Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η χαμένη τιμή των μουσουλμάνων στις ΗΠΑ: Έφοδος ΜΜΕ στο σπίτι των δραστών

Η χαμένη τιμή των μουσουλμάνων στις ΗΠΑ: Έφοδος ΜΜΕ στο σπίτι των δραστών

Οι ΗΠΑ βρίσκονται σε σοκ από την αποκάλυψη πως οι δράστες στο Σαν Μπερναντίνο «εμπνεύστηκαν» από την ISIS, η οποία με τη σειρά της διεκδίκησε την ευθύνη -όμως η ημέρα ήταν μαύρη και για έναν δεύτερο λόγο: Πλήθος επικρίσεων και αλγεινές εντυπώσεις έχει προκαλέσει η έφοδος ρεπόρτερ στο σπίτι των δραστών η οποία μεταδόθηκε σε ζωντανή σύνδεση, με «ρεπορτάζ» για τις παιδικές καρέκλες και τα παιχνίδια. Σε αντίδραση, μουσουλμάνοι των ΗΠΑ αναρτούν φωτογραφίες των δικών τους διαμερισμάτων.

Οι ΗΠΑ βρίσκονται σε σοκ από την αποκάλυψη πως οι δράστες στο Σαν Μπερναντίνο «εμπνεύστηκαν» από την ISIS, η οποία με τη σειρά της εξύμνησε την επίθεση -όμως η ημέρα ήταν μαύρη και για έναν δεύτερο λόγο: Πλήθος επικρίσεων και αλγεινές εντυπώσεις έχει προκαλέσει η έφοδος ρεπόρτερ στο σπίτι των δραστών η οποία μεταδόθηκε σε ζωντανή σύνδεση, με «ρεπορτάζ» για τις παιδικές καρέκλες και τα παιχνίδια.

Σε αντίδραση, μουσουλμάνοι των ΗΠΑ αναρτούν φωτογραφίες των δικών τους διαμερισμάτων.

Δράστες της πολύνεκρης επίθεσης ήταν ένα ανδρόγυνο που έδρασε με ημι-στρατιωτικό τρόπο, ο 28χρονος Σαγέντ Ριζουάν Φαρούκ και η σύζυγός του Τασφίν Μαλίκ. Είχαν μπει στο σημείο της επίθεσης με εξάρτυση και κουβαλούσαν ολόκληρο οπλοστάσιο όταν τελικά τους εντόπισαν οι δυνάμεις ασφαλείας στο όχημά τους και πέθαναν στην ανταλλαγή πυρών.

Η αστυνομία ερεύνησε το σπίτι τους, όπου βρήκε επίσης εκρηκτικούς μηχανισμούς και άπειρα πυρομαχικά, πριν τελειώσει την έρευνα και παραδώσει το σπίτι στον ιδιοκτήτη, Ντόιλ Μίλερ.

Και τότε ανέλαβαν οι δημοσιογράφοι.

Ο σπιτονοικοκύρης ανέφερε πως έδωσε άδεια σε «ένα μέσο μαζικής ενημέρωσης», το οποίο δεν κατονόμασε, να μπει στο σπίτι για να τραβήξει πλάνα. Μετά την είσοδο του πρώτου συνεργείου τηλεοπτικού καναλιού όμως, μπήκαν και τα υπόλοιπα συνεργεία με τις κάμερες και τις φωτογραφικές μηχανές οργώνοντας -σε ζωντανή σύνδεση- το σπίτι.

