Κίνδυνο πρόωρου θανάτου δείχνει η ταχυπαλμία σε φάση ηρεμίας
Οι άνθρωποι που έχουν υψηλή καρδιακή συχνότητα σε φάση ηρεμίας, αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου από οποιαδήποτε αιτία, ακόμη και αν δεν έχουν τους συνήθεις παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου, σύμφωνα με κινεζική έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Canadian Medical Association Journal.
Οι άνθρωποι που έχουν υψηλή καρδιακή συχνότητα σε φάση ηρεμίας, αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου από οποιαδήποτε αιτία, ακόμη και αν δεν έχουν τους συνήθεις παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου, σύμφωνα με κινεζική έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Canadian Medical Association Journal.
Επιστημονική ομάδα τουΙατρικού Κολλεγίου του Πανεπιστημίου Τσινγκντάο της Σαντόνγκ, με επικεφαλής τον Δρ Ντονγκφένγκ Ζανγκ, ανέλυσαν 46 ήδη δημοσιευμένες έρευνες, που συνολικά αφορούσαν περίπου 1,24 εκατομμύρια ασθενείς και 78.400 θανάτους.
Από την επεξεργασία των στοιχείων προέκυψε ότι, τα άτομα με περισσότερους από 80 παλμούς ανά λεπτό είχαν κατά μέσο όρο 45% μεγαλύτερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου σε σχέση με όσους είχαν 60 – 80 παλμούς. Ο κίνδυνος αυξανόταν περαιτέρω, όταν η ταχυκαρδία σε φάση ηρεμίας ξεπερνά τους 90 παλμούς ανά λεπτό.
Παρόλα αυτά, οι ερευνητές υπογραμμίζουν ότι, αν και συγκριτικά αυξημένος, ο απόλυτος κίνδυνος παραμένει μικρός.
«Η συσχέτιση της καρδιακής συχνότητας σε φάση ηρεμίας με τον κίνδυνο θανάτου είναι ανεξάρτητη από τους παραδοσιακούς παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου, πράγμα που σημαίνει πως η συχνότητα των καρδιακών παλμών σε φάση ηρεμίας συνιστά δείκτη πρόβλεψης της θνησιμότητας στον γενικό πληθυσμό», εξηγούν οι επιστήμονες.
Μέχρι σήμερα, τα υπάρχοντα στοιχεία για τη σχέση ανάμεσα στην ταχυπαλμία σε φάση ηρεμίας και στον κίνδυνο θανάτου δεν είχαν οδηγήσει σε οριστικά συμπεράσματα. Η μετα-ανάλυση κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο κίνδυνος θηνσιμότητας από οποιαδήποτε αιτία αυξάνεται κατά 9% για κάθε δέκα παραπάνω παλμούς της καρδιάς ανά λεπτό σε φάση ηρεμίας.
«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η αυξημένη καρδιακή συχνότητα συνιστά δείκτη κακής υγείας. Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι οι άνθρωποι θα πρέπει να δίνουν μεγαλύτερη προσοχή στη συχνότητα των καρδιακών παλμών τους σε φάση ηρεμίας και πρέπει να ασκούνται σωματικά περισσότερο ώστε να την μειώσουν», συμπληρώνει ο Δρ Ζανγκ.
Οι ερευνητές πιστεύουν ότι θα πρέπει να αναπτυχθεί ένας αλγόριθμος, που θα λαμβάνει υπόψη του τόσο την καρδιακή συχνότητα σε φάση ηρεμίας, όσο και τυχόν άλλους καρδιαγγειακούς παράγοντες κινδύνου, προκειμένου οι γιατροί να κάνουν καλύτερη κλινική εκτίμηση των ασθενών.
Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή
health.in.gr,ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Όλα όσα χαρίζουν οι φράουλες στον οργανισμό μας
- Καιρός: Άνοδος της θερμοκρασίας και αφρικανική σκόνη τη Δευτέρα – Πού θα βρέξει
- Δικαστήρια σε τρία μέτωπα στριμώχνουν την κυβέρνηση
- Χειροκρότημα: 15.700 θεατές στην «Ειρήνη» των Καραθάνου- Δεληβοριά στην Επίδαυρο – Νέοι σταθμοί περιοδείας
- Τα social media κατέστρεψαν τον κινηματογράφο; Οι ταινίες δύο ωρών κουράζουν τη νέα γενιά
- Το τρίπτυχο της στεγαστικής κρίσης: Αγορά, ενοικίαση και κατασκευή ακινήτων στα ύψη
- Η νέα αρχιτεκτονική της απασχόλησης: Από τους αυτόνομους αλγόριθμους στην αναγέννηση των soft skills
- «Δεν τα χρειάζομαι αν με κάνουν να νιώθω άσχημα»: Για τον Weird Al τα χρήματα δεν έχουν καμία σημασία
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις












![[ΡΩΓΜΕΣ]: Ανάμεσα στον χορό, το θέατρο και την ποίηση](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/ΡΩΓΜΕΣ-Χ.Κυριαζιδη-credits-©Κατερίνα-Αρβανιτη-_2-230x130.jpg)


















































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442