μπορεί το καθεστώς της Βορείου Κορέας να ανακοίνωσε την πρώτη επιτυχημένη δοκιμή βόμβας υδρογόνου, ωστόσο, ειδικοί γύρω από το θέμα αμφισβητούν την ανακοίνωση.

Ο Μπρους Μπένετ, αναλυτής του Rand Corporation, ο οποίος μίλησε στο BBC, είναι από τους πρώτους που αμφισβήτησε την είδηση.

«Η έκρηξη θα έπρεπε να είναι δέκα φορές ισχυρότερη από αυτή που ισχυρίζονται. Επομένως, ο Κιμ Γιονγκ Ουν, είτε λέει ψέματα, είτε κάτι πήγε στραβά» τόνισε.

Τα πρώτα στοιχεία που συνέλεξε η Οργάνωση της Συνθήκης για την πλήρη απαγόρευση των πυρηνικών δοκιμών (CTBTO) που εδρεύει στη Βιέννη δείχνουν ότι το μέγεθος της σεισμικής δόνησης που καταγράφηκε στη Βόρειο Κορέα ήταν μικρότερο από εκείνη που είχε γίνει το 2013, όταν η Πιονγκγιάνγκ είχε και πάλι πραγματοποιήσει μια πυρηνική δοκιμή.

Ο Λασινά Ζερμπό, εκτελεστικός γραμματέας της CTBTO, δήλωσε σε δημοσιογράφους στη Νέα Υόρκη, στους οποίους μίλησε μέσω βιντεοδιάσκεψης από την Αυστρία, ότι η σεισμική δραστηριότητα στη Βόρεια Κορέα φαίνεται ότι ήταν «ελαφρώς μικρότερη όσον αφορά το μέγεθός της» σε σύγκριση με εκείνη του 2013. Οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για μια δόνηση μεγέθους 4,8-4,9 βαθμών ενώ εκείνη του 2013 ήταν 5,1 βαθμών.

Αν επιβεβαιωθεί, θα πρόκειται για «καταφανή παραβίαση» των ψηφισμάτων του ΟΗΕμ δήλωσε ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (IAEA).

«Βαθύτατη ανησυχία» εξέφρασε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Γκι-μουν, ο οποίος είπε ότι η ενέργεια αυτή «αποσταθεροποιεί την ασφάλεια της περιοχής».

«Η δοκιμή αυτή παραβιάζει αρκετές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, παρά τη συντονισμένη έκκληση της διεθνούς κοινότητας να σταματήσουν τέτοιες δραστηριότητες» είπε σε δημοσιογράφους. «Αποτελεί, επίσης, σοβαρή παράβαση των διεθνών κανόνων για πυρηνικές δοκιμές» τονίζει.

Ο Μπαν Γκι-μουν απαίτησε απ[ό τη Βόρειο Κορέα να σταματήσει τις πυρηνικές ενέργειες και να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις για αποπυρηνικοποίηση.

Επιφυλάξεις και στο Τόκιο. «Από τις 4:45 το απόγευμα, δεν εντοπίστηκε ραδιενέργεια σε κανένα από τα σημεία ελέγχου της Ιαπωνίας» σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιοσιχίντε Σούγκα σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η Σεούλ. «Είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι επρόκειτο για βόμβα υδρογόνου» είπε ο υφυπουργός Άμυνας της Νότιας Κορέας.

Η διεθνής κοινότητα, πάντως, είναι σε αναβρασμό. Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αναμένεται να συνεδριάσει το απόγευμα (ώρα Ελλάδος).

Σκεπτικισμός και από τον Λευκό Οίκο. Η προκαταρκτική ανάλυση των δεδομένων για την πυρηνική δοκιμή που πραγματοποίησε η Βόρειος Κορέα δεν συνάδει με τον ισχυρισμό της Πιονγκγιάνγκ ότι επρόκειτο για βόμβα υδρογόνου, υποστηρίζει ο Λευκός Οίκος, επισημαίνοντας ωστόσο ότι οποιαδήποτε πυρηνική δοκιμή συνιστά «κατάφωρη παραβίαση» των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Για «έντονα προκλητική ενέργεια» που απειλεί τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια, έκανε λόγο ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι.

«Αυτή η έντονα προκλητική ενέργεια συνιστά μια σοβαρή απειλή για τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια και παραβιάζει κατάφωρα πολλές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών» ανέφερε στην ανακοίνωσή του ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.

«Δεν δεχόμαστε και δεν πρόκειται να δεχτούμε τη Βόρειο Κορέα ως κράτος εξοπλισμένο με πυρηνικά και ενέργειες σαν αυτήν την τελευταία δοκιμή το μόνο που κάνουν είναι να ενισχύουν την αποφασιστικότητά μας» υπογράμμισε.

Η τοποθεσία και η φύση της σεισμικής δραστηριότητας που καταγράφηκε στη Βόρεια Κορέα συνάδει με προηγούμενες πυρηνικές δοκιμές εκεί, δήλωσαν, νωρίτερα, κυβερνητικές πηγές των ΗΠΑ μετά τη δήλωση της Πιονγκγιάνγκ.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων ων ΗΠΑ, Πολ Ράιαν σημείωσε ότι η πυρηνική δοκιμή μοιάζει να αποτελεί «πρόκληση», αλλά σημείωσε ότι είναι πολύ νωρίς για να επιδιωχθεί μία απάντηση εκ μέρους των ΗΠΑ μέχρι να επιβεβαιωθούν τα γεγονότα.

«Αν αληθεύουν τα δημοσιεύματα για τη βορειοκορεατική δοκιμή βόμβας υδρογόνου, αυτό συνιστά μια σοβαρή παραβίαση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και μια πρόκληση την οποία καταδικάζω ανεπιφύλακτα» αναφέρει σε μήνυμά του στο Twitter, ο βρετανός ΥΠΕΞ, Φίλιπ Χάμοντ.

«Αν επιβεβαιωθεί, αυτή η ενέργεια αποτελεί μια σοβαρή παραβίαση των διεθνών υποχρεώσεων της Β.Κορέας» είπε η Φεντερίκα Μογκερίνι της ΕΕ.

Το Πεκίνο διαβεβαίωσε ότι δεν γνώριζε για τη δοκιμή αυτή και, όπως πρόσθεσε η εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ, θα προβεί σε αξιολόγηση της ανακοίνωσης της Β.Κορέας.

Το Πεκίνο είναι ο κύριος διπλωματικός και εμπορικός σύμμαχος της Πιονγκγιάνγκ, αλλά οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών είναι τεταμένες, λόγω της επιμονής της Β.Κορέας, παρά την κινεζική αντίθεση, να προχωράει σε πυρηνικές δοκιμές.

Η Γαλλία καταδίκασε την «απαράδεκτη» παραβίαση των αποφάσεων του ΟΗΕ από τη Β.Κορέα και ζήτησε να υπάρξει ια ισχυρή αντίδραση από τη διεθνή κοινότητα.

Ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς δήλωσε ότι θα έχει τηλεφωνική επαφή με τους ομολόγους του της Κίνας, της Ιαπωνίας και της Ν.Κορέας.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός. Παρακολουθήστε live στις 15:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός για τον 4ο τελικό της Α1 μπάσκετ γυναικών.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024