Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Επεκτείνεται η ελληνογερμανική συνεργασία για έρευνα και ανάπτυξη

Επεκτείνεται η ελληνογερμανική συνεργασία για έρευνα και ανάπτυξη

Την επέκταση του Ελληνογερμανικού Προγράμματος Συνεργασίας για την Ερευνα και την Ανάπτυξη ανακοίνωσαν την Τετάρτη σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Εθνικό Ιδρυμα Ερευνών, ο αναπληρωτής υπουργός Ερευνας και Καινοτομίας, Κ. Φωτάκης και ο αναπληρωτής υπουργός του γερμανικού Ομοσπονδιακού Υπουργείου Παιδείας και Ερευνας, Τόμας Ράχελ.

Την επέκταση του Ελληνογερμανικού Προγράμματος Συνεργασίας για την Ερευνα και την Ανάπτυξη ανακοίνωσαν την Τετάρτη σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Εθνικό Ιδρυμα Ερευνών, ο αναπληρωτής υπουργός Ερευνας και Καινοτομίας, Κ. Φωτάκης και ο αναπληρωτής υπουργός του γερμανικού Ομοσπονδιακού Υπουργείου Παιδείας και Ερευνας, Τόμας Ράχελ.

Σε μία συγκυρία κατά την οποία στο πεδίο της «υψηλής πολιτικής» οι σχέσεις Αθήνας και Βερολίνου δοκιμάζονται εκ νέου, οι δύο υπουργοί ανακοίνωσαν την ανανέωση και επέκταση του προγράμματος για την τριετία 2016-2018, καθώς και την ενίσχυση των πόρων που θα διατεθούν, από τα 10 εκατ. ευρώ την προηγούμενη διετία, στα 18 εκατ. ευρώ (με ισομερή συμμετοχή Ελλάδας και Γερμανίας) για τα επόμενα δύο χρόνια. Αιτήσεις για συμμετοχή στο νέο πρόγραμμα θα μπορούν να υποβάλλονται από τον Απρίλιο του 2016.

Σε μία περίοδο κατά την οποία Αθήνα και Βερολίνο – και ειδικότερα, Αλ. Τσίπρας και Μέγαρο Μαξίμου, αφενός, και Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αφετέρου ανταλλάσσουν δηλητηριώδεις δηλώσεις σε μία επανάληψη του σκηνικού του πρώτου επταμήνου του έτους, η συνεργασία στο πεδίο της έρευνας και της καινοτομίας, φαίνεται ότι προχωρεί ανεπηρέαστη.

Σε συνέδριο που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη στο Ιδρυμα Ερευνών, έγινε ένας πρώτος απολογισμός της προηγούμενης διετίας και βραβεύθηκαν τα ερευνητικά προγράμματα που ξεχώρισαν κατά την πρώτη φάση της συνεργασίας.

Το Ελληνογερμανικό Πρόγραμμα Συνεργασίας για την Ερευνα και την Ανάπτυξη ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2013.
Στην πρώτη αυτή περίοδο, 23 ερευνητικές προτάσεις είχαν επιλεγεί για χρηματοδότηση με βάση και κυρίαρχο κριτήριο την επιστημονική αριστεία. Αίσθηση προκάλεσε δε η αναφορά του κ. Φωτάκη, πως «χωρίς αυτό το κριτήριο της αριστείας, πάει χαμένη κάθε προσπάθεια».

Οι ομάδες που συνεργάστηκαν είχαν την δυνατότητα να υλοποιήσουν τα σχέδιά τους, για τα οποία συνολικά διατέθηκαν πόροι ύψους 10 εκατ. ευρώ.

«Με την πρωτοβουλία αυτή κάναμε ένα βήμα προς την κατεύθυνση της καινοτομίας και της ανταγωνιστικότητας στις δύο χώρες μας, οι οποίες ωφελούνται σημαντικά», σημείωσε μεταξύ των άλλων ο κ. Ράχελ. Από την πλευρά του, ο κ. Φωτάκης ανέφερε πως «περαιτέρω συνεργασία προβλέπεται μέσα από μία δεύτερη φάση διμερούς προγράμματος ερευνητικής συνεργασίας τριετούς διάρκειας και συνολικού προϋπολογισμού 18 εκατ. ευρώ από τις δύο χώρες, με στόχο να επικεντρωθεί σε ένα εκτεταμένο φάσμα ερευνητικών πεδίων».

Αξιοσημείωτο είναι, πως το Ελληνογερμανικό Πρόγραμμα Συνεργασίας για την Ερευνα και την Ανάπτυξη είναι το μόνο διμερές ερευνητικό πρόγραμμα της Γερμανίας που έχει υπογραφεί με άλλο κράτος μέλος της ΕΕ.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα της αποστολής του προγράμματος είναι το έργο που έχει συντελεστεί στο πεδίο της έρευνας για την Υγεία, όπου επιστήμονες του Πανεπιστημίου Eberhard-Karl του Τίμπινγκεν και του Αντικαρκινικού Νοσοκομείου «Αγιος Σάββας, ερευνούν ανοσολογικές «υπογραφές», οι οποίες μπορούν να χρησιμεύσουν ως βιολογικοί δείκτες στην ογκογένεση. Η πρώτη εφαρμογή της νέας αυτής μεθόδου αναμένεται να χρησιμοποιηθούν για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος για την βελτίωση της θεραπείας του καρκίνου του μαστού.

Στο πεδίο των κοινωνικών επιστημών, το πρόγραμμα έχει προσφέρει αποτελέσματα στην ανάλυση των κοινωνικο-οικονομικών επιπτώσεων της χρηματοπιστωτικής και οικονομικής κρίσης, με πεδίο έρευνας επιλεγμένες γερμανικές και ελληνικές κοινότητες και δήμους.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Σελίν Ντιόν: Η εντυπωσιακή τόπλες φωτογράφιση της για τη Vogue

Η διάσημη τραγουδίστρια παραμένει αισιόδοξη, παρά τα σοβαρά προβλήματα με τηυ υγεία της.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024