Τα συνεργεία μετέδιδαν τις εικόνες από τους χώρους, με τους ρεπόρτερ να ερευνούν. Η «έρευνα» γινόταν σε ό,τι βρισκόταν μπροστά τους: Ντουλάπες, τον πάγκο της κουζίνας, τα παιχνίδια της μικρής κόρης του ζευγαριού, κουβέρτες και πορτ μπεμπέ.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον τράβηξαν τα μουσουλμανικά αντικείμενα στο σπίτι. Πάνω στον πανικό, ένας ρεπόρτερ βρήκε και το δίπλωμα οδήγησης του δράστη, το οποίο επέδειξε στον τηλεοπτικό φακό.Η σχέση που έχουν όλα αυτά με την υπόθεση, πολλώ δε μάλλον με την υπεύθυνη πληροφόρηση του τηλεοπτικού κοινού, είναι προφανής: Μηδαμινή.

Τα κανάλια που μετέδωσαν τις εικόνες σε ζωντανή σύνδεση βρέθηκαν γρήγορα στο στόχαστρο επικρίσεων τόσο από άλλα αμερικανικά ΜΜΕ όσο και από οργανώσεις για τη λειτουργία του Τύπου και, φυσικά, χρήστες κοινωνικών δικτύων.

Ενδεικτικά, σε εκτενές κείμενό της για την έφοδο των ρεπόρτερ, η Washington Post μεταφέρει την άποψη της αντιπροέδρου του δημοσιογραφικού Ινστιτούτου Poynter, Κέλι Μακ Μπράιντ: «Δεν ήταν δημοσιογραφία, αλλά ηδονοβλεψία».

Ναι μεν, υποστηρίζει, ήταν δεοντολογικά θεμιτό να μπουν ρεπόρτερ στο σπίτι (εφόσον υπήρχε άδεια), αλλά μέρος της υποχρέωσής τους ήταν να παρουσιάσουν εντός κάποιου πλαισίου όσα στοιχεία έβρισκαν, προσφέροντας στην ενημέρωση γύρω από την επίθεση. «Αυτό το αποκλείει εκ των πραγμάτων η ζωντανή μετάδοση» λέει, συνεχίζοντας πως θα χρειαζόταν δεύτερου επιπέδου δουλειά, εκτός του χώρου, «για να διευκρινιστεί ποια στοχεία και κατά πόσον ήταν σχετικά με το θέμα».

Απαντώντας στις επικρίσεις, το MSNBC που μετέδωσε πλάνα, ανέφερε σε σχετική ανακοίνωσή του πως είχε την άδεια να μπει στο σπίτι από τον ιδιοκτήτη και περιορίστηκε στο να εκφράσει τη «μεταμέλειά» του για τη μετάδοση εγγράφων (το δίπλωμα οδήγησης).

Από την πλευρά του, το CNN υποστήριξε την κίνησή του λέγοντας πως «ήταν συνειδητή επιλογή της αρχισυνταξίας να μην μεταδοθούν κοντινά πλάνα ευαίσθητου υλικού ή υλικού που μπορούσε να ταυτοποιηθεί εύκολα, όπως φωτογραφίες ή ταυτότητες».

Η ζωντανή τηλεοπτική μετάδοση ωστόσο, ειδικά εξαιτίας σημείων που έδειχναν θρησκευτικά αντικείμενα, προκάλεσε κύμα οργής σε μουσουλμάνους στις ΗΠΑ.

Αντιδρώντας, στηλίτευσαν αυτό που θεώρησαν ως «στοχοποίηση» αναρτώντας στο Διαδίκτυο φωτογραφίες από το εσωτερικό των δικών τους σπιτιών με το hashtag #MuslimApartment («Διαμέρισμα Μουσουλμάνου»).

Στις αναρτήσεις με καθημερινές σκηνές ειρωνεύονται το «αποκαλυπτικό ρεπορτάζ» με την έφοδο στο σπίτι των δραστών:

Βασίλης Ψυχογιός

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Ολυμπιακός: Σίνα, Μουζακίτης και Χαράλαμπος Κωστούλας στην καλύτερη 11άδα του Youth League

Τρεις παίκτες του Ολυμπιακού συμπεριλήφθηκαν από την ιστοσελίδα Football talent Scout στην καλύτερη 11άδα της διοργάνωσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024