Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Παράλυση στην εμπορική κίνηση του Πειραιά από την απεργία της ΠΝΟ

Παράλυση στην εμπορική κίνηση του Πειραιά από την απεργία της ΠΝΟ

Χιλιάδες εμπορευματοκιβώτια, που υπολογίζονται σε 6.000 - 7.000 κοντέινερ την ημέρα, κοστίζει στον Πειραιά η συνεχιζόμενη απεργία της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ) καθώς πλήθος από ποντοπόρα πλοία κατευθύνονται σε ανταγωνιστικά λιμάνια της περιοχής.

Χιλιάδες εμπορευματοκιβώτια που υπολογίζονται σε 6.000 – 7.000 κοντέινερ την ημέρα κοστίζει στον Πειραιά η συνεχιζόμενη απεργία της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας καθώς πλήθος από ποντοπόρα πλοία κατευθύνονται σε ανταγωνιστικά λιμάνια της περιοχής.

Την παράλυση του λιμανιού περιέγραψε ο εμπορικός διευθυντής της ΣΕΠ, δηλαδή της ελληνικής θυγατρικής της COSCO, Τάσος Βαμβακίδης από το βήμα του συνεδρίου Capital & Vision, εξηγώντας ότι τέσσερις ημέρες απεργίας μεταφράζονται σε 24.000 – 28.000 κοντέινερ που θα ελλιμενισθούν αλλού.

«Εξαγωγές έχουν μπλοκάρει, εισαγωγές δεν γίνονται και πολυεθνικές που είχαν εμπιστευθεί τον Πειραιά ως πύλη εισόδου των προϊόντων τους στην Ευρώπη, βλέπουν τα προϊόντα τους να φθάνουν με καθυστέρηση στον προορισμό τους» σύμφωνα με το στέλεχος της COSCO.

Τέτοια είναι η περίπτωση της κινεζικής Huawei, τα πρώτα πιλοτικά κοντέινερ της οποίας προς τον Πειραιά παραμένουν μπλοκαρισμένα έξω από το λιμάνι και θεωρείται μάλλον σίγουρο ότι θα καθυστερήσουν να φθάσουν εγκαίρως στον προορισμό τους. Ιδια τύχη αναμένεται να έχουν και τα κοντέινερ άλλων πολυεθνικών που έχουν επιλέξει τον Πειραιά ως πύλη εισόδου, όπως η Hewlett Packard, η Sony κ.ά.

Πέραν των παραπάνω προβλημάτων και της απώλειας εσόδων για τον ΟΛΠ, η απεργία μεταφράζεται και σε μείωση τζίρου για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ που υπό διαφορετικές συνθήκες θα δούλευε για να μεταφέρει εμπορεύματα στις αγορές της Κεντρικής Ευρώπης.

Συνολικά, χθες, 12 πλοία περίμεναν να ελλιμενισθούν στον Πειραιά και 6 να αποπλεύσουν. Πρόκειται για μεγάλα πλοία που εκτελούν τακτικές γραμμές μεταφοράς από την Ασία προς την Ευρώπη, με τον Πειραιά προδιαγεγραμμένο σταθμό ώστε να εξυπηρετείται το διμερές εμπόριο.

Τέσσερα μάλιστα εκ των 12 είναι giga carriers. Τα πλοία αυτά μεταφέρουν ευπαθή είδη, και ηλεκτρονικά προϊόντα από την Ασία, και προορίζονται για συναρμολόγηση σε χώρες της Κεντρικής Ευρώπης. Συνολικά τα φορτία που δεν καθίσταται δυνατό να εξυπηρετηθούν από τον Πειραιά τις τέσσερις αυτές ημέρες ξεπερνούν ήδη το 10% της αντίστοιχης περσινής κίνησης του Νοεμβρίου.

Γιώργος Φιντικάκης

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Βόμβα από Βόλο και Μπέο: «Ο Καρυπίδης πήρε τηλέφωνο τον Μπερτόγλιο, η δικαιοσύνη έχει πλέον τον λόγο»!

Με ανακοίνωση του ο Βόλος κατήγγειλε παρέμβαση του ιδιοκτήτη του Άρη Θόδωρου Καρυπίδη επικοινωνώντας τηλεφωνικά με τον Μπερτόγλιο και τονίζοντας πως «το περιεχόμενο της συζήτησης και η αιτία του τηλεφωνήματος προφανώς και είναι γνωστό σε όλους»!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024