Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ευκαιρίες στον ηλεκτρισμό και συνεργασίες με τη ΔΕΗ ψάχνουν τα ΕΛΠΕ

Ευκαιρίες στον ηλεκτρισμό και συνεργασίες με τη ΔΕΗ ψάχνουν τα ΕΛΠΕ

Επιχειρηματικές ευκαιρίες στην αγορά ηλεκτρισμού αναζητούν όλο και περισσότεροι όμιλοι, όπως τα ΕΛΠΕ, που δεν αποκλείουν μελλοντικά να συμπράξουν με τη ΔΕΗ για τη κατασκευή νέων μονάδων.

Επιχειρηματικές ευκαιρίες στην αγορά ηλεκτρισμού αναζητούν όλο και περισσότεροι όμιλοι, όπως τα ΕΛΠΕ, που δεν αποκλείουν μελλοντικά να συμπράξουν με τη ΔΕΗ για τη κατασκευή νέων μονάδων.

Επαναφέροντας το θέμα της σύμπραξης ιδιωτών-ΔΕΗ για τη δημιουργία νέων μονάδων, που μπήκε για πρώτη φορά στο τραπέζι το περασμένο Σεπτέμβριο, πηγές των ΕΛΠΕ βλέπουν ευκαιρίες μέσω των ΣΔΙΤ καθώς εκτιμούν ότι η ζήτηση για ηλεκτρισμό τα επόμενα χρόνια θα κινηθεί αναδικά.

Εκτός των συμπράξεων όμως με τη ΔΕΗ, και ενόψει του πλήρους ανοίγματος της αγοράς ηλεκτρισμού, πηγές των ΕΛΠΕ εκτιμούν ότι προσφέρονται ευκαιρίες για νέες μονάδες με πολυμετοχικά σχήματα όπου ο κάθε παίκτης θα βάλει ως προίκα κάποιο περιουσιακό του στοιχείο.

Τέτοια για παράδειγμα περιουσιακά στοιχεία θα μπορούσαν να είναι οι δύο υφιστάμενες μονάδες της Elpedison, της θυγατρικής των ΕΛΠΕ από κοινού με την γαλλική Edison, σε Θίσβη Βοιωτίας και Θεσσαλονίκη.

Σημειώνεται ότι ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ Γρ. Στεργιούλης την επόμενη εβδομάδα θα ταξιδέψει στο Μιλάνο όπου και βρίσκονται τα κεντρικά γραφεία της ιταλικής Edison, συνεταίρου των Ελληνικών Πετρελαίων στην ηλεκτροπαραγωγή, προκειμένου να συζητήσει παρόμοια θέματα.

Σχολιάζοντας πάντως τις εξελίξεις στην αγορά ηλεκτρισμού και την υποχρεωτική από το μνημόνιο μείωση έως το 2020 του μεριδίου της ΔΕΗ στο 50% (από 96% σήμερα), κύκλοι των ΕΛΠΕ εκτιμούν ότι η σύσταση από κοινού σχημάτων με ιδιώτες αποτελεί για την δημόσια επιχείρηση ηλεκτρισμού μονόδρομο.

«Είναι τέτοιες οι αλλαγές που έρχονται ώστε η ΔΕΗ θα πρέπει να βάλει πολύ νερό στο κρασί της προκειμένου να επιβιώσει», αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Δεδομένου επομένως και του αναγκαστικού κλεισίματος κάποιων πεπαλαιωμένων μονάδων της ΔΕΗ, εκτιμούν ότι δημιουργείται εύφορο έδαφος για νέες μονάδες μέσω πολυμετοχικών σχημάτων.

Το κεφάλαιο των συνεργασιών ΔΕΗ- ιδιωτών για νέες μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας δεν είναι τωρινό. Το Σεπτέμβριο, ο υπουργός Περιβάλλοντος-Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης είχε αναφερθεί για πρώτη φορά στο θέμα, λέγοντας «θα μπορούσε να υπάρξει μια από κοινού δημιουργία μιας νέας μονάδας παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος, με συμμετοχή του Δημοσίου και των ιδιωτών».

Η αναφορά Σκουρλέτη είχε φωτογραφίσει τη μονάδα Μελίτη 2 στη Φλώρινα που έχει ήδη αδειοδοτηθεί, χωρίς ποτέ να έχει προχωρήσει μέχρι σήμερα η κατασκευή της. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι συζητήσεις για την από κοινού κατασκευή της Μελίτη 2 με ιδιώτες είχαν γίνει και στο παρελθόν, όπως και για τη νέα μονάδα 5 της Πτολεμαΐδας.

Νέα ενεργειακά προιόντα στην γκάμα τους

Το βέβαιο είναι ότι τα ΕΛΠΕ αναζητούν νέα επιχειρηματικά πεδία δράσεις. Πέραν του ηλεκτρισμού, έχουν βάλει ως στόχο το μείγμα ενεργειακών προιόντων του μέλλοντος που θα διαθέτουν ως όμιλος να είναι εντελώς διαφορετικό από το σημερινό.

Στο πλαίσιο αυτό σχεδιάζουν τα πρατήρια του μέλλοντος, τα οποία εκτός από πετρελαιοειδή, θα διαθέτουν επίσης φυσικό αέριο, υγραέριο, υδρογόνο, καθώς επίσης δυνατότητες φόρτισης για ηλεκτροκίνηση.

«Πρόκειται για σχέδιο με ορίζοντα 10ετίας. Πρέπει να σχεδιάσουμε τη στροφή μας και σε άλλες εναλλακτικές μορφές παροχής ενέργειας, οφείλουμε να προετοιμαστούμε για το μέλλον εάν θέλουμε να συνεχίσουμε να υπάρχουμε», ανέφερε ο κ.Στεργιούλης, σε ενημερωτική συνάντηση με δημοσιογράφους, ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ Γρηγόρης Στεργιούλης.

Σαν μακροπρόθεσμο στόχο έχει βάλει να ανασχεδιάσει ο μείγμα καυσίμων του, που εκτος από πετρελαιοειδή, θα αποτελείται επίσης από φυσικό αέριο, LNG, και ηλεκτρικό ρεύμα. Σήμερα τα ΕΛΠΕ λειτουργούν περί τα 1.700 πρατήρια.

Οι επιπτώσεις από τη μείωση του πετρελαίου

Αναφορικά με τις επιπτώσεις από τη βουτιά του μαύρου χρυσού υπάρχουν και θετικά και αρνητικά. Στα θετικά καταγράφεται το γεγονός ότι μειώνεται το κόστος παραγωγής ενέργειας (σσ: το 10% του αργού χρησιμοποιείται για το σκοπό αυτό). Στα αρνητικά που είναι και περισσότερα, ξεχωρίζει το γεγονός ότι μειώνεται το κόστος των στρατηγικών αποθεμάτων του ομίλου (σσ: ανέρχονται σε 1,5 εκατομμμύρια μετρικούς τόνους), καθώς και ότι μειώνονται τα περιθώρια διύλισης.

Αποπληρωμή χρέους στο Ιραν

Αναφορικά με τις δυνατότητες αγοράς ιρανικού αργού, τα ΕΛΠΕ κρατούν μικρό καλάθι μετά και τη τελευταία επίσκεψη της διοίκησης στη Τεχεράνη. Οι ίδιες πηγές χαρακτηρίζουν το κεφάλαιο Ιράν υπερτιμημένο. «Οι Ιρανοί έχουν ήδη κλείσει στα χαρτιά τόσες πολλές συμφωνίες με τη Δύση, που είναι σαν να έχουν πουλήσει το σύνολο του αργού τους πέντε ολόκληρες φορές», λέει πηγή του ομίλου.

Σχετικά με τα σενάρια πώλησης μετοχών των ΕΛΠΕ σε ιρανική εταιρεία, η διοίκηση του ομίλου δηλώνει ότι δεν της έχει γίνει κάποια επίσημη πρόταση, και πως προς το παρόν τουλάχιστον τέτοιο θέμα δεν υφίσταται.

Οσο για την αποπληρωμή της οφειλής των ΕΛΠΕ στην κρατική εταιρεία της χώρας NIOC, οριστική λύση δεν έχει ακόμη βρεθεί. Από τη μία, οι Ιρανοί υποστηρίζουν ότι ΕΛΠΕ και Μότορ Οιλ τους χρωστούν συνολικά 800 εκατ. δολάρια.

Από την άλλη τα ΕΛΠΕ, που έχουν και το μεγαλύτερο χρέος, έχουν συστήσει ομάδα για να μελετήσει το θέμα. Τα ζητήματα της ισοτιμίας και των τόκων είναι κρίσιμα προκειμένου να υπολογισθεί επακριβώς η οφειλή των ΕΛΠΕ, ενώ πολλά θα εξαρτηθούν και από το αν η καταβολή των χρεών συνδυαστεί και με αγορά περσικού αργού.

Γιώργος Φιντικάκης

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Το μεγάλο λάθος του Σλούκα έδωσε το πλεονέκτημα στην Μακάμπι (vid)

Ο Κώστας Σλούκας πήρε την λάθος απόφαση, τη λάθος στιγμή. Και η Μακάμπι…

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024