Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Γιατροί Χωρίς Σύνορα: Η Ειδομένη θυμίζει την «Κόλαση» του Δάντη

Γιατροί Χωρίς Σύνορα: Η Ειδομένη θυμίζει την «Κόλαση» του Δάντη

Με την «Κόλαση» του Δάντη παρομοιάζει ο συντονιστής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στην Ειδομένη, Αντώνης Ρήγας, την κατάσταση που επικρατεί στον καταυλισμό προσωρινής διαμονής προσφύγων, μετά την απόφαση της ΠΓΔΜ να διέρχονται από την ουδέτερη ζώνη μόνο Σύροι, Ιρακινοί και Αφγανοί. «Έχουν συγκεντρωθεί περίπου 1.000-2.000 πρόσφυγες στα σύνορα» λέει στο in.gr. «Δεν υπάρχει κράτος στην περιοχή. Μόνο η αστυνομία» προσθέτει.

Με την «Κόλαση» του Δάντη παρομοιάζει ο συντονιστής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στην Ειδομένη, Αντώνης Ρήγας, την κατάσταση που επικρατεί στον καταυλισμό προσωρινής διαμονής προσφύγων, μετά την απόφαση της ΠΓΔΜ να διέρχονται από την ουδέτερη ζώνη μόνο Σύροι, Ιρακινοί και Αφγανοί.

«Έχουν συγκεντρωθεί περίπου 1.000-2.000 πρόσφυγες μπροστά στα σύνορα. Από την μία πλευρά είναι Ιρανοί, Μαροκινοί, Αλγερινοί, Παλαιστίνιοι και Μπαγκλαντεσιανοί που δεν μπορούν να περάσουν και από πίσω τους περιμένουν 2.000 άνθρωποι να περάσουν» λέει στο in.gr.

Ο κ. Ρήγας αναφέρει ότι το απόγευμα αναμένονται άλλοι 3.000 πρόσφυγες στην περιοχή. «Αν η κατάσταση συνεχιστεί έτσι σε 2-3 μέρες θα έχουμε φτάσει τα 20.000 άτομα… Η «Κόλαση» του Δάντη. Το κράτος δεν υπάρχει πουθενά. Μόνο η αστυνομία υπάρχει εδώ στην περιοχή».

Ο συντονιστής της οργάνωσης τονίζει ότι γενικά το κλίμα είναι ήρεμο στην περιοχή, ωστόσο ότι δεν λείπουν και οι στιγμές έντασης.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα έχουν εγκαταστήσει τέντες όπου μπορούν να κοιμηθούν 2.000 άτομα, έχουν στήσει 500 σκηνές και έχουν μοιράσει και 1.500 sleeping bags. «Είναι εδώ οι γιατροί μας. Η διανομή του φαγητού γίνεται κανονικά, δεν υπάρχει έλλειψη. Ωστόσο, έχουμε ζητήσει από τον δήμαρχο να σηκώσουμε κι άλλες τέντες που χωράνε 250 άτομα, αλλά είναι αρνητικός» τονίζει.

Η ΠΓΔΜ και η Σερβία ανακοίνωσαν ότι θα επιτρέπουν τη διέλευση μόνο σε πρόσφυγες από τη Συρία, το Αφγανιστάν και το Ιράκ και θα απαγορεύουν την είσοδο στο έδαφος τους σε ανθρώπους άλλων εθνικοτήτων (π.χ. από το Ιράν, το Πακιστάν, το Μαρόκο, την Τυνησία, το Μπαγκλαντές), οι οποίοι θεωρούνται «οικονομικοί μετανάστες».

Το γεγονός αυτό είχε άμεσο αντίκτυπο στην ουδέτερη ζώνη Ειδομένης-Γευγελής, όπου η αστυνομία της ΠΓΔΜ δεν επέτρεψε τη διέλευση σε μία ομάδα περίπου 200 ανθρώπων από το Ιράν, το Μαρόκο και την Τυνησία, οι οποίοι διαμαρτύρονται έντονα, μπροστά από τα συρματοπλέγματα που έχει τοποθετήσει από τον Αύγουστο η αστυνομία της ΠΓΔΜ και ζητούν από τις αρχές των Σκοπίων να τους επιτρέψουν να περάσουν τη συνοριακή γραμμή, υποστηρίζοντας ότι κινδυνεύει η ζωή τους εάν γυρίσουν πίσω στις χώρες τους.

Παράλληλα, εκσκαπτικά μηχανήματα του στρατού της ΠΓΔΜ συνεχίζουν τις εργασίες για τον καθαρισμό και τη διαμόρφωση του χώρου σε σημεία των συνόρων της ΠΓΔΜ με την Ελλάδα για το ενδεχόμενο ανέγερσης συρμάτινου φράχτη, με σκοπό τον περιορισμό της διέλευσης προσφύγων και μεταναστών.

Επιμέλεια: Κική Μαργαρίτη

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024