Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Προσφυγικό: H Σουηδία επανεισάγει ελέγχους για όσους έρχονται από τη Δανία

Προσφυγικό: H Σουηδία επανεισάγει ελέγχους για όσους έρχονται από τη Δανία

Σε ελέγχους εγγράφων θα υπόκεινται όσοι περνούν τη γέφυρα που συνδέει τη Δανία με την Σουηδία, μετά την απόφαση των σουηδικών αρχών που στοχεύει στον περιορισμό των προσφύγων και μεταναστών που φτάνουν χωρίς έγγραφα από την ηπειρωτική Ευρώπη. Μέχρι νεωτέρας, σταματούν επίσης τα απευθείας σιδηροδρομικά δρομολογία μεταξύ Κοπεγχάγης και Μάλμε, ώστε να μπορούν να διενεργούνται οι έλεγχοι.

Σε ελέγχους εγγράφων θα υπόκεινται όσοι περνούν τη γέφυρα που συνδέει τη Δανία με την Σουηδία, μετά την απόφαση των σουηδικών αρχών που στοχεύει στον περιορισμό των προσφύγων και μεταναστών που φτάνουν χωρίς έγγραφα από την ηπειρωτική Ευρώπη.

Μέχρι νεωτέρας, σταματούν επίσης τα απευθείας σιδηροδρομικά δρομολογία μεταξύ Κοπεγχάγης και Μάλμε, ώστε να μπορούν να διενεργούνται οι έλεγχοι.

Από το πρωί της Δευτέρας, όποιος περνά με τρένο, λεωφορείο ή με αυτοκίνητο τη γέφυρα του Όρεσουντ θα υπόκειται σε έλεγχο εγγράφων -για τους Δανούς ή τους υπόλοιπους υπηκόους χωρών της Σένγκεν, η ταυτότητα αρκεί.

Αυτό δεν σημαίνει ότι η διαδικασία είναι απλή: Εξαιτίας των ελέγχων, που θα γίνονται ανά συρμό και σε όλα τρένα που θα σταματούν πλέον στο αεροδρόμιο (μεταξύ Κοπεγχάγης και γέφυρας του Όρεσουντ), οι δανικοί σιδηρόδρομοι περιμένουν σημαντικές καθυστερήσεις για τους χιλιάδες που κάθε ημέρα περνούν από τη γέφυρα.

Την ευθύνη των ελέγχων μάλιστα στη δανική πλευρά έχουν εκ των πραγμάτων οι δανικοί σιδηρόδρομοι (οι οποίοι και θα καλούνται να πληρώσουν πρόστιμο εάν περάσουν στη Σουηδία μετανάστες χωρίς χαρτιά), κάτι που έχει προκαλέσει δυσφορία και ερωτηματικά για την αποτελεσματικότητά τους.

Στη σουηδική πλευρά, η αστυνομία έχει στήσει ήδη προσωρινό φράχτη στον σιδηδρομικό σταθμό του Ούλιε στο Μάλμε, ο οποίος διαχωρίζει τις αποβάθρες στις οποίες φτάνουν τα τρένα από το εξωτερικά από τις υπόλοιπες.

Αρχικά, οι έλεγχοι προβλέπονται για έξι μήνες αλλά η Στοκχόλμη έχει αναφέρει πως θα μπορούν να αρθούν ανά πάσα στιγμή εάν διαπιστωθεί σημαντική μείωση στις αφίξεις προσφύγων -κάτι που πρακτικά θα μπορούσε να γίνει μόνο αν η Δανία με τη σειρά της εγείρει ελέγχους προς τη Γερμανία. Η Κοπεγχάγη το έχει αφήσει ανοικτό.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

«Τελικός» για Παρτιζάν και Ολυμπιακό στο Βελιγράδι

Ο Ολυμπιακός φιλοξενείται απόψε (28/3, 21:30) στο Βελιγράδι από την Παρτιζάν για την 32η αγωνιστική της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024