Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Φρούριο» πολλές πόλεις της Δύσης εν όψει της Πρωτοχρονιάς

«Φρούριο» πολλές πόλεις της Δύσης εν όψει της Πρωτοχρονιάς

Αυξημένα μέτρα ασφαλείας υπό τον φόβο επιθέσεων και εν μέσω των εορτασμών για τη νέα χρονιά θα λάβουν Λονδίνο και Νέα Υόρκη, καθώς και στην Βιέννη. Καθησυχαστικές οι Βρυξέλλες, μετά τη σύλληψη δύο ατόμων με την κατηγορία ότι σχεδίαζαν επιθέσεις την Πρωτοχρονιά.

Αυξημένα μέτρα ασφαλείας υπό τον φόβο επιθέσεων και εν μέσω των εορτασμών για τη νέα χρονιά θα λάβουν Λονδίνο και Νέα Υόρκη, καθώς και στην Βιέννη. Καθησυχαστικές οι Βρυξέλλες, μετά τη σύλληψη δύο ατόμων με την κατηγορία ότι σχεδίαζαν επιθέσεις την Πρωτοχρονιά.

Στο Λονδίνο, αστυνομικοί θα πραγματοποιούν περιπολίες την παραμονή της Πρωτοχρονιάς. Συνολικά, 3.000 αστυνομικοί θα αναπτυχθούν στην πόλη, οι περισσότεροι στο κέντρο του Λονδίνου.

Η Σκότλαντ Γιάρντ ανακοίνωσε ότι πρόκειται για «προληπτικό» μέτρο. Η Μητροπολιτική Αστυνομία προειδοποίησε τους Λονδρέζους να μείνουν μακριά από σημεία όπου θα πραγματοποιούνται σόου με πυροτεχνήματα και να σχεδιάζουν τα ταξίδια τους με προσοχή.

Το επιχειρησιακό σχέδιο του Λονδίνου ανακοινώθηκε δύο ημέρες μετά τις ανησυχίες για πιθανή επίθεση τζιχαντιστών σε κάποια μεγάλη πόλη την παραμονή της Πρωτοχρονιάς.

Πριν από μερικές ημέρες, η Telegraph είχε γράψει ότι υπηρεσία ασφαλείας μιας χώρας έχει προειδοποίηση για ένοπλη ή βομβιστική επίθεση που θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί σε μέρη με πολύ κόσμο σε κάποια μεγάλη ευρωπαϊκή πόλη, την περίοδο ανάμεσα στα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας IPSOS, το 74% των Βρετανών πιστεύει πως μια σημαντική τρομοκρατική επίθεση είναι πιθανό να διαπραχθεί στην Βρετανία μέσα στο 2016, λαμβανομένων υπόψη της τρέχουσας διεθνούς κατάστασης και του πολέμου ενάντια στην τρομοκρατία.

Το ποσοστό είναι αυξημένος σε σχέση με το αντίστοιχο ποσοστό του περασμένου έτους, όταν μόλις το 49% των Βρετανών πίστευε πως μια τρομοκρατική επίθεση ήταν πιθανό να συμβεί μέσα στο 2015.

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Μπιλ ντε Μπλάζιο είπε ότι τα μέτρα ασφαλείας που έχουν εφαρμοστεί ενόψει των εορτασμών της Πρωτοχρονιάς στη Νέα Υόρκη είναι «πιο ενισχυμένα από ποτέ».

«Θέλω όλος ο κόσμος να το κατανοήσει και να το μάθει ότι η αστυνομία της Νέας Υόρκης είναι έτοιμη, τα μέτρα που λήφθηκαν για την Πρωτοχρονιά είναι πιο ενισχυμένα από ποτέ» επισήμανε ο δήμαρχος σε μια συνέντευξη που παραχώρησε στο ραδιοφωνικό δίκτυο WOR 710.

Η Νέα Υόρκη θα μπορεί κυρίως να υπολογίζει στη συνδρομή της νεοσυσταθείσας μονάδας για τη μάχη κατά της τρομοκρατίας (Critical Response Command) που αριθμεί 500 στελέχη.

«Ο σχεδιασμός είναι εξαιρετικός» υπογράμμισε ο Μπλάζιο, ο οποίος προήδρευσε χθες Δευτέρα σε μια προπαρασκευαστική σύσκεψη με την παρουσία εκπροσώπων της αστυνομίας της Νέας Υόρκης όπως επίσης και του συνόλου των δυνάμεων ασφαλείας της πόλης, περιλαμβανομένου του τοπικού παραρτήματος της ομοσπονδιακής αστυνομίας FBI.

