Τρίτη 07 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
«Πλησιάζει στην εξουσία»: Η νίκη της Λεπέν ταράζει τη Γαλλία

«Πλησιάζει στην εξουσία»: Η νίκη της Λεπέν ταράζει τη Γαλλία

Τα ιστορικά υψηλά ποσοστά του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου της Μαρίν Λεπέν στον α' γύρο των περιφερειακών εκλογών προκαλούν αναταράξεις στη Γαλλία. «Σοκ» είναι ο τίτλος της Figaro, «Πλησιάζει» στην εξουσία, το πρωτοσέλιδο της Liberation. Τα πολιτικά κόμματα αναζητούν τρόπο να ανακόψουν τη δυναμική της Λεπέν εν όψει του β' γύρου, με τους Σοσιαλιστές που κατατάχθηκαν στην τρίτη θέση να αποσύρουν τους υποψηφίους τους σε δύο περιφέρειες, σε μια έμμεση στήριξη των υποψηφίων του Σαρκοζί.

Τα ιστορικά υψηλά ποσοστά του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου της Μαρίν Λεπέν στον α’ γύρο των περιφερειακών εκλογών προκαλούν αναταράξεις στη Γαλλία. «Σοκ» είναι ο τίτλος της Figaro, «Πλησιάζει» στην εξουσία, το πρωτοσέλιδο της Liberation.

Τα πολιτικά κόμματα αναζητούν τρόπο να ανακόψουν τη δυναμική της Λεπέν εν όψει του β’ γύρου, με τους Σοσιαλιστές που κατατάχθηκαν στην τρίτη θέση να αποσύρουν τους υποψηφίους τους σε δύο περιφέρειες, σε μια έμμεση στήριξη των υποψηφίων του Σαρκοζί.

Πρόκειται για τις δύο περιφέρειες, μία στον βορρά και μία στα νοτιοανατολικά, όπου είναι υποψήφιες η Μαρίν Λεπέν και η ανιψιά της Μαριόν Μαρεσάλ Λεπέν και όπου και οι δύο συγκέντρωσαν ποσοστά της τάξης του 40%.

Από την πλευρά του, ο Νικολά Σαρκοζί ξεκαθάρισε ότι δεν θα υπάρξουν συνεργασίες, ούτε απόσυρση υποψηφίων υπέρ της Αριστεράς.

Το Εθνικό Μέτωπο αναδείχθηκε πρώτη δύναμη σε εθνικό επίπεδο, με ποσοστό που ξεπέρασε το 29% (στις περιφερειακές εκλογές του 2010 είχε συγκεντρώσει 11%), ενώ είναι στην πρώτη θέση σε έξι από τις 13 περιφέρειες της χώρας. Δεύτερη δύναμη οι Ρεπουμπλικάνοι του Νικολά Σαρκοζί με 27%, ενώ στην τρίτη θέση βρίσκονται οι Σοσιαλιστές του Φρανσουά Ολάντ με 22,7%.

Εφόσον η Μαρίν Λεπέν επικυρώσει το προβάδισμά της στον β’ γύρο των περιφερειακών εκλογών την επόμενη Κυριακή, το πολιτικό σκηνικό στη Γαλλία δεν θα είναι πια το ίδιο. Τα πολιτικά κόμματα βρίσκονται μπροστά σε μια τεράστια πρόκληση, ειδικά εν όψει των προεδρικών εκλογών του 2017, που θα διενεργηθούν σε 18 μήνες.

Οι αναλυτές επισημαίνουν ότι η αύξηση της δημοφιλίας του Φρανσουά Ολάντ μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου, δεν μεταφράστηκε σε εκλογικό όφελος. Σημειώνουν, δε, ότι η Μαρίν Λεπέν συγκέντρωσε το 50% των ψήφων στο λιμάνι του Καλαί, επίκεντρο των εντάσεων που σχετίζονται με τις προσφυγικές ροές.

Καθ’ όλη της διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, άλλωστε, το Εθνικό Μέτωπο είχε σηκώσει τους τόνους κατά του Ισλάμ και του προσφυγικού και υπέρ της ασφάλειας και της εθνικής ταυτότητας, εκμεταλλευόμενο τις περιστάσεις και το αίσθημα οργής και πόνου των Γάλλων.

Ωστόσο, η δυναμική και τα εκλογικά κέρδη που κατέγραψε δεν είναι απότοκο μόνο του χειρισμού των έκτακτων γεγονότων.

Όπως, για παράδειγμα, σημειώνουν οι αναλυτές, το ακροδεξιό κόμμα έχει καταφέρει σταδιακά να διεισδύσει στον γαλλικό βορρά (άλλοτε προπύργιο της Αριστεράς), που έχει υποστεί σημαντικό πλήγμα λόγω της αποβιομηχάνισης, κάτι που οδήγησε σε υψηλά ποσοστά φτώχειας και ανεργίας.

Είναι φανερό ότι η εκτόξευση των ποσοστών της Λεπέν στην περιοχή είναι προϊόν μακροχρόνιων πολιτικών και κοινωνικών διεργασιών και γι’αυτό δύσκολα αναστρέψιμο.

Σε αυτό το πλαίσιο, το στοίχημα της 13ης Δεκεμβρίου για το πολιτικό σύστημα της Γαλλίας είναι κρισιμότερο από ποτέ.

Η.Κ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Μπάλντοκ: Πίσω από μια επικείμενη μεταγραφή

O Παναθηναϊκός επιδιώκει να προσεγγίζει οτιδήποτε καλό υπάρχει στην αγορά

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 07 Μαϊου 2024