Βερολίνο: Θεμελιωμένη η συμμετοχή του ΔΝΤ στο τρίτο πρόγραμμα
Η συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα βοήθειας «δεν είναι μόνο πρακτική που έχει αποδώσει, αλλά είναι θεμελιωμένη και στα σχετικά νομικά κείμενα για το πρόγραμμα του ESM» καθώς και στις δηλώσεις του Eurogroup, επιμένει το Βερολίνο. Στη «διαμάχη» μεταξύ Αθήνας και Γερμανίας, όπως εξελίσσεται τις τελευταίες ημέρες, παρεμβαίνει και ο Π.Μοσκοβισί υπέρ του Σόιμπλε: «Δεν θέλω να δω διαμάχη σχετικά με το ρόλο του ΔΝΤ στην Ελλάδα. Η παρουσία του ΔΝΤ στο πρόγραμμα είναι απαραίτητη», τόνισε χαρακτηριστικά.
Η συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα βοήθειας «δεν είναι μόνο πρακτική που έχει αποδώσει, αλλά είναι θεμελιωμένη και στα σχετικά νομικά κείμενα για το πρόγραμμα του ESM» καθώς και στις δηλώσεις του Eurogroup, τονίζει το Βερολίνο.
Στη «διαμάχη» μεταξύ Αθήνας και Γερμανίας όπως εξελίσσεται τις τελευταίες ημέρες, παρενέβη σήμερα, Τετάρτη, και ο Επίτροπος Νομισματικών και Οικονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί υπέρ του Σόιμπλε, χαρακτηρίζοντας ως προϋπόθεση για την επιτυχία του προγράμματος τη συμμετοχή του Ταμείου.
«Δεν θέλω να δω μια διαμάχη σχετικά με το ρόλο του ΔΝΤ στην Ελλάδα. Η παρουσία του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης είναι απαραίτητη», τόνισε χαρακτηριστικά ο Μοσκοβισί.
Βερολίνο: Όλα είναι σαφή στα νομικά κείμενα
Τα νομικά κείμενα της συμφωνίας για το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης είναι το νέο επιχείρημα που κατεβάζει το Βερολίνο σχετικά με την συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, συνεχίζοντας τη συζήτηση και την κόντρα με την Ελλάδα για το ζήτημα, το οποίο άνοιξε μετά τις δηλώσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, ότι η συμμετοχή του ΔΝΤ δεν είναι κάτι που επιδιώκει η Αθήνα, ενώ και οικονομικά ίσως πλέον να μην είναι αναγκαία.
Η συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα βοήθειας για την Ελλάδα «δεν είναι μόνο πρακτική που έχει αποδώσει, αλλά είναι θεμελιωμένη και στα σχετικά νομικά κείμενα για το πρόγραμμα του ESM και στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως στη δήλωση του Eurogroup τον Αύγουστο, η οποία στηρίχθηκε και από το ΔΝΤ και από την Ελλάδα», δήλωσε συγκεκριμένα ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το αν το Βερολίνο θεωρεί τη συμμετοχή του Ταμείου στο τρίτο ελληνικό πρόγραμμα απολύτως απαραίτητη.
Εξάλλου, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το αν οι χθεσινές δηλώσεις (σ.σ με τις οποίες επανέφερε τη «στάμνα» του grexit) του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αποτελούσαν απειλή προς την ελληνική πλευρά, η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Φριντερίκε Φον Τισενχάουζεν περιορίστηκε να επαναλάβει ότι «η θέση της κυβέρνησης είναι όπως έχει καταγραφεί στη δήλωση του Eurogroup στις 14 Αυγούστου -επιθυμούμε τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο τρέχον πρόγραμμα».
Επισήμανε δε ότι στο σχετικό κείμενο αναφέρεται ο όρος «indispensable» (επιτακτική). «Άρα όλα είναι σαφή», προσέθεσε.
Σε ό,τι αφορά τις συνέπειες που θα είχε ενδεχόμενη απόφαση του ΔΝΤ να μην συμμετάσχει στο πρόγραμμα, η εκπρόσωπος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε παρέπεμψε στο χρονοδιάγραμμα και δήλωσε:
«Βρισκόμαστε τώρα στην πρώτη δόση του προγράμματος βοήθειας. Πρέπει να δεχτούμε ότι δεν θα ολοκληρωθούν όλα αυτό το χρόνο, ώστε να ξεκινήσει η επίσημη διαδικασία αξιολόγησης, αλλά θα πάμε στον επόμενο χρόνο. Το ίδιο το ΔΝΤ έχει καταστήσει απολύτως σαφές ότι θα ανακοινώσει τότε, με αυτή την αξιολόγηση, την απόφασή του. Δεν θέλω να μπω σε εικασίες τώρα, ας περιμένουμε».
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Δήμος Αθηναίων: Τα πρώτα 100 κλιματιστικά σε ευάλωτα νοικοκυριά
- Θεσσαλονίκη: Περιβαλλοντική ρύπανση από βουνά αποβλήτων σε παράνομη εταιρεία ανακύκλωσης – Συνελήφθη 46χρονος
- Το «Δίκτυο Πόλεων με Λίμνες» στο ακριτικό Πωγώνι και στη Δερόπολη της Αλβανίας
- Ο Μέσι εξήγησε γιατί… λύγισε μετά την επική ανατροπή της Αργεντινής επί της Αιγύπτου
- Σε εξέλιξη η συνεδρίαση στην Επιτροπή Θεσμών για τις υποκλοπές – Να κληθούν Ντίλιαν, Δημητριάδης ζητά η αντιπολίτευση
- Τζέιμς Δαλαμάγκας: Ελεύθερος υπό όρους μέχρι τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εφετών για την έκδοσή του
- Μητσοτάκης για τα F35 στην Τουρκία: Έχοντας δώσει λευκή επιταγή στις ΗΠΑ επαφίεται στην ευαισθησία των συμμάχων
- Αναβαθμίζονται οι σχολικές μονάδες του Πειραιά με εκτεταμένες εργασίες ανακαίνισης όλο το καλοκαίρι
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τετάρτη 08.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/erik-mclean-go7GkMubo5c-unsplash-1-315x220.jpg)

















































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442