Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πρωταθλήτρια στην κατανάλωση και συνταγογράφηση αντιβιοτικών η Ελλάδα

Πρωταθλήτρια στην κατανάλωση και συνταγογράφηση αντιβιοτικών η Ελλάδα

Πάνω από 25.000 άνθρωποι χάνουν κάθε χρόνο τη ζωή τους στην Ευρώπη, λόγω της κατάχρησης αντιβιοτικών. Η Ελλάδα δυστυχώς παραμένει πολύ ψηλά στη λίστα της υπερσυνταγογράφισης αντιβιοτικών και της υψηλής αντοχής των αντιβιοτικών στην κοινότητα, ενώ κατέχει τα πρωτεία στην κατανάλωση αντιβιοτικών στην Ευρώπη.

Πάνω από 25.000 άνθρωποι χάνουν κάθε χρόνο τη ζωή τους στην Ευρώπη, λόγω της κατάχρησης αντιβιοτικών. Η Ελλάδα δυστυχώς παραμένει πολύ ψηλά στη λίστα της υπερσυνταγογράφισης αντιβιοτικών και της υψηλής αντοχής των αντιβιοτικών στην κοινότητα, ενώ κατέχει τα πρωτεία στην κατανάλωση αντιβιοτικών στην Ευρώπη.

Με αφορμή την Ευρωπαϊκή Ημέρα Ενημέρωσης για τα Αντιβιοτικά (18 Νοεμβρίου), ο επίτροπος για την Υγεία και την Ασφάλεια των Τροφίμων, Βιτένις Αντρουκάιτις, παρουσίασε στις Βρυξέλες σύμφωνα με τα οποία η κατάχρηση αντιβιοτικών προκαλεί ανθεκτικότητα σε πολλά κοινά μικρόβια και καθιστά τους ανθρώπους ευάλωτους σε θανατηφόρες λοιμώξεις.

«Οι λοιμώξεις από βακτήρια ανθεκτικά στα αντιβιοτικά σκοτώνουν πλέον χιλιάδες ανθρώπους κάθε χρόνο και ευθύνονται για την απώλεια 1.500.000.000 ευρώ σε έξοδα νοσηλείας, συμπεριλαμβανομένων και των ωρών εργασίας που χάνονται» υπογράμμισε ο ευρωπαίος αξιωματούχος.

Από την πλευρά του, ο γενικός διευθυντής του Τομέα Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Χαβιέρ Πρατς Μονέ, υποστήριξε ότι «επιστρέφουμε στην σκοτεινή πλευρά της ιατρικής, στην εποχή πριν τον Φλέμινγκ και τον Παστέρ, που δεν υπήρχε αποτελεσματική θεραπεία για τις λοιμώξεις».

Τα τελευταία αποτελέσματα που δημοσιεύθηκαν από το Σύμφωνα με στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC), η κατάσταση συνεχίζει να επιδεινώνεται για τα περισσότερα βακτηρίδια και αντιβιοτικά υπό επιτήρηση.

Σε τουλάχιστον τρεις χώρες, την Ιταλία την Ελλάδα και τη Μάλτα, η αντίσταση στα πιο πρόσφατα αντιβιοτικά έχει γίνει ενδημικό πρόβλημα, που σημαίνει ότι τα νοσοκομεία σ’ αυτές τις χώρες δεν είναι σε θέση να θεραπεύσουν αποτελεσματικά ασθενείς που έχουν μολυνθεί με ανθεκτικά βακτήρια.

Ωστόσο, για πρώτη φορά σημειώνεται σημαντική μείωση στην κατανάλωση αντιβιοτικών στην κοινότητα σε πέντε ευρωπαϊκές χώρες, τη Δανία, το Λουξεμβούργο, τη Σλοβενία, την Ισπανία και τη Σουηδία, παρότι η κατανάλωση αντιβιοτικών στα νοσοκομεία εξακολουθεί να αυξάνεται.

Κατάχρηση αντιβιοτικών και στα ζώα

Η κατάχρηση αντιβιοτικών ωστόσο αφορά και στα ζώα, με την Ιταλία να αναδεικνύεται και την Ισλανδία να έχει την μικρότερη χρήση.

Παρότι είναι υπό συζήτηση η προληπτική χρήση αντιβιοτικών στα ζώα, αλλά και απαγορευμένη η χρήση για πιο γρήγορη ανάπτυξη τους, αυτό εξακολουθεί να συμβαίνει σε κάποιες χώρες.

Πάντως, υπάρχουν και αξιοπρόσεκτα παραδείγματα όπως της Ολλανδίας που κατάφερε μέσα σε επτά χρόνια, από το 2007 έως το 2014, με ειδικά προγράμματα ενημέρωσης σε παραγωγούς και κτηνιάτρους, να μειώσει κατά 58% τη χρήση αντιβιοτικών στα ζώα και στη συνέχεια να μειώσει σημαντικά την αντοχή των μικροβίων στην κοινότητα, σύμφωνα με την Μαριάνε Ντόνκερ, γενική γραμματέα του ολλανδικού υπουργείου Υγείας.

«Η μικροβιακή αντοχή αποτελεί εδώ και χρόνια προτεραιότητα για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Εξετάζουμε την απαγόρευση της προληπτικής αντιβιοτικής αγωγής στα ζώα. Η προσέγγιση της ΕΕ στο θέμα περιλαμβάνει όλες τις πτυχές της μικροβιακής αντοχής, όπως η υγεία του ανθρώπου και των ζώων, η ασφάλεια τροφίμων και ζωοτροφών, το περιβάλλον, την έρευνα και την καινοτομία και τη διεθνή συνεργασία για παραγωγή νέων αντιβιοτικών. Έχω συναντηθεί με τους υπουργούς Υγείας της ομάδας G7, με τις ΗΠΑ και με την Κίνα, τις τελευταίες εβδομάδες, για να ενισχύσουμε τη συνεργασία μας, και εργάζομαι στενά με τα κράτη-μέλη και με τους διεθνείς εταίρους μας για να βρούμε μια παγκόσμια λύση σε αυτό το παγκόσμιο πρόβλημα», σημείωσε ο επίτροπος Αντρουκάιτις.

health.in.gr,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός: Στέψη ή επιστροφή στον Ρέντη;

Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός αναμετρώνται στο Μετς σήμερα Τετάρτη (24/4, 17:30) για τον τέταρτο τελικό της Volley League γυναικών, με τις «ερυθρόλευκες» να προηγούνται 2-1

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024