Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τι κρύβει η αλλαγή στη μισθοδοσία των υπαλλήλων στις Περιφέρειες

Τι κρύβει η αλλαγή στη μισθοδοσία των υπαλλήλων στις Περιφέρειες

Πολιτικές διαστάσεις έχει πλέον πάρει το θέμα της μισθοδοσίας των υπαλλήλων των Περιφερειών. Ήδη ασκείται έντονη κριτική από εργαζομένους, αλλά και παράγοντες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ανεξαρτήτως κομματικής προέλευσης, για τα κίνητρα που οδήγησαν την κυβέρνηση σε αλλαγές σχετικά με τον τρόπο μισθοδοσίας των υπαλλήλων στις Περιφέρειες της χώρας. Από τον Ιανουάριο δεν θα πληρώνονται από τον κρατικό προϋπολογισμό, αλλά μέσω των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (ΚΑΠ).

Πολιτικές διαστάσεις έχει πλέον πάρει το θέμα της μισθοδοσίας των υπαλλήλων των Περιφερειών. Ήδη ασκείται έντονη κριτική από εργαζομένους αλλά και παράγοντες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ανεξαρτήτως κομματικής προέλευσης, για τα κίνητρα που οδήγησαν την κυβέρνηση σε αλλαγές σχετικά με τον τρόπο μισθοδοσίας των υπαλλήλων στις Περιφέρειες της χώρας.

Τι έχει συμβεί; Η κυβέρνηση σταματά από 1.1.2016 τη μισθοδοσία των υπαλλήλων των Περιφερειών από τον κρατικό προϋπολογισμό, όπως γινόταν ως τώρα, και πλέον η μισθοδοσία θα γίνεται μέσω των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (ΚΑΠ).

Απάντηση στη Βουλή

Παράλληλα το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής, με ομόφωνη απόφασή του, τάσσεται κατά της σχετικής απόφασης και ζητεί από την κυβέρνηση να προχωρήσει σε άμεση νομοθετική επίλυση του ζητήματος, ώστε να παραμείνει η μισθοδοσία των υπαλλήλων των Περιφερειών στον κρατικό προϋπολογισμό.

Στη Βουλή, ο υφυπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Γιάννης Μπαλάφας, απαντώντας στην ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ, Χρήστου Κατσώτη, επιχείρησε να υποβαθμίσει το θέμα.

Σημείωσε ότι και σήμερα η μισθοδοσία των υπαλλήλων των Περιφερειών γίνεται ουσιαστικά μέσω των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (ΚΑΠ), καθώς το αντίστοιχο ποσό παρακρατείται και αποδίδεται στους εργαζομένους από την κεντρική διοίκηση. Προέβαλε έτσι ότι με την προτεινόμενη πρωτοβουλία δεν αλλάζει κάτι επί της ουσίας παρά μόνο ο φορέας καταβολής των μισθοδοσιών.

Αντιδράσεις

Ωστόσο, πίσω από την πρωτοβουλία αυτή κρύβονται ευρύτεροι πολιτικοί και δημοσιονομικοί στόχοι, σύμφωνα με στελέχη της Αυτοδιοίκησης. Είναι χαρακτηριστικές οι τοποθετήσεις που υπήρξαν κατά τη σχετική συζήτηση στην τελευταία συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής (19 Νοεμβρίου 2015).

Μεταξύ άλλων, οι περιφερειακοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» επεσήμαναν ότι το ζήτημα της μισθοδοσίας μέσω των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (ΚΑΠ) δεν συνδέεται απλώς με μια μνημονιακή πολιτική, αλλά με κεντρική πολιτική γραμμή.

Όπως τόνισαν, στο πλαίσιο των ισοσκελισμένων προϋπολογισμών και της δημοσιονομικής πειθαρχίας η κυρίαρχη πολιτική απαιτεί τη μείωση του κόστους εργασίας, την κατάργηση της μόνιμης και σταθερής δουλειάς και τη μετάθεση στις πλάτες των εργαζομένων και των οικογενειών τους των βαρών που έπρεπε το κράτος να καλύπτει με βάση τις σύγχρονες ανάγκες τους.

Σημείωσαν, επίσης, ότι οι ΚΑΠ τα τελευταία έξι χρόνια έχουν μειωθεί κατά 60% και τα αποθεματικά έχουν δοθεί για να πληρωθούν οι δανειστές. Τόνισαν ότι «δεν γίνεται να περιμένουμε την αύξηση των ΚΑΠ, δηλαδή να προσδοκούμε να αυξηθούν οι φόροι και τα ανταποδοτικά τέλη στα λαϊκά στρώματα για να εξασφαλιστεί η μισθοδοσία των υπαλλήλων των Περιφερειών».

Πάντως ο κ. Μπαλάφας στη Βουλή επεσήμανε πως οι δήμοι ήδη πληρώνουν απευθείας τους εργαζομένους και τόνισε ότι με την προτεινόμενη ρύθμιση «δεν αλλάζει καμία εργασιακή σχέση» και ότι «τόσο η εργασία όσο και η μισθοδοσία των υπαλλήλων είναι εξασφαλισμένες».

Παναγιώτα Μπίτσικα

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Ολυμπιακός – Φερεντσβάρος: Κρίσιμη «μάχη» στον Πειραιά, με «φόντο» το Final-4!

Ο Ολυμπιακός αντιμετωπίζει την πανίσχυρη και αήττητη Φερεντσβάρος, την οποία υποδέχεται στο Παπαστράτειο κολυμβητήριο, για την κρίσιμη 4η αγωνιστική των προημιτελικών ομίλων του Champions League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024