Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ο νέος γγ Δημοσίων Εσόδων με το δύσκολο στοίχημα της φοροδιαφυγής

Ο νέος γγ Δημοσίων Εσόδων με το δύσκολο στοίχημα της φοροδιαφυγής

Ο Γιώργος Πιτσιλής αναλαμβάνει νέος γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων και καλείται να πετύχει ό,τι δεν κατάφεραν οι προκάτοχοί του: να σπάσει τον φαύλο κύκλο της αύξησης των φόρων στα πέτρινα χρόνια των Μνημονίων, δίνοντας ένα καταλυτικό χτύπημα στη φοροδιαφυγή. Ποιος είναι ο νέος γενικός γραμματέας και πώς έγινε η επιλογή του.

Όποιος και αν κέρδιζε την καρέκλα του γενικού γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, δεδομένης και της προϊστορίας της, θα έπρεπε να ισορροπήσει ανάμεσα στις προκλήσεις εφαρμογής της φορολογικής πολιτικής σε μια περίοδο που τα βάρη για τους πολίτες είναι τεράστια και τις πολιτικές ιδιαιτερότητες που απορρέουν από το οξύμωρο της εφαρμογής ενός αυστηρού Μνημονίου από αριστερή κυβέρνηση.

Όπως σημειώνουν τα Νέα Σαββατοκύριακο, πρόκειται για δύσκολο στοίχημα και ο κλήρος έπεσε στον Γιώργο Πιτσιλή, δικηγόρο με ειδίκευση στα φορολογικά θέματα, ο οποίος από άλλη, καλύτερη, βάση καλείται να πετύχει ό,τι δεν κατάφεραν οι προκάτοχοί του: να σπάσει τον φαύλο κύκλο της αύξησης των φόρων στα πέτρινα χρόνια των Μνημονίων, δίνοντας ένα καταλυτικό χτύπημα στη φοροδιαφυγή.

Η επιλογή του

Οταν ο Γιώργος Πιτσιλής πέρασε στην οκτάδα των τελικών υποψηφίων για τη θέση, πηγές κοντά στην ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών περιέγραφαν την υποψηφιότητά του αόριστα ως «ένας δικηγόρος».

Δεν γνώριζαν τότε ότι ο έγκριτος νομικός είχε διατελέσει χρόνια σύμβουλος στο γραφείο του πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών Θόδωρου Φορτσάκη, επικεφαλής του ψηφοδελτίου επικρατείας της ΝΔ.

Οταν έμαθαν τα νέα, κάποιοι κέρωσαν. Το Υπουργικό Συμβούλιο της περασμένης εβδομάδας όμως δεν είχε άλλη επιλογή από το να εγκρίνει την υποψηφιότητά του. Στους τρεις τελικούς υποψηφίους ο Γιώργος Πιτσιλής είχε τα περισσότερα προσόντα και το μάτι των δανειστών στην ολοκλήρωση της διαδικασίας ήταν άγρυπνο.

Η μαζική κινητοποίηση υπηρεσιακών στελεχών της Καραγεώργη Σερβίας να εκδηλώσουν ενδιαφέρον για τη θέση απέβη άκαρπη. Το ίδιο και το σιγοντάρισμα μελών της κυβέρνησης για υποψηφιότητες στελεχών υπουργικών γραφείων.

Υποψήφιοι οι οποίοι κρίθηκε ότι είχαν κομματικές εξαρτήσεις κόπηκαν με συνοπτικές διαδικασίες από τον Γάλλο Pierre Lepetit, μέλος της επιτροπής αξιολόγησης. Τα υπηρεσιακά στελέχη τα προσπέρασε ο Γιώργος Πιτσιλής με όπλο το βιογραφικό του. Κάπως έτσι, ένας δικηγόρος μη συριζαίος διαδέχεται μια δικηγόρο μη συριζαία.


*Διαβάστε αναλυτικότερα στην έντυπη έκδοση των Νέων

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024