Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
O Κάπτεν Κερκ δοκιμάζει φουτουριστικό καταδρομικό των ΗΠΑ

O Κάπτεν Κερκ δοκιμάζει φουτουριστικό καταδρομικό των ΗΠΑ

Μοιάζει να έρχεται από το μέλλον, και ο καπετάνιος του τυγχάνει να έχει το ταιριαστό όνομα Τζέιμς Κερκ, όπως λέγεται ο κυβερνήτης του Enterprise στο Star Trek. To USS Zumwalt, το μεγαλύτερο και πλέον ασυνήθιστο καταδρομικό του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού, βγήκε αυτήν την εβδομάδα για δοκιμές στην ανοιχτή θάλασσα.

Μοιάζει να έρχεται από το μέλλον, και ο καπετάνιος του τυγχάνει να έχει το ταιριαστό όνομα Τζέιμς Κερκ, όπως λέγεται ο κυβερνήτης του Enterprise στο Star Trek.

To USS Zumwalt, το μεγαλύτερο και πλέον ασυνήθιστο καταδρομικό του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού, βγήκε αυτήν την εβδομάδα για δοκιμές στην ανοιχτή θάλασσα.

Αν κοιτάξει κανείς το Zumwalt από μπροστά, το πλοίο μοιάζει να έχει αναποδογυρίσει: οι πλευρές του πλησιάζουν μεταξύ τους καθώς ορθώνονται πάνω από το νερό, και το σημείο της πλώρης που συναντά τα κύματα εξέχει σε σχέση με την κορυφή της πλώρης.

Ο σχεδιασμός αυτός αυξάνει την πιθανότητα να μείνει το πλοίο αόρατο από τα εχθρικά ραντάρ. Επιπλέον, οι κεκλιμένες πλευρές προσφέρουν παχύτερη θωράκιση και μπορούν πιο εύκολα να εκτρέψουν από την πορεία τους τυχόν εισερχόμενα βλήματα.

Ο «ανάποδος» αυτός σχεδιασμός ήταν κάποτε διαδεδομένος σε ξύλινα πολεμικά πλοία του 19ου αιώνα, τελικά όμως εγκαταλείφθηκε επειδή δυσχεραίνει την επιβίβαση του πληρώματος και δημιουργεί προβλήματα ευστάθειας.

Στο USS Zumwalt, όμως, η ισορροπία του πλοίου ελέγχεται από υπολογιστές. Οι δοκιμές ανοιχτής θάλασσας θα δείξουν τώρα αν το σκάφος είναι όντως ευσταθές σε δύσκολες καιρικές συνθήκες.

Οι σχεδιαστές του έχουν λόγο να ανησυχούν, δεδομένου ότι το κόστος του σκάφους φτάνει τα 4 δισ. δολάρια, χωρίς να συμπεριλαμβάνεται το κόστος έρευνας και ανάπτυξης.

Η καθέλκυση του πλοίου καθυστέρησε πολλά χρόνια, και οι ΗΠΑ αποφάσισαν τελικά να κατασκευάσουν μόνο δύο ακόμα καταδρομικά αυτής της κλάσης, αντί για τα 24 που προγραμμάτιζαν αρχικά.

«Είμαστε ενθουσιασμένοι να βλέπουμε το Zumwalt να αναλαμβάνει δράση. Για το πλήρωμα και όσους συμμετείχαν στο σχεδιασμό και την κατασκευή αυτού του φανταστικού πλοίου, αυτή η μέρα είναι μεγάλο ορόσημο» δήλωσε ο κυβερνήτης Τζέιμς Κερκ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press

Sports in

Γιατί δεν παίζουν στην Αγγλία ο Μασούρας και ο Ντόη

Ο Ολυμπιακός θα κοντραριστεί με την Άστον Βίλα στις 2 Μαϊου χωρίς τους δύο ποδοσφαιριστές του.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024