Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Πιο επιθετική στρατηγική από τον Ομπάμα προτάσσει η Χίλαρι για την ISIS
Η Χίλαρι Κλίντον μιλά στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων στη Νέα Υόρκη

Πιο επιθετική στρατηγική από τον Ομπάμα προτάσσει η Χίλαρι για την ISIS

Πιο επιθετική προσέγγιση στη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους έναντι της στρατηγικής που ακολουθεί ο Μπαράκ Ομπάμα στηρίζει η υποψήφια για το χρίσμα των Δημοκρατικών Χίλαρι Κλίντον. Τάσσεται υπέρ της συγκρότησης παγκόσμιου συνασπισμού υπό τις ΗΠΑ για κλιμάκωση της αεροπορικής εκστρατείας και μεγαλύτερη εμπλοκή αμερικανικών ειδικών δυνάμεων και εκπαιδευτών. Εντούτοις, δηλώνει ότι θα αντισταθεί να στείλει μεγάλο αριθμό χερσαίων δυνάμεων ακόμη και εάν υπάρξει τρομοκρατική επίθεση στις ΗΠΑ. Τι λέει για Άσαντ, Τουρκία και Σαουδική Αραβία...

Πιο επιθετική προσέγγιση στη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους έναντι της στρατηγικής που ακολουθεί ο Μπαράκ Ομπάμα στηρίζει η υποψήφια για το χρίσμα των Δημοκρατικών Χίλαρι Κλίντον. Τάσσεται υπέρ της συγκρότησης παγκόσμιου συνασπισμού υπό τις ΗΠΑ για κλιμάκωση της αεροπορικής εκστρατείας και μεγαλύτερη εμπλοκή αμερικανικών ειδικών δυνάμεων και εκπαιδευτών. Εντούτοις, δηλώνει ότι θα αντισταθεί να στείλει χερσαίες δυνάμεις ακόμη και εάν υπάρξει τρομοκρατική επίθεση στις ΗΠΑ. Τι λέει για Άσαντ, Τουρκία και τη Σαουδική Αραβία…

«Ολόκληρος ο κόσμος πρέπει να συμμετάσχει σε αυτή τη μάχη, όμως εμείς πρέπει να ηγηθούμε» τόνισε η Κλίντον σε ομιλία που εκφώνησε στη Νέα Υόρκη -παραθέτοντας για πρώτη φορά τόσο λεπτομερώς την άποψή της για το πώς πρέπει να αντιμετωπιστεί η τρομοκρατία του Ισλαμικού Κράτους-, ενώ προέτρεψε τους συμμάχους των ΗΠΑ στην Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή να κάνουν περισσότερα.

Σε ομιλία της ενώπιον της ομάδας προβληματισμού Council on Foreign Relations, η Χίλαρι Κλίντον τάχθηκε υπέρ της κλιμάκωσης των αεροπορικών επιδρομών εναντίον στόχων του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία και το Ιράκ, τους οποίους θα αναλάβει να διεξάγει διεθνής συνασπισμός πιο αποτελεσματικός και ευρύτερος.

Επίσης ζήτησε να υπάρξει ευρεία προσπάθεια σε ό,τι αφορά τις υπηρεσίες πληροφοριών και δημιουργία ζώνης αεροπορικού αποκλεισμού, προκειμένου η συριακή κυβέρνηση να σταματήσει να βομβαρδίζει αμάχους. «Ο στόχος μας δεν είναι να αποθαρρύνουμε ή να περιορίσουμε το Ισλαμικό Κράτος, αλλά να νικήσουμε και να καταστρέψουμε το ISIS» τόνισε.

To Reuters επισημαίνει ότι η Χίλαρι Κλίντον ασκεί ξεκάθαρα κριτική στον πρόεδρο των ΗΠΑ, ο οποίος μερικές ημέρες πριν από τις επιθέσεις στο Παρίσι είχε πει ότι το Ισλαμικό Κράτος είχε περιοριστεί.

Η ίδια ωστόσο δεν τάχθηκε υπέρ της ανάπτυξης μεγάλου αριθμού αμερικανικών χερσαίων στρατευμάτων, αλλά υπέρ της ενίσχυσης της βοήθειας προς τις τοπικές δυνάμεις ή χώρες στην περιοχή.

