Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Παρέλαση «εποχής» στη Μόσχα για το 1941 (με λίγο από... Λένιν)

Παρέλαση «εποχής» στη Μόσχα για το 1941 (με λίγο από… Λένιν)

Με στολές και άρματα του δευτέρου παγκοσμίου βγήκαν χιλιάδες στρατιώτες στο κέντρο της ρωσικής πρωτεύουσας για μία ιδιαίτερη «παρέλαση εποχής»: Η Μόσχα αναβίωσε την ιστορική παρέλαση της 7ης Νοεμβρίου του 1941, με την οποία ο Στάλιν θέλησε να τονώσει το ηθικό στη μάχη εναντίον του χιτλερικού Ράιχ. Στο περιθώριο της κυρίως παρέλασης, μικρότερη συγκέντρωση-παρέλαση τίμησε την επέτειο της Οκτωβριανής Επανάστασης.

Με στολές και άρματα του δευτέρου παγκοσμίου βγήκαν χιλιάδες στρατιώτες στο κέντρο της ρωσικής πρωτεύουσας για μία ιδιαίτερη «παρέλαση εποχής»: Η Μόσχα αναβίωσε την ιστορική παρέλαση της 7ης Νοεμβρίου του 1941, με την οποία ο Στάλιν θέλησε να τονώσει το ηθικό στη μάχη εναντίον του χιτλερικού Ράιχ.

Στο περιθώριο της κυρίως παρέλασης, μικρότερη συγκέντρωση-παρέλαση τίμησε την επέτειο της Οκτωβριανής Επανάστασης.Σύμφωνα με τα ρωσικά ΜΜΕ, στην ιδιαίτερη παρέλαση του Σαββάτου συμμετείχαν 5.000 στρατιώτες, όλοι με χειμερινές στολές της εποχής.

Στις 7 Νοεμβρίου του 1941, η σοβιετική ηγεσία είχε διοργανώσει, έχοντας ήδη συρθεί μήνες πριν στον πόλεμο, μεγάλη παρέλαση στη Μόσχα για να τονώσει το ηθικό. Η παρέλαση γινόταν με αφορμή την επέτειο της Οκτωβριανής Επανάστασης (με το νέο ημερολόγιο).

Ήταν μία παρέλαση που φαινόταν μεγαλειώδης αλλά γινόταν σε πολύ δύσκολους καιρούς: Οι στρατιώτες που συμμετείχαν θα αναχωρούσαν την επόμενη κιόλας ημέρα για το μέτωπο. Στη συνέχεια, η παρέλαση εκείνη κατέληξε να θεωρείται σύμβολο της ρωσικής αποφασιστικότητας στον πόλεμο.

Το Σάββατο, παράλληλα με την σύγχρονη παρέλαση στο κέντρο της Μόσχας, εκατοντάδες βγήκαν επίσης για με σοβιετικά σύμβολα και πορτρέτα του Λένιν για την αφορμή της αρχικής παρέλασης, δηλαδή την Οκτωβριανή Επανάσταση.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Πολεμώντας στην… αυλή του

Ο Ολυμπιακός του Γιώργου Μπαρτζώκα είναι ο «λάθος» αντίπαλος playoffs. Και η Μπαρτσελόνα χθες βράδυ ήδη κατάλαβε το «γιατί»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024