Η Νέα Υόρκη «είναι η καλύτερα προετοιμασμένη πόλη της χώρας για να σταματήσει την τρομοκρατία» τόνισε ο δήμαρχος, ο οποίος επιπλέον σημείωσε ότι «οι πολίτες μπορούν να είναι βέβαιοι ότι θα προστατευτούν επαρκώς την Πρωτοχρονιά».

Ο εορτασμός για την έλευση της νέας χρονιάς στην Times Square είναι διάσημος σε όλο τον κόσμο και πολλοί τουρίστες και Νεοϋορκέζοι σπεύδουν να συμμετάσχουν στις εκδηλώσεις.

Από την πλευρά της, η πόλη των Βρυξελλών ετοιμάζεται να γιορτάσει με πολυάριθμες δημόσιες εκδηλώσεις την Πρωτοχρονιά, παρά την απειλή τρομοκρατικών επιθέσεων, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο Πέτερ Μέρτενς, από το κέντρο διαχείρισης κρίσεων του υπουργείου Εσωτερικών του Βελγίου στο ρωσικό πρακτορείο Sputnik.

Η βελγική αστυνομία έχει συγκεντρώσει πληροφορίες για υπόπτους που σχεδιάζουν να πραγματοποιήσουν τρομοκρατικές επιθέσεις στις Βρυξέλλες κατά τη διάρκεια των εορτών. Σύμφωνα με πληροφορίες των μυστικών υπηρεσιών των οποίων έλαβαν γνώση οι βελγικές διωκτικές αρχές, η αστυνομία ενδεχομένως να αποτελέσει στόχο.

«Με βάση τις υπάρχουσες πληροφορίες, για τη δημόσια ασφάλεια – όλα παραμένουν ίδια», τόνισε ο Μέρτενς. «Το επίπεδο συναγερμού αυξήθηκε μόνο σχετικά με τον προσδιορισμό της ασφάλειας των αστυνομικών» τόνισε.

Νωρίτερα την Τρίτη, η ομοσπονδιακή εισαγγελία ανακοίνωσε πως δύο πρόσωπα συνελήφθησαν στο Βέλγιο την Κυριακή και χθες Δευτέρα, τα οποία θεωρούνται ύποπτα ότι συνωμοτούσαν για να πραγματοποιήσουν επίθεση στις Βρυξέλλες την παραμονή της Πρωτοχρονιάς.

Τα μέτρα ασφαλείας έχουν ενταθεί και στην Αυστρία τις τελευταίες ημέρες, ωστόσο οι Αρχές σημειώνουν ότι η Βιέννη δεν έχει τεθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Έτσι, αποφασίστηκε να μην υπάρξει ματαίωση των προγραμματιζομένων για την παραμονή της Πρωτοχρονιάς μεγάλων γιορταστικών εκδηλώσεων στο κέντρο και σε άλλα σημεία της Βιέννης.

Λιγότερο από δύο εικοσιτετράωρα πριν από την έναρξη των εκδηλώσεων σε δεκατρία σημεία – πλατείες της πρωτεύουσας, 11 από τα οποία βρίσκονται στο κέντρο της κατά μήκος ενός αποκαλούμενου «Μονοπάτι του Σιλβέστρου», αναμένοντας να φιλοξενήσουν, από το απόγευμα της παραμονής έως τις πρωινές ώρες ανήμερα της Πρωτοχρονιάς πολλές εκατοντάδες χιλιάδες Βιεννέζους και ξένους επισκέπτες -που πέρυσι έφτασαν τις 700.000- οι προετοιμασίες συνεχίζονται.

Πάντως, σύμφωνα με την Αστυνομία, στη Βιέννη έχουν ανακληθεί για τα επόμενα εικοσιτετράωρα 250 επιπλέον στελέχη της από τα ομόσπονδα κρατίδια, ώστε ο συνολικός αριθμός των αστυνομικών που θα περιφρουρούν το «Μονοπάτι του Σιλβέστρου», να φθάνει τους 1.500, πολλοί από τους οποίους θα φέρουν τον πλήρη εξοπλισμό των ειδικών μονάδων ασφαλείας Wega και Cobra.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Έγραψε ιστορία η Άρσεναλ

Το ρεκόρ των «κανονιέρηδων» και η... συνταγή που πρέπει ν' αλλάξει για την Τσέλσι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024