
Ελλείψεις φαρμάκων και εμβολίων καταγγέλλουν οι φαρμακοποιοί
Ελλείψεις φαρμακευτικών σκευασμάτων για σοβαρές παθήσεις καταγγέλλει ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος, αφήνοντας αιχμές για την εξαγωγική δραστηριότητα φαρμακαποθηκών και φαρμακευτικών εταιρείων. Σε έλλειψη συνεχίζουν να βρίσκονται και τέσσερα εμβόλια.
Ελλείψεις φαρμακευτικών σκευασμάτων για σοβαρές παθήσεις καταγγέλλει ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος, αφήνοντας αιχμές για την εξαγωγική δραστηριότητα φαρμακαποθηκών και φαρμακευτικών εταιρείων. Σε έλλειψη συνεχίζουν να βρίσκονται και τέσσερα εμβόλια.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΠΦΣ «οι ασθενείς αγωνιωδώς τριγυρνούν από φαρμακείο σε φαρμακείο για να βρουν τα φάρμακα τους. Οι ελλείψεις αφορούν τις κατηγορίες των αντικαρκινικών, αντιϋπερτασικών, αντιελκωτικών, αντιψυχωτικών φαρμάκων, των σκευασμάτων που αφορούν το στομάχι, την θεραπεία του προστάτη, τη νόσο του Παρκινσον και την οστεοπόρωση. Συνεχίζουν βέβαια οι ελλείψεις στα εμβόλια PENTAVAK, TETRAVAK, INFARIX TETRA».
Οι φαρμακοποιοί υποστηρίζουν μάλιστα, ότι ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί στην αγορά είναι «η περίπτωση πολυεθνικής εταιρείας η οποία ουσιαστικά είναι σαν να μην υπάρχει στην αγορά διότι δεν έχει κανένα φάρμακο να διαθέσει».
Ο πρόεδρος του ΠΦΣ, Κωνσταντίνος Λουράντος, επισημαίνει ότι, τόσο το υπουργείο Υγείας, όσο και ο ΕΟΦ θα πρέπει να ελέγξουν τα παραστατικά εξαγωγών των φαρμακαποθηκών και των φαρμακευτικών εταιρειών και να δουν τα πραγματικά στοιχεία.
«Είναι αναγκαίο να δημιουργηθεί ένα αξιόπιστο σύστημα ελέγχου των παράλληλων εξαγωγών το οποίο ταυτόχρονα να συγκρίνει τα σκευάσματα και τις ποσότητες των εξαγωγών με τις εισαχθείσες ποσότητες και τις αντίστοιχες ελλείψεις της ελληνικής αγοράς. Ο έλληνας ασθενής πρέπει επιτέλους να αποτελέσει προτεραιότητα για τις φαρμακαποθήκες, και τις εταιρείες και η Πολιτεία έχει την ευθύνη της τήρησης αυτής της συνθήκης», υπογραμμίζει.
Μαίρη Μπιμπή
health.in.gr
- Κιλμάρ Αμπρέγο Γκαρσία: Τέλος της ποινικής δίωξης εις βάρος του μετανάστη-σύμβολο της πολιτικής μαζικών απελάσεων
- Τραγωδία στην Kίνα: Τέσσερις νεκροί και 90 εγκλωβισμένοι σε ανθρακωρυχείο
- Η δυτική Ευρώπη μπροστά σε ένα –ακόμα- πολύ ζεστό καλοκαίρι – Υψηλές θερμοκρασίες για Μάιο
- Νέα Υόρκη: Τουλάχιστον 16 τραυματίες από πυρκαγιά και έκρηξη σε ναυπηγείο στο Στάτεν Άιλαντ
- Ο Τραμπ συναντήθηκε με κορυφαίους συμβούλους για το Ιράν – Σκέφτεται την επιστροφή στον πόλεμο
- Μαλεντόν: «Είμαστε λαβωμένοι, αλλά όχι νεκροί – Έξτρα κίνητρο οι τραυματισμοί για νίκη στον τελικό»