Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Στη Μαδρίτη ψάχνουν κυβέρνηση, στη Βαρκελώνη φαίνεται ότι βρήκαν

Στη Μαδρίτη ψάχνουν κυβέρνηση, στη Βαρκελώνη φαίνεται ότι βρήκαν

Την ώρα που στη Μαδρίτη προσπαθούν να βρουν λύση στο γρίφο του εκλογικού αποτελέσματος, στην Βαρκελώνη τα δύο κόμματα που στηρίζουν το σχέδιο ανεξαρτησίας φαίνεται να προχωρούν σε συμφωνία, ώστε να σχηματιστεί η νέα κυβέρνηση.

Την ώρα που στη Μαδρίτη προσπαθούν να βρουν λύση στο γρίφο του εκλογικού αποτελέσματος, στην Βαρκελώνη τα δύο κόμματα που στηρίζουν το σχέδιο ανεξαρτησίας φαίνεται να προχωρούν σε συμφωνία, ώστε να σχηματιστεί η νέα κυβέρνηση.

Υπενθυμίζεται ότι στην πρώτη απόπειρα να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης, ο υποψήφιος πρόεδρος της Καταλονίας, Αρτούρ Μας καταψηφίστηκε, τόσο από την Αντιπολίτευση, όσο και από το αριστερό CUP (με το οποίο έτσι κι αλλιώς υπάρχουν τεράστιες πολιτικές και ιδεολογικές διαφορές), που όμως στηρίζει το σχέδιο ανεξαρτησίας.

Η συμμαχία Junts per Si, στην οποία συμμετέχει και ο εκτελών χρέη προέδρου της Καταλονίας, παρουσίασε ένα νέο «προσχέδιο συμφωνίας», με την ελπίδα να γίνει δεκτό από το CUP και να ψηφιστεί τελικά ο Μας την ερχόμενη Κυριακή.

Το σχέδιο, το οποίο χαρακτηρίζεται ως η «τελευταία πρόταση», έχει κοινωνικό χαρακτήρα: προβλέπει «πάγωμα» των εξώσεων, πακέτο 270 εκατ. ευρώ για ενίσχυση των οικονομικά ασθενέστερων, αλλά και «πάγωμα» επενδυτικών σχεδίων, όπως το καζίνο στην Ταραγόνα.

Για τον Αρτούρ Μας, για τον οποίο το αριστερό κόμμα αντιδρούσε έντονα, η ηγεσία του Junts Per Si, επέλεξε να το παρουσιάσει ως «μεταβατική λύση» στο δρόμο για την ανεξαρτησία.

Υπενθυμίζεται ότι το σχέδιο για την ανεξαρτησία της Καταλονίας κρίθηκε ήδη αντισυνταγματικό από το Ανώτατο Δικαστήριο, απόφαση που δεν συγκίνησε ιδιαίτερα την υπό διαμόρφωση κυβερνητική συμμαχία στη Βαρκελώνη.

Για το ζήτημα της Καταλονίας, πολλά επρόκειτο να εξαρτηθούν από το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών στις 20 Δεκεμβρίου.

Τόσο τα εθνικά κόμματα της Ισπανίας, όσο και οι Podemos και Ciudadanos τάσσονται υπέρ της συνταγματικής αναθεώρησης -μάλιστα το σοσιαλιστικό PSOE μιλά ανοικτά για ομοσπονδιακό μοντέλο- ώστε η Καταλονία (και όχι μόνο) να αποκτήσει μεγαλύτερη δυνατότητα να καθορίζει τις τύχες της.

Την άποψη αυτή επανέλαβε στις δηλώσεις του ο Μαριάνο Ραχόι, αλλά και ο Πάμπλοι Ιγκλέιας των Podemos, ζητώντας με έμφαση τη συνταγματική αναθεώρηση.

Και μπορεί στο ζήτημα αυτό η γραμμή από τη Μαδρίτη να είναι σχετικά ενιαία, ωστόσο, το πολύπλοκο παζλ που έχει διαμορφωθεί με τα τέσσερα αυτά να μην μπορούν (για την ώρα) να συνεργαστούν, αφήνει χώρο στην Καταλονία να προχωρήσει πιο γρήγορα στο σχέδιό της.

Απόστολος Ρουμπάνης

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Συμφώνησε για νέο συμβόλαιο το μεγαλύτερο ταλέντο της Παρί

Συμφώνησε για νέο συμβόλαιο συνεργασίας ένας από τους πιο ταλαντούχους παίκτες της Παρί Σεν Ζερμέν.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024