Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ανακαλύφθηκαν βακτήρια ανθεκτικά ακόμα και στα πιο ισχυρά αντιβιοτικά

Ανακαλύφθηκαν βακτήρια ανθεκτικά ακόμα και στα πιο ισχυρά αντιβιοτικά

Ίσως τελικά να είναι βάσιμοι οι φόβοι ότι πλησιάζει το τέλος των αντιβιοτικών, καθώς κινέζοι ερευνητές ανακάλυψαν ομάδα βακτηρίων που χάρη σε γονιδιακή μετάλλαξη έχουν αντοχή και στα πιο ισχυρά αντιβιοτικά που έχουμε σήμερα.

Ίσως τελικά να είναι βάσιμοι οι φόβοι ότι πλησιάζει το τέλος των αντιβιοτικών, καθώς κινέζοι ερευνητές ανακάλυψαν ομάδα βακτηρίων που χάρη σε γονιδιακή μετάλλαξη έχουν αντοχή και στα πιο ισχυρά αντιβιοτικά που έχουμε σήμερα.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό άρθρο του Lancet Infectious Diseases, ερευνητές με επικεφαλής τον Δρ Τζιάν-Χούα Λίου του Γεωπονικού Πανεπιστημίου της Νότιας Κίνας, ανακάλυψαν ότι το μεταλλαγμένο γονίδιο mcr-1, που παρέχει αυξημένη ανθεκτικότητα, μπορεί εύκολα να αντιγραφεί και να μεταφερθεί σε πολλά είδη βακτηρίων.

Ήδη η συγκεκριμένη μετάλλαξη εντοπίστηκε σε ποσοστό 15% έως 20% δείγματος βακτηρίων που ελήφθησαν από χοίρους σε σφαγεία, σε χοιρινό κρέας και κοτόπουλα, καθώς και σε ασθενείς σε δύο νοσοκομεία.

Επίσης, οι επιστήμονες έχουν ήδη ενδείξεις ότι η μετάλλαξη ήδη μεταφέρεται σε κοινά βακτήρια, όπως το E.coli και η κλεμπσιέλλα, καθώς ανακάλυψαν ανησυχητικά μεγάλη παρουσία του γονιδίου mcr-1 σε βακτήρια E.coli που βρίσκονταν σε ζώα και σε δείγματα ωμού κρέατος.

Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι, οι πολυμυξίνες, ισχυρά αντιβιοτικά που χρησιμοποιούνται ευρέως στην κτηνοτροφία, δε μπορούν να αντιμετωπίσουν τα μεταλλαγμένα βακτήρια.

Οι πολυμυξίνες ανακαλύφθηκαν πριν περίπου 60 χρόνια και δεν χρησιμοποιούνταν πολύ συχνά λόγω της τοξικότητάς τους. Όμως η αυξανόμενη ανθεκτικότητα των μικροοργανισμών στα αντιβιοτικά, ανανέωσε ξανά το ενδιαφέρον γι’ αυτή την παλαιά κατηγορία αντιβιοτικών. Το 2012 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας χαρακτήρισε την πιο ευρέως χρησιμοποιούμενη πολυμυξίνη, την κολιστίνη, ως ζωτικής σημασίας φάρμακο για την ανθρώπινη υγεία.

Σήμερα, λοιπόν, η κολιστίνη θεωρείται αντιβιοτικό τελευταίας καταφυγής για διάφορες λοιμώξεις. Αυτό δυστυχώς δεν εμπόδισε γεωργούς σε διάφορες χώρες να χορηγούν το εν λόγω αντιβιοτικό στα ζώα αφειδώς. Εξάλλου, η Κίνα είναι ένας από τους μεγαλύτερους χρήστες και παραγωγούς κολιστίνης για χρήση σε ζώα, ενώ και παγκοσμίως παρατηρείται αύξηση στη ζήτησή του εν λόγω αντιβιοτικού, από σχεδόν 12.000 τόνους το χρόνο φέτος, σε 16.500 τόνους ετησίως έως το 2021. Στην Ευρώπη το 80% των πωλήσεων πολυμυξινών (κυρίως κολιστίνης) γίνεται στη Γερμανία, στην Ισπανία και στην Ιταλία.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, «αν και προς το παρόν είναι περιορισμένο στην Κίνα, το γονίδιο mcr-1 είναι πιθανό να επεκταθεί σε όλο τον κόσμο». Άλλοι επιστήμονες πιστεύουν ότι είναι θέμα απλώς χρόνου να συμβεί κάτι τέτοιο και προειδοποιούν για μελλοντικό μείζον πρόβλημα δημόσιας υγείας, αν τελικά υπάρξουν βακτήρια που δεν μπορούν να νικηθούν από κανένα αντιβιοτικό.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Σε ποια διοργάνωση θα παίξει ο Ολυμπιακός αν κάνει το double;

Τι θα συμβεί σε αυτό το πρωτοφανές σενάριο; Που θ’ αγωνιστεί ο Ολυμπιακός; Στο Champions League ή στο Europa League;

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024