Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πολάκης: Παραλάβαμε καμένη γη

Πολάκης: Παραλάβαμε καμένη γη

Έτος ανατροπής της κατάστασης που επικρατεί στη δημόσια υγεία χαρακτήρισε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης το 2016 τονίζοντας τη βούληση της Κυβέρνησης για την ενίσχυση της δημόσιας υγείας. Σχολιάζοντας στην κατάσταση που παρέλαβε η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας δήλωσε χαρακτηριστικά «Παραλάβαμε καμένη γη».

Έτος ανατροπής της κατάστασης που επικρατεί στη δημόσια υγεία χαρακτήρισε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης το 2016 τονίζοντας τη βούληση της Κυβέρνησης για την ενίσχυση της δημόσιας υγείας. Σχολιάζοντας στην κατάσταση που παρέλαβε η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας δήλωσε χαρακτηριστικά «Παραλάβαμε καμένη γη».

Σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Νοσοκομείο Χανίων, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας συναντήθηκε με εκπροσώπους της διοίκησης, των γιατρών, των νοσηλευτών και των άλλων εργαζομένων, στους οποίους και ανέλυσε την πολιτική του υπουργείου που, όπως επισήμανε, «στοχεύει στη συνολική ενίσχυση του συστήματος μέσα από μια σειρά στοχευμένων δράσεων και αποφάσεων».

Όπως χαρακτηριστικά επεσήμανε «έπειτα από πέντε χρόνια μνημονιακών πολιτικών το σύστημα είχε φθάσει στα όριά του. Τώρα αρχίζει να ισορροπεί. Πιστεύω ότι στο 2016 θα υπάρξει μια πορεία ανατροπής της κατάστασης».

Αναφερόμενος στην κατάσταση που παρέλαβε η νέα πολιτική ηγεσία είπε χαρακτηριστικά «Παραλάβαμε καμένη γη. Νιώσαμε εγώ και ο Ανδρέας Ξανθός σαν να είχαμε ένα συναρμολογούμενο παιχνίδι από το οποίο κάθε μέρα έφευγαν κομμάτια. Μία κατάσταση χαοτική».

«Ένεση» προσωπικού στο ΕΣΥ

Αναφερόμενος στην πολιτική του υπουργείου προς αυτή την κατεύθυνση και στις προσλήψεις που θα γίνουν, μίλησε για μια μαζική «ένεση» προσωπικού στο ΕΣΥ, τόνισε ότι για πρώτη φορά υπάρχει σαφής οικονομική στήριξη του συστήματος, ενώ, όπως είπε, «το επόμενο μεγάλο βήμα είναι ο συνεχής έλεγχος και η αλλαγή του τρόπου των προμηθειών στα δημόσια νοσοκομεία. Η κυβέρνηση σιγά σιγά δρομολογεί τη λύση των προβλημάτων που υπάρχουν. Το ένα θέμα είναι αυτό της υποχρηματοδότησης».

«Για το ζήτημα του προσωπικού», συνέχισε ο κ. Πολάκης, «έπειτα από οκτώ χρόνια που δεν γίνονταν διορισμοί, υπάρχει για πρώτη φορά μια μαζική ‘ένεση’ προσωπικού με τις 985 θέσεις για τις οποίες στις 10 Ιανουαρίου βγαίνουν τα προσωρινά αποτελέσματα, με τους 617 επικουρικούς γιατρούς που διορίσαμε μέχρι 31/12, με 570 άτομα επικουρικό προσωπικό για τα οποία θα βγει η προκήρυξη μέσα στον Ιανουάριο, με άλλα 1.800 άτομα για τα οποία η προκήρυξη θα βγει το Φεβρουάριο και θέσεις για την πρωτοβάθμια, με την παράταση της θητείας που δώσαμε σε 1.100 άτομα προσωπικό που υπηρετούν στα νοσοκομεία, μέχρι 30/9/2016».

Σύμφωνα με τον κ. Πολάκη ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός για την πρόσληψη 187 ατόμων στο ΕΚΑΒ, ενώ, όπως είπε, με προκήρυξη μέσω του ΚΕΕΛΠΝΟ προβλέπονται 400 θέσεις νοσηλευτών και 100 θέσεις γιατρών για τη στελέχωση των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας.

Τέλος, συνομιλώντας με το προσωπικό του νοσοκομείου αναφέρθηκε στις αλλαγές των διοικητών στα δημόσια νοσοκομεία επισημαίνοντας ότι πέρα από τα άλλα προσόντα οι νέοι διοικητές θα πρέπει να είναι «καθαροί» όπως χαρακτηριστικά είπε, να μπορούν να ασκήσουν διοίκηση και να συμφωνούν με το πολιτικό σχέδιο για στήριξη της δημόσιας υγείας.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφους για τον θάνατο του 4χρονου κοριτσιού στο Νοσοκομείο Ηρακλείου ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, σημείωσε ότι «είναι πολύ λυπηρό και τραγικό το γεγονός. Να είστε σίγουροι ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου έχει κάνει όλα αυτά που έπρεπε να κάνει, χωρίς να βγαίνει και να διατυμπανίζει τι κάνει, προκειμένου να ερευνηθεί εξονυχιστικά το περιστατικό και να αποδοθούν ευθύνες εκεί που υπάρχουν, αν υπάρχουν».

Δεν κλείνει κανένα νοσοκομείο

Την ίδια ώρα, με συνέντευξή του στο Πρακτορείο 104,9 fm o διοικητής της Γ’ Υγειονομικής Περιφέρειας, Γιώργος Κίρκος, απαντώντας σε ερώτηση, αναφορικά με τη φημολογία για το μέλλον του Νοσοκομείου «Παπαγεωργίου» δήλωσε ότι «νοσοκομείο δε μπορεί και δεν πρόκειται να κλείσει». Απέδωσε την φημολογία στην «γενικότερη αγωνία επειδή χρωστάει πολλά ο ΕΟΠΥΥ στο νοσοκομείο, το οποίο είναι υποχρεωμένο να εφημερεύει και προσφέρει υψηλές υπηρεσίες».

Στη διαβεβαίωση ότι «κανένα νοσοκομείο δεν πρόκειται να κλείσει», συμπεριλαμβάνεται και το «Μαμάτσειο» της Κοζάνης, για το οποίο έχει στείλει σχετική επιστολή και ο Δήμος Κοζάνης, σύμφωνα με τον κ. Κίρκο.

Εξήγησε ότι, «καταβάλλεται προσπάθεια από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου και την κυβέρνηση να τακτοποιηθούν τα θέματα του ‘Παπαγεωργίου’ από τον ΕΟΠΥΥ» επικαλούμενος προσωπική του πληροφόρηση ότι «ο ΕΟΠΥΥ θα δώσει ένα σεβαστό μέρος από τα χρεωστούμενα, για να αντεπεξέλθει το ‘Παπαγεωργίου’ στους προμηθευτές του» χωρίς να καθορίσει πότε θα συμβεί αυτό.

Αναφορικά με το ύψος των χρεών, ο κ. Κίρκος εξήγησε ότι κανείς δεν αμφισβητεί τα χρέη, όπως τα έχει πει η διοίκηση του «Παπαγεωργίου», ενώ προσέθεσε ότι «δεν είναι επίκαιρο να τεθεί θέμα αλλαγών στη διοίκηση του νοσοκομείου, σε αυτή τη φάση που περνάμε και τη κρισιμότητα των θεμάτων, την προσπάθεια να στελεχωθεί το σύστημα μέσα από τις αιματηρές θυσίες του ελληνικού λαού».

Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Βαθμολογία UEFA: O Ολυμπιακός κρατάει το όνειρο της Ελλάδας ζωντανό

Η ιστορική πρόκριση του Ολυμπιακού στα ημιτελικά δίνει έξτρα βαθμούς στην Ελλάδα και κρατάει το μεγάλο όνειρο της 15ης θέσης ζωντανό.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024