Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ανοσοθεραπεία αναχαιτίζει την οξεία λεμφοβλαστική λευχαιμία

Ανοσοθεραπεία αναχαιτίζει την οξεία λεμφοβλαστική λευχαιμία

Ένα κοριτσάκι 12 μηνών στη Μ. Βρετανία είναι η πρώτη ασθενής, παγκοσμίως, στο οποίο επετεύχθη ανάσχεση της οξείας λεμφοβλαστικής λευχαιμίας, χάρη σε πειραματική ανοσοθεραπεία, σύμφωνα με δημοσίευμα του BBC.

Ένα κοριτσάκι 12 μηνών στη Μ. Βρετανία είναι η πρώτη ασθενής, παγκοσμίως, στο οποίο επετεύχθη ανάσχεση της οξείας λεμφοβλαστικής λευχαιμίας, χάρη σε πειραματική ανοσοθεραπεία, σύμφωνα με δημοσίευμα του BBC.

Η ιατρική ομάδα του Νοσοκομείου Great Ormond Street του Λονδίνου, με επικεφαλής τον Δρ Πολ Βέις, σπεύδει να σημειώσει ότι ναι μεν το αποτέλεσμα είναι ενθαρρυντικό αλλά σε καμιά περίπτωση δε μπορούν να μιλήσουν για θεραπεία του αιματολογικού καρκίνου.

«Θα πρέπει να περάσουν ένα έως δύο χρόνια ακόμη για να είμαστε σίγουροι, παρόλα αυτά θεωρούμε ήδη σχεδόν θαύμα αυτό που συνέβη, με δεδομένο ότι ο καρκίνος της μικρής Λέϊλα Ρίτσαρντς ήταν πολύ επιθετικός» σχολιάζει ο Δρ Βέις.

Η μικρή Λέιλα διεγνώσθη με οξεία λεμφοβλαστική λευχαμία σε ηλικία τριών μηνών, κι ενώ υποβλήθηκε σε χημειοθεραπεία και μεταμόσχευση μυελού των οστών ο καρκίνος, μετά από την αρχική υποχώρησή του, επανεμφανίσθηκε και οι γιατροί προετοίμασαν τους γονείς για το μοιραίο.

Ωστόσο, ερευνητές του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, σε συνεργασία με την εταιρεία βιοτεχνολογίας Cellectis, η οποία δημιουργεί μεταλλαγμένα ανοσοποιητικά κύτταρα (και ήδη χρηματοδοτεί μια ολοκληρωμένη κλινική δοκιμή της θεραπείας, που θα αρχίσει το 2016) πρότειναν στους γονείς μια πειραματική θεραπεία που είχε δοκιμασtεί μόνο σε ποντίκια και βρισκόταν υπό ανάπτυξη στο νοσοκομείο Great Ormond Street.

H θεραπεία βασίζεται στην γενετική τροποποίηση, με τη μέθοδο TALEN, των Τ-κυττάρων, τα οποία προέρχονται από υγιή δότη, και στη συνέχεια χορηγούνται ενδοφλεβίως με στόχο να καταστρέψουν τα καρκινικά κύτταρα που προκαλούν την οξεία λεφμοβλαστική λευχαιμία.

Αν και δεν ήταν βέβαιο ότι η θεραπεία θα ήταν αποτελεσματική, δύο μήνες αργότερα η μικρή ασθενής διαπιστώθηκε ότι δεν είχε ανιχνεύσιμο καρκινικό φορτίο στο αίμα της και μπορούσε πλέον να επιστρέψει σπίτι της.

«Εφαρμόσαμε τη νέα θεραπεία μόνο σε ένα μικρό γενναίο κοριτσάκι και πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί κατά πόσο θα αποτελεί την κατάλληλη θεραπευτική επιλογή για όλα τα παιδιά. Αν όμως η επιτυχία επαναληφθεί, θα πρόκειται για ένα τεράστιο βήμα για τη θεραπεία της λευχαιμίας και άλλων καρκίνων», επισημαίνει ο Δρ Γουασίμ Κασίμ από το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Sports in

Σπανούλης: H ζημιά από έναν πρώην συμπαίκτη του (vid)

Ο Σπανούλης ήταν αδύνατο να του βάλει φρένο και ο Σερμαντίνι με αυτό το περίεργο στυλ έφτασε τους 21 πόντους, έχοντας 7/8 δίποντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024