Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Επέκταση της ποσοτικής χαλάρωσης «δείχνει» ο Μάριο Ντράγκι

Επέκταση της ποσοτικής χαλάρωσης «δείχνει» ο Μάριο Ντράγκι

Ο Μάριο Ντράγκι έδωσε άλλη μία ένδειξη ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ετοιμάζεται να λάβει περαιτέρω μέτρα για την ενίσχυση της ανάκαμψης της ευρωζώνης, λέγοντας ότι υπήρχουν σημάδια ότι ο πληθωρισμός θα χρειαστεί περισσότερο χρόνο για να επιστρέψει στο στόχο που έχει η ΕΚΤ.

Ο Μάριο Ντράγκι έδωσε την Πέμπτη άλλη μία ένδειξη ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ετοιμάζεται να λάβει περαιτέρω μέτρα για την ενίσχυση της ανάκαμψης της ευρωζώνης, λέγοντας ότι υπήρχουν σημάδια ότι ο πληθωρισμός θα χρειαστεί περισσότερο χρόνο για να επιστρέψει στο στόχο που έχει η ΕΚΤ.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ, ο οποίος έχει ήδη δήλωσει ότι η κεντρική τράπεζα θα επανεξετάσει την χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής στις αρχές Δεκεμβρίου, δήλωσε στην Επιτροπή Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ότι «τα σημάδια ανάκαμψης του δομικού πληθωρισμού έχουν κάπως αποδυναμωθεί».

Ο δομικός πληθωρισμός δείχνει τις μεταβολές των τιμών χωρίς τα πιο ευμετάβλητα στοιχεία, όπως τα τρόφιμα και η ενέργεια. Τον περασμένο Οκτώβριο, ο δομικός πληθωρισμός στην Ευρωζώνη διαμορφώθηκε στο 1% από 0,9% τον προηγούμενο μήνα. Ο στόχος της ΕΚΤ είναι στο 2%.

Οι επισημάνσεις του Μάριο Ντράγκι δείχνουν προς την κατεύθυνση της επέκτασης του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης (QE). «Αν η σταθερότητα των τιμών κινδυνεύσει, τότε η ΕΚΤ θα αναλάβει δράση χρησιμοποιώντας όλα τα εργαλεία που διαθέτει, στο πλαίσιο της εντολής της» τόνισε.


Τέσσερις προϋποθέσεις για συμμετοχή στο QE

Απαντώντας σε ερώτηση ευρωβουλευτή, ο M.Ντράγκι παρέθεσε τέσσερις προϋποθέσεις προκειμένου να συμμετάσχει η Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης:

  • να βρίσκεται σε πρόγραμμα προσαρμογής,
  • να τηρεί τους στόχους αυτού του προγράμματος,
  • να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις που γίνονται σήμερα και
  • να έχει την ανάλογη πιστοληπτική ικανότητα αυτός που εκδίδει τα ομόλογα.

Ο Μάριο Ντρλαγκι τόνισε εξάλλου ότι οι ελληνικές τράπεζες εμφανίζουν μεν κεφαλαιακές ελλείψεις, ωστόσο αυτές αντιμετωπίζονται και βρίσκεται σε εξέλιξη διαδικασία συγκέντρωσης ιδιωτικών κεφαλαίων.

Ο επικεφαλής της ΕΚΤ απέκλεισε επίσης «κούρεμα» καταθέσεων και εξέφρασε την εκτίμηση ότι δεν θα χρειαστούν και τα 25 δισ. ευρώ που έχει προβλεφθεί για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Μπαρτσελόνα – Ολυμπιακός 75-77: ΘΡΥΛΑΡΑ στη Βαρκελώνη – Μυθική εμφάνιση και break για το 1-0!

Μυθικό παιχνίδι για τον Ολυμπιακό, που «έσπασε» την έδρα της Μπαρτσελόνα και έκανε το 1-0 στη σειρά των playoffs της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024