Μιλώντας αργότερα στον Φαρίντ Ζακάρια του CNN, η Χίλαρι ρωτήθηκε αν η πίεση για την αποστολή χερσαίων δυνάμεων θα ήταν «ασταμάτητη» στην περίπτωση νέας τρομοκρατικής επίθεσης στις ΗΠΑ. «Σίγουρα θα αυξανόταν [η πίεση]. Αλλά νομίζω θα ήταν λάθος» απάντησε, επισημαίνοντας τη στήριξή της στην αποστολή μεγαλύτερου αριθμού ανδρών των ειδικών δυνάμεων και εκπαιδευτών και σε ενισχυμένη αεροπορική κάλυψη.

Αν και η ίδια δήλωσε ότι στηρίζει το γενικό πλαίσιο των προσπαθειών Ομπάμα στην αντιμετώπιση του Ισλαμικού Κράτους, πήρε αποστάσεις από την έμφαση που δίνει η κυβέρνηση στην απομάκρυνση του Μπασάρ αλ-Άσαντ, θέση που εμποδίζει στενότερη στρατιωτική συνεργασία μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας, σημειώνει το Associated Press.

Η Κλίντον επανέλαβε τη στήριξή της στη δημιουργία ζώνης απαγόρευσης πτήσεων στη βόρεια Συρία -θέση στην οποία αντιτίθεται ο Ομπάμα- λέγοντας ότι θα βελτιώσει την κατάσταση επί του εδάφους και θα πιέσει τον Άσαντ να επιδιώξει πολιτική διευθέτηση στις συνομιλίες. «Πρέπει να θέσουμε προτεραιότητες» υπογράμμισε η Κλίντον, η οποία επιχειρεί να «ξεφύγει» από την κριτική που ασκείται στον Ομπάμα ότι υποτίμησε την απειλή του Ισλαμικού Κράτους.

«Πρέπει η Τουρκία να σταματήσει να βομβαρδίζει τους Κούρδους μαχητές στη Συρία που πολεμούν το Ισλαμικό Κράτος και να καταστεί ισότιμος εταίρος» επισήμανε επίσης την Πέμπτη η Κλίντον και προέτρεψε επίσης την Άγκυρα να κλείσει τα διάτρητα σύνορά της με τη Συρία.

Η Σαουδική Αραβία, το Κατάρ και άλλες χώρες πρέπει να σταματήσουν τους πολίτες τους που χρηματοδοτούν απευθείας τις εξτρεμιστικές οργανώσεις, δήλωσε επίσης η Χίλαρι Κλίντον, προσθέτοντας ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ πρέπει επιπλέον να επικαιροποιήσει τον κατάλογο των κυρώσεων εναντίον των «τρομοκρατών».

«Οι ΗΠΑ πρέπει να συνεργαστούν με την Ευρώπη προκειμένου να βελτιώσουν αμέσως και ριζοσπαστικά την ανταλλαγή πληροφοριών και τον συντονισμό των υπηρεσιών πληροφοριών» συνέχισε η υποψήφια για τον προεδρικό θώκο.

«Οι ευρωπαϊκές χώρες δεν ειδοποιούν μερικές φορές η μία την άλλη όταν απελαύνουν έναν φερόμενο τζιχαντιστή ή όταν ένα διαβατήριο έχει κλαπεί» υπογράμμισε. «Πολύ συχνά τα γεγονότα δεν συνδέονται. Γνωρίζω πόσο δύσκολο είναι, όμως αυτό πρέπει να αλλάξει» ανέφερε.

Η Χίλαρι Κλίντον άλλωστε επέμεινε στο γεγονός ότι οι μουσουλμάνοι δεν πρέπει να θεωρούνται απειλή. «Βρισκόμαστε σε μια μάχη ιδεών, εναντίον μιας ιδεολογίας του μίσους και πρέπει να νικήσουμε. Όμως, ας είμαστε ξεκάθαροι, το Ισλάμ δεν είναι ο αντίπαλός μας» τόνισε η Αμερικανίδα πολιτικός.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Only in

Καταστροφικές δαπάνες υγείας στο 9% των νοικοκυριών

Χειρότερη υγεία, μεγαλύτερη θνησιμότητα και νοσηρότητα και δυσκολία πρόσβασης σε υπηρεσίες υγείας, προληπτικές εξετάσεις και φάρμακα διαπιστώνεται στις χαμηλότερες κοινωνικοοικονομικές τάξεις

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2024