Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Εθνική Τράπεζα: H Finansbank πωλήθηκε στο Κατάρ

Εθνική Τράπεζα: H Finansbank πωλήθηκε στο Κατάρ

Στην Εθνική Τράπεζα του Κατάρ πωλεί η Εθνικη Τραπεζα την Finansbank αντί 2,75 δισ. ευρω. Αυτο αποφάσισε το διοικητικό συμβούλιο της Εθνικής αργά το βραδι της Δευτέρας. Εκτός απο το τίμημα των 2,75 δισ. ευρω η Εθνική Τράπεζα του Κατάρ θα αποπληρώσει χρέος της Finansbank προς την Εθνική Τράπεζα, ύψους 910 εκατ. δολαρίων.

Στην Εθνική Τράπεζα του Κατάρ πωλεί η Εθνικη Τραπεζα την Finansbank αντί 2,75 δισ. ευρω. Αυτο αποφάσισε το διοικητικό συμβούλιο της Εθνικής αργά το βραδι της Δευτέρας. Εκτός απο το τίμημα των 2,75 δισ. ευρω η Εθνική Τράπεζα του Κατάρ θα αποπληρώσει χρέος της Finansbank προς την Εθνική Τράπεζα, ύψους 910 εκατ. δολαρίων.

Στην επίσημη ανακοίνωση που εξέδωσε η Εθνική Τράπεζα αναφέρει:

Στις 21Δεκεμβρίου 2015, το Διοικητικό Συμβούλιο της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος Α.Ε. ενέκρινε την πώλησητης συμμετοχής της ΕΤΕ(99,81% των μετοχών)στηFinansbankA.S., σε συνδυασμό με άλλες άμεσες ή έμμεσες μειοψηφικές συμμετοχές(1)στην Εθνική Τράπεζα του Κατάρ.Το συμφωνημένοτίμημαγια τη συναλλαγή ανέρχεται σε €2.750εκατομμύρια. Επίσης,ηQNBθααποπληρώσειμετην ολοκλήρωση της συναλλαγήςτο χρέοςμειωμένης εξασφάλισηςύψους $910 εκατομμυρίων,τηςFinansbankπρος την ΕΤΕ, αυξάνοντας έτσι τη ρευστότητα του Ομίλου ΕΤΕ κατάπερίπου €3,5δισ. συνολικά.

Μετά την ολοκλήρωση της Συναλλαγής,οproformaδείκτηςCET1της ΕΤΕ για το 3οτρίμηνο του 2015 θααυξηθείκατάπερίπου 600 μονάδες βάσης σε 19,6% μησυμπεριλαμβανομένων των μετατρέψιμων ομολογιών (CoCos). Μαζί με ταCoCosθα ανέρχεται σε 24,6%.Επίσης, η κεφαλαιακή ενίσχυση θα συμβάλει στην αποπληρωμή της κρατικήςενίσχυσηςύψους €2δισ. που έλαβε η ΕΤΕ μετη μορφήομολόγωνESMμέσω της έκδοσης τωνCoCosστις 9Δεκεμβρίου 2015, κατόπιν έγκρισης από τονSSΜ.

Παράλληλα με τη διατήρηση της ηγετικής της θέσηςαπό πλευράς ρευστότηταςμεταξύ των Ελληνικών τραπεζών (δείκτηςεγχώριων δανείων προς καταθέσεις 96%), η ΕΤΕ θα αξιοποιήσει τη ρευστότητα που θα δημιουργηθεί από τη Συναλλαγή για να μειώσει σημαντικά τα έξοδα χρηματοδότησής τηςμέσω τηςαποπληρωμήςτων ομολόγων του πυλώνα ΙΙ και τησχετικήμείωσητης έκθεσηςτης Τράπεζας στονELA.

Η πώληση της Finansbankεπιβεβαιώνει τη δέσμευση της Διοίκησης της ΕΤΕ να εφαρμόσειμε συνέπειατο σχέδιο αναδιάρθρωσης της Τράπεζας καθώς και τη μακροπρόθεσμη στρατηγική ναχρησιμοποιήσειαποτελεσματικά τακεφάλαιά τηςπρος όφελος της ελληνικής οικονομίας, και ναδιαδραματίσει ηγετικό ρόλο στην ανάκαμψη της χώρας.

Ο κ. ΛεωνίδαςΦραγκιαδάκης, Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΤΕ,δήλωσε χαρακτηριστικά: «Έπειτα από σχεδόν 10 χρόνια επιτυχούς παρουσίας στην Τουρκία, η ΕΤΕαποεπενδύειαπό τηFinansbankώστε να πραγματοποιήσει τη δέσμευσή της προς τους μετόχους της και τις ευρωπαϊκές αρχές. Με την ολοκλήρωση της συναλλαγής αυτής, η ΕΤΕ θα είναι η ισχυρότερη τράπεζα στην ελληνική τραπεζική αγορά από πλευράς κεφαλαίων και ρευστότητας. Στόχος μας είναι να κατευθύνουμε, από νέα βάση, τους πόρους μαςπρος τηνανάταση της οικονομικής δραστηριότητας στην Ελλάδα. Χαίρομαι που ο νέος ιδιοκτήτης τηςFinansbank, η Εθνική ΤράπεζατουΚατάρ, έχει μακροπρόθεσμο στρατηγικό ενδιαφέρον για την Τουρκία, και θα συνεχίσει να αναπτύσσει και να ενισχύει την τράπεζα».

Η ολοκλήρωση της Συναλλαγής υπόκειται στην έγκριση των εξής φορέων: (i)του Εποπτικού Φορέα των Τουρκικών Τραπεζών (BRSA), (ii)τηςΚεντρικήςΤράπεζαςτου Κατάρ, (iii)τουΣυμβουλίου Ανταγωνισμούτης Τουρκίας,(iv) της Επιτροπής της Τουρκικής Κεφαλαιαγοράς και(v)του Τουρκικού Υπουργείου Οικονομικών.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Only in

Δημήτρης Ψαθάς: Αίσχη και ντροπές της επταετίας

«Γινόντουσαν τέτοια πράματα;»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2024