Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Δημοψήφισμα στη Δανία για την Europol, «θερμόμετρο» κλίματος για την ΕΕ

Δημοψήφισμα στη Δανία για την Europol, «θερμόμετρο» κλίματος για την ΕΕ

Η Κοπεγχάγη περιμένει τους Δανούς να αποφασίσουν στην κάλπη εάν θέλουν να συνεχίσουν να εξαιρούνται από τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ στον συντονισμό σε ζητήματα Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσων - κυρίως επειδή οι νέες προβλέψεις για την Europol δεν συμβαδίζουν. Η απόφαση μπορεί τυπικά να είναι για την Europol (για ένα ζήτημα που έχει περάσει σχεδόν απαρατήρητο στην υπόλοιπη ΕΕ ως γραφειοκρατική πρόβλεψη), όμως στην εκστρατεία που προηγήθηκε συνδέθηκε με την αξία της «δανικής ιδιαιτερότητας» εν γένει στους «28».

Η Κοπεγχάγη περιμένει τους Δανούς να αποφασίσουν στην κάλπη εάν θέλουν να συνεχίσουν να εξαιρούνται από τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ στον συντονισμό σε ζητήματα Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσων – κυρίως επειδή οι νέες προβλέψεις για την Europol δεν συμβαδίζουν.

Η απόφαση μπορεί τυπικά να είναι για την Europol (για ένα ζήτημα που έχει περάσει σχεδόν απαρατήρητο στην υπόλοιπη ΕΕ ως γραφειοκρατική πρόβλεψη), όμως στην εκστρατεία που προηγήθηκε συνδέθηκε με την αξία της «δανικής ιδιαιτερότητας» εν γένει στους «28».

Οι νέες προβλέψεις για τη λειτουργία της Europol τίθενται σε ισχύ τους επόμενους μήνες αλλά για να είναι συμβατό το δανικό νομικό πλαίσιο με τον συντονισμό που προβλέπουν πρέπει να υποχωρήσει η Δανία από την «εξαίρεση» που έχει διασφαλίσει έναντι της ΕΕ.

Η Δανία είχε διασφαλίσει το 1993 εξαιρέσεις (opt out) από το κοινοτικό πλαίσιο στα πεδία της άμυνας, των ζητημάτων υπηκοόητητας, της νομισμαστικής πολιτικής και θέματα δικαιοσύνης και εσωτερικών. Στο δημοψήφισμα της Πέμπτης, οι Δανοί ερωτώνται εάν το opt out για το τελευταίο θα μπορεί να γίνει opt in.

Τα περισσότερα κόμματα, πλην του ευρωσκεπτικιστικού «Δανικού Λαϊκού Κόμματος» (DF), υποστηρίζουν το «ναι» στο δημοψήφισμα. Το κυβερνών κόμμα Venstre του κεντροδεξιού Λαρς Λόκε Ράσμουσεν όπως και τα υπόλοιπα κεντρώα και κεντροαριστερά κόμματα έχουν καλέσει τους Δανούς να υπερψηφίσουν, λέγοντας πως στην αντίθετη περίτπωση η Κοπεγχάγη δεν θα μπορεί να συνεργαστεί αποτελεσματικά με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες στην καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος.

Ωστόσο, το ευρωσκεπτικιστικό DF -το οποίο είχε έρθει δεύτερο στις εκλογές- έχει ένα απλούστερο μήνυμα: «Όχι», επειδή τα opt out της Δανίας διασφαλίζουν την εθνική κυριαρχία απέναντι στους «ευρωκράτες στις Βρυξέλλες».

Οι δημοσκοπήσεις εμφανίζουν μοιρασμένους τους Δανούς, με τη μερίδα των αναποφάσιστων να είναι σημαντική αλλά την τάση να κλίνει προς το «όχι».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Ολυμπιακός: Σίνα, Μουζακίτης και Χαράλαμπος Κωστούλας στην καλύτερη 11άδα του Youth League

Τρεις παίκτες του Ολυμπιακού συμπεριλήφθηκαν από την ιστοσελίδα Football talent Scout στην καλύτερη 11άδα της διοργάνωσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024