Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Στις κάλπες οι γάλλοι πολίτες για πρώτη φορά μετά τον τρόμο στο Παρίσι

Στις κάλπες οι γάλλοι πολίτες για πρώτη φορά μετά τον τρόμο στο Παρίσι

Οι γάλλοι ψηφοφόροι προσέρχονται στις κάλπες για τον πρώτο γύρο των περιφερειακών εκλογών, για πρώτη φορά μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι που στοίχισαν τη ζωή σε 130 άτομα. Οι εκλογές θεωρούνται τεστ για την κυβέρνηση του Φρανσουά Ολάντ και τον τρόπο που χειρίστηκε την κρίση. Μάχη στήθος με στήθος θα δώσουν το Εθνικό Μέτωπο της Λεπέν και οι Ρεπουμπλικάνοι του Σαρκοζί.

Οι γάλλοι ψηφοφόροι προσέρχονται στις κάλπες για τον πρώτο γύρο των περιφερειακών εκλογών, για πρώτη φορά μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι που στοίχισαν τη ζωή σε 130 άτομα. Οι εκλογές θεωρούνται τεστ για την κυβέρνηση του Φρανσουά Ολάντ και τον τρόπο που χειρίστηκε την κρίση.

Το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο (FN) της Μαρίν Λεπέν επιδιώκει να αυξήσει τα ποσοστά του, ενώ το κεντροδεξιό κόμμα των Ρεπουμπλικάνων υπό τον Νικολά Σαρκοζί αναμένεται να κυριαρχήσει σε πολλές περιοχές.

Ο δεύτερος γύρος των εκλογών διεξάγεται στις 13 Δεκεμβρίου.

Οι κάλπες κλείνουν στις 20:00 το βράδυ (τοπική ώρα). Περίπου 44 εκατομμύρια ψηφοφόροι μπορούν να ψηφίσουν.

Τρεις εβδομάδες μετά τις χειρότερες επιθέσεις που έχουν σημειωθεί σε γαλλικό έδαφος μετά τον πόλεμο -130 νεκροί και εκατοντάδες τραυματίες- οι εκλογές αυτές διεξάγονται με τη χώρα να τελεί σε «κατάσταση έκτακτης ανάγκης», υπό ενισχυμένα μέτρα ασφαλείας γύρω από τα εκλογικά τμήματα, κυρίως στην πρωτεύουσα.

Η Λεπέν είναι το μεγάλο φαβορί στο βορρά (Νορ-Πα-ντε-Καλαί) όπου είναι υποψήφια. Η ανιψιά της, Μαριόν Μαρεσάλ-Λεπέν, έχει το προβάδισμα στο νότο, στην περιφέρεια Προβηγκία-Άλπεις-Κυανή Ακτή.

Οι Ρεπουμπλικάνοι (LR) του Νικολά Σαρκοζί και το FN, που λαμβάνουν από 27% έως 30% των προθέσεων ψήφου, δίνουν μάχη στήθος με στήθος, ενώ ακολουθεί το κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα που λαμβάνει ποσοστό 22-23%.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις τοποθετούν το Εθνικό Μέτωπο στην πρώτη θέση σε έξι περιφέρειες στο πρώτο γύρο και δείχνουν τη νίκη του σε τρεις περιφέρειες στο δεύτερο γύρο που θα διεξαχθεί στις 13 Δεκεμβρίου: Βορράς, Προβηγκία και η μεγάλη περιφέρεια της ανατολικής χώρας, όπου είναι υποψήφιος ο Φλοριάν Φιλιπό, το δεξί χέρι της Λεπέν.

Στόχος του Εθνικού Μετώπου είναι να προκαλέσει ένα πρωτοφανές πολιτικό σοκ στις περιφερειακές εκλογές, τις τελευταίες που διεξάγονται στη Γαλλία πριν από τις προεδρικές εκλογές του 2017.

Το ποσοστό της αποχής δείχνει να είναι υψηλό, περίπου 50%, όπως έχει γίνει πλέον κανόνας σε αυτού του είδους τις ενδιάμεσες εκλογές. Το ποσοστό αποχής στον πρώτο γύρο των περιφερειακών εκλογών του 2010 είχε ανέλθει σε 53,6%.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Παρτιζάν – Ολυμπιακός 69-74: Τεράστια νίκη στο Βελιγράδι και βήμα τετράδας!

Ο Ολυμπιακός βρέθηκε ακόμα και στο -13, αλλά με αντεπίθεση διαρκείας γύρισε τούμπα το παιχνίδι και πέτυχε μια σπουδαία νίκη στη μάχη για την τετράδα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024