Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αργεντινή: Μάχη με κάθε μέσο για να μην χάσουν οι περονιστές την προεδρία

Αργεντινή: Μάχη με κάθε μέσο για να μην χάσουν οι περονιστές την προεδρία

Oι προεδρικές εκλογές στην Αργεντινή ήταν μια ψυχρολουσία για τους περονιστές. Για πρώτη φορά η χώρα θα εκλέξει πρόεδρο σε β' γύρο και όλα είναι ανοικτά. Οι περισσότεροι υποψιάζονταν ότι το σχέδιο ήταν να χαθεί αυτή η 4ετία, ώστε η νυν πρόεδρος να επανέλθει. Τώρα όμως φαίνεται να δίνεται μάχη με κάθε μέσο, ώστε να εκλεγεί ο διάδοχος της Φερνάντες.

Oι προεδρικές εκλογές στην Αργεντινή ήταν μια ψυχρολουσία για τους περονιστές. Δεν είναι μόνο το γεγονός ότι ο υποψήφιος για τη διαδοχή της Φερνάντες, Ντανιέλ Σιόλι, απέτυχε να εκλεγεί από τον πρώτο γύρο μένοντας σε μάλλον χαμηλό ποσοστό, είναι και ήττα του υποψηφίου στην πολυπληθή επαρχία του Μπουένος Αίρες, εκεί που ζει το 40% της χώρας.

Οι επιλογές για τα δύο αυτά αξιώματα έγιναν προσωπικά από την νυν πρόεδρο Κριστίνα Φερνάντες, η οποία μετά από 8 χρόνια δεν είχε δικαίωμα επανεκλογής.

Πολιτικοί αναλυτές χρεώνουν στην ίδια την πρόεδρο την αποτυχία στην κάλπη της 25ης Οκτωβρίου, άλλοι πάλι «είδαν» πίσω από τις επιλογές αυτές μια άλλη στρατηγική: οι περονιστές να μείνουν για μια 4ετία στην Αντιπολίτευση, η ίδια η Φερνάντες να παραμείνει η κεντρική φιγούρα και να επανέλθει τελικά στην εξουσία στις επόμενες κάλπες, όπως και η Μισέλ Μπατσελέτ στη Χιλή.

* Στη Χιλή, ο πρόεδρος δεν έχει δικαίωμα επανεκλογής. Η Μπατσελέτ υπήρξε πρόεδρος το 2006-2010 και επανήλθε το 2014.

Σημειώνεται ότι η τρίτη συνεχόμενη θητεία δεν επιτρέπεται από το Σύνταγμα της Αργεντινής, επιτρέπεται όμως η επανεκλογή αφού περάσει μια πλήρης προεδρική θητεία άλλου πολιτικού.

Άλλωστε, ο ίδιος ο ιστορικός ηγέτης των περονιστών, Χουάν Περόν, επανήλθε για τρίτη θητεία μετά από 16 ολόκληρα χρόνια, το 1973.

Ήταν ιδιαίτερα χαρακτηριστική η σιωπή της νυν προέδρου μετά το κακό εκλογικό αποτέλεσμα. Χρειάστηκε να περάσουν αρκετές μέρες για να μιλήσει, χωρίς όμως να αναφερθεί ονομαστικά στον (ηττημένο) νικητή του πρώτου γύρου, Ντανιέλ Σιόλι.

Αλλά και ο ίδιος ο Σιόλι, ο οποίος έλαβε το 36% των ψήφων (ούτε καν το ποσοστό των προκριματικών του Αυγούστου), ήταν εμφανώς εκνευρισμένος από την κάλπη. Η εικόνα από το στρατηγείο των περονιστών δεν θύμιζε σε τίποτα παλαιές καλές εποχές.

Πίκρα, δάκρυα και απογοήτευση για το κακό αποτέλεσμα, την ώρα που στην έδρα της Αντιπολίτευσης του υποψηφίου Μαουρίσιο Μάκρι, οι χαρές περισσεύαν: Δεν είναι μόνο ότι έλαβε το 34% των ψήφων και τώρα θεωρείται φαβορί για