Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o

Γενετική μετάλλαξη προδιαθέτει σε παρορμητική χρήση αλκοόλ

Γενετική μετάλλαξη που προδιαθέτει σε δυνητικά επικίνδυνη κατανάλωση αλκοόλ, υποστηρίζουν ότι ανακάλυψαν φινλανδοί ερευνητές, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύσαν στο επιστημονικό έντυπο Translational Psychiatry.

Γενετική μετάλλαξη που προδιαθέτει σε δυνητικά επικίνδυνη κατανάλωση αλκοόλ, υποστηρίζουν ότι ανακάλυψαν φινλανδοί ερευνητές, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύσαν στο επιστημονικό έντυπο
Translational Psychiatry.

Επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου του Ελσίνκι, με επικεφαλής τον Δρ Ρούπε Τίκανεν, μελέτησε 170 άτομα και διαπίστωσε ότι μια μετάλλαξη στο γονίδιο HTR2B, το οποίο ρυθμίζει τους πρωτεϊνικούς υποδοχείς της σεροτονίνης, στον εγκέφαλο επιδρά αρνητικά στη λήψη των αποφάσεων και στον αυτοέλεγχο, ιδίως ως προς την κατανάλωση αλκοόλ, αλλά όχι μόνο.

Οι φορείς της μετάλλαξης (που υπολογίστηκαν σε 2,2% στον φινλανδικό πληθυσμό) είναι εν γένει πιο επιρρεπείς σε απερίσκεπτες ενέργειες, όπως να οδηγούν μεθυσμένοι, να είναι πιο βίαιοι και να εμπλέκονται σε καβγάδες.

«Οι άνθρωποι αυτοί, λόγω της μετάλλαξης, είναι πιο παρορμητικοί από τη φύση τους, ακόμη και όταν δεν έχουν πιεί, και δυσκολεύονται να αυτοελεγχθούν», εξηγεί ο Δρ Τίκανεν.

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι η έρευνα θα πρέπει να συνεχιστεί σε μεγαλύτερο κλινικό δείγμα από διάφορες χώρες ώστε να διαπιστωθεί πόσο διαδεδομένη είναι η συγκεκριμένη μετάλλαξη. Και ευελπιστούν τα νέα δεδομένα να συμβάλλουν στην ανάπτυξη φαρμάκων ή γενετικών εξετάσεων για την επίδραση του αλκοόλ στη συμπεριφορά του ανθρώπου.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Η μεγάλη βραδιά του Ολυμπιακού

Παραμιλάει η Ευρώπη με το νέο έπος του Ολυμπιακού με ήρωα τον Τζολάκη - Πύρινος κόσμος έκανε τη νύχτα μέρα στο Πασαλιμάνι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024