Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ψήφους αναζητά το Εθνικό Μέτωπο πριν τον β' γύρο των εκλογών

Ψήφους αναζητά το Εθνικό Μέτωπο πριν τον β’ γύρο των εκλογών

Σε μια προσπάθεια άγρας ψήφων της ύστατης ώρας αποδύεται το Εθνικό Μέτωπο λίγο πριν τον δεύτερο γύρο των περιφερειακών εκλογών στη Γαλλία, με τις δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι θα αποτύχει να κερδίσει στις δύο περιφέρειες που είχε στοχοθετήσει και στις οποίες προηγήθηκε στον πρώτο γύρο, κυρίως λόγω της εκλογικής τακτικής που υιοθέτησε το κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα.

Σε μια προσπάθεια άγρας ψήφων της ύστατης ώρας αποδύεται το Εθνικό Μέτωπο λίγο πριν τον δεύτερο γύρο των περιφερειακών εκλογών στη Γαλλία, με τις δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι θα αποτύχει να κερδίσει στις δύο περιφέρειες που είχε στοχοθετήσει και στις οποίες προηγήθηκε στον πρώτο γύρο, κυρίως λόγω της εκλογικής τακτικής που υιοθέτησε το κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα.

Σε τηλεοπτική συνέντευξή της πριν από τη συγκέντρωση του ακροδεξιού, αντιμεταναστευτικού και αντιευρωπαϊκού κόμματος στο Παρίσι, ενόψει του δεύτερου και κρισιμότερου γύρου των περιφερειακών εκλογών, ο οποίος θα διεξαχθεί την Κυριακή, η ηγέτιδα του FN Μαρίν Λεπέν εμφανίστηκε αισιόδοξη για τη νίκη του Μετώπου.

«Ελπίζω να εκλεγώ. Ένα μεγάλο κομμάτι, το κλειδί του αποτελέσματος, βρίσκεται στα χέρια αυτών που επέλεξαν την αποχή» είπε η Λεπέν στο τηλεοπτικό δίκτυο BFMTV. «Θα δείξουμε τι είμαστε ικανοί να κάνουμε» πρόσθεσε.

Στον πρώτο γύρο, την 6η Δεκεμβρίου, το FN είχε συγκεντρώσει το 40% των ψήφων στη βόρεια περιφέρεια όπου είναι υποψήφια η Λεπέν. Ενδεχόμενη νίκη της την Κυριακή θα τόνωνε το πολιτικό της προφίλ ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2017.

Το Εθνικό Μέτωπο κέρδισε, συγκεντρώνοντας παρόμοιο ποσοστό, και στην περιφέρεια της νότιας Γαλλίας όπου η ανιψιά της προέδρου του, η Μαριόν Μαρεσάλ-Λεπέν, έχει τεθεί επικεφαλής του ψηφοδελτίου του.

Το κλίμα φόβου λόγω της μετανάστευσης και των επιθέσεων τζιχαντιστών την 13η Νοεμβρίου στο Παρίσι με 130 νεκρούς και πάνω από 350 τραυματίες, η γενικευμένη απαξίωση της πολιτικής των κομμάτων εξουσίας και το αίσθημα απόγνωσης λόγω του γεγονότος πως η ανεργία παραμένει κοντά στο ιστορικό της υψηλό χαρακτηρίστηκαν ορισμένοι από τους πιο σημαντικούς παράγοντες για την καλύτερη εκλογική επίδοση της γαλλικής ακροδεξιάς στην ιστορία της.

Όμως μετά το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου, το οποίο μεγάλο μέρος του γαλλικού Τύπου περιέγραψε ως «σοκ», το κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα, που κατέλαβε την τρίτη θέση, απέσυρε τους υποψηφίους του από τις δύο περιφέρειες-κλειδιά και κάλεσε μετ’ επιτάσεως τους ψηφοφόρους του να υποστηρίξουν τα ψηφοδέλτια του κόμματος των Ρεπουμπλικάνων (Les Républicains) του Νικολά Σαρκοζί, προκειμένου να μην καταλάβει το Εθνικό Μέτωπο την εξουσία.

Μια δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε το βράδυ της Τετάρτης κατέδειξε πως η προτροπή των Σοσιαλιστών εισακούεται.

Στη βόρεια περιφέρεια Νορντ-Πα ντε Καλέ-Πικαρντί, η Λεπέν συγκεντρώνει το 47% των προθέσεων ψήφου, ενώ ο πρώην υπουργός Υγείας της Γαλλίας Ξαβιέ Μπερτράντ, υποψήφιος με τους Ρεπουμπλικάνους του Σαρκοζί, το 53% των προθέσεων ψήφου, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της TNS Sofres-one point για την εφημερίδα Le Figaro και το τηλεοπτικό δίκτυο LCI.

Στη νότια περιφέρεια Προβηγκίας-Άλπεων-Κυανής Ακτής η ανιψιά της Λεπέν, η Μαριόν Μαρεσάλ-Λεπέν, συγκεντρώνει το 46% των προθέσεων ψήφου ενώ ο Κριστιάν Εστροσί, ο συντηρητικός δήμαρχος της Νίκαιας, προβλέπεται ότι θα κερδίσει, καθώς συγκεντρώνει το 54% των προθέσεων ψήφου, σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση.

Σύμφωνα με την έρευνα αυτή, το 77% των ψηφοφόρων της κεντροαριστεράς και της αριστεράς στις δύο περιφέρειες σκοπεύει να ψηφίσει τους συντηρητικούς και μόλις το 14% εξέφρασε την επιθυμία του να απόσχει από την ψηφοφορία.

Η δημοσκόπηση αφορά μόνο τις δύο συγκεκριμένες περιφέρειες, αλλά σε μία από τις 6 περιφέρειες (επί συνόλου 13) όπου το FN κατέλαβε την πρώτη θέση, αυτή της Αλσατίας-Καμπανίας, Αρδεννών-Λορένης, ο υποψήφιος των Σοσιαλιστών Ζαν-Πιερ Μασερέ αρνείται να εφαρμόσει τη γραμμή της ηγεσίας. Το αποτέλεσμα μοιάζει αβέβαιο. Στον πρώτο γύρο είχε κερδίσει το Εθνικό Μέτωπο με το 36% των ψήφων.

Μια έρευνα της Elabe στην συγκεκριμένη περιφέρεια κατέδειξε ότι οι Ρεπουμπλικάνοι συγκεντρώνουν το 43% των προθέσεων ψήφου και προηγούνται με βραχεία κεφαλή του Εθνικού Μετώπου (41%), αλλά η διαφορά αυτή είναι εντός του περιθωρίου στατιστικού σφάλματος. Περίπου το 16% εξ όσων συμμετείχαν στη δημοσκόπηση σκοπεύουν να ψηφίσουν τον Μασερέ.

Στον πρώτο γύρο, οι Σοσιαλιστές προηγήθηκαν σε μόλις δύο περιφέρειες, ενώ οι Ρεπουμπλικάνοι σε έξι. Το κόμμα του Σαρκοζί δεν μιμήθηκε το παράδειγμα των Σοσιαλιστών, δεν απέσυρε δηλαδή τους υποψηφίους του από τις περιφέρειες όπου οι Ρεπουμπλικάνοι κατατάχθηκαν στην τρίτη θέση.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters

Sports in

Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός: «Μάχη» τίτλου στο Ρέντη

Η γυναικεία ομάδα βόλεϊ του Ολυμπιακού θα υποδεχθεί το Σάββατο (27/4, 19:30) την αντίστοιχη του Παναθηναϊκού στον 5ο τελικό της Α1, που θα κρίνει τον φετινό τίτλο.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024