Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Με το Ριάντ συντάσσονται Αίγυπτος και Κουβέιτ - Ηρεμία ζητά η Τουρκία

Με το Ριάντ συντάσσονται Αίγυπτος και Κουβέιτ – Ηρεμία ζητά η Τουρκία

Στο πλευρό της Σαουδικής Αραβίας τάσσεται η Αίγυπτος κατά την αναζωπυρωθείσα διένεξη με το Ιράν με αφορμή την εκτέλεση του σιίτη ιμάμη. Το Κάιρο, καταδικάζοντας ως απαράδεκτες τις επιθέσεις στις σαουδαραβικές διπλωματικές αποστολές, υποστήριξε ότι η ιρανική αντίδραση στην εκτέλεση του ιμάμη είναι «παρέμβαση στα εσωτερικά του σαουδαραβικού βασιλείου». Το Κουβέιτ από την πλευρά του ανακάλεσε τον πρέσβη του στην Τεχεράνη. Η Τουρκία καλεί σε ηρεμία και «επιστροφή στη διπλωματία».

Στο πλευρό της Σαουδικής Αραβίας τάσσεται η Αίγυπτος κατά την αναζωπυρωθείσα διένεξη με το Ιράν με αφορμή την εκτέλεση του σιίτη ιμάμη, βλέποντας «ιρανική παρέμβασα στα εσωτερικά» του σαουδαραβικού βασιλείου – ενώ η Τουρκία ζητά ηρεμία και καλεί σε επιστροφή στη «διπλωματική γλώσσα».

Το Κουβέιτ από την πλευρά του ανακάλεσε τον πρέσβη του στην Τεχεράνη. H πρώτη ανακοίνωση από το εμιράτο περιοριζόταν στην ανάκληση του απεσταλμένου του, χωρίς να διευκρινίζει σε τι επίπεδο θα μείνουν οι διπλωματικές σχέσεις.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου Σαμέχ Σούκρι επανέλαβε την Τρίτη, μιλώντας από το Ριάντ, την στήριξη της αιγυπτιακής κυβέρνησης και καταδίκασε ως «απαράδεκτες» τις επιθέσεις στις σαουδαραβικές διπλωματικές αποστολές στο Ιράν.

Η ιρανική αντίδραση στην εκτέλεση του ιμάμη Αλ Νιμρ, είπε ο αιγύπτιος ΥΠΕΞ, είναι «παρέμβαση στα εσωτερικά του σαουδαραβικού βασιλείου». Ο Σούκρι βρέθηκε το Ριάντ πριν από συνάντηση των ΥΠΕΞ του Αραβικού Συνδέσμου που θα ασχοληθεί με την διένεξη.

«Η ασφάλεια του [σαουδαραβικού] βασιλείου είναι καίριας σημασίας για την ασφάλεια της Αιγύπτου, και η ασφάλεια της Αιγύπτου είναι καίριας σημασίας για την ασφάλεια του βασιλείου» είπε ο Σούκρι.

Η Αίγυπτος είχε ήδη διακόψει διπλωματικές σχέσεις με το Ιράν από το 1989.

Την Δευτέρα, υπενθυμίζεται, τη Σαουδική Αραβία είχαν ακολουθήσει και το Μπαχρέιν και το Σουδάν στη διακοπή διπλωματικών σχέσεων με το Ιράν. Το Σουδάν έδωσε διορία δύο εβδομάδων στους ιρανούς διπλωμάτες να εγκαταλείψουν το Χαρτούμ.

Τουρκία: Ηρεμία και διπλωματία

Ανησυχία για την ενίσχυση της έντασης εξέφρασε από την πλευρά της η Άγκυρα, καλώντας σε κινήσεις αποκλιμάκωσης.

«Η Τουρκία ζητά τερματισμό των απειλών και επιστροφή στη διπλωματική γλώσσα» ανέφερε ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών την Τρίτη. Η Άγκυρα κάλεσε επίσης σε «εκατέρωθεν προσοχή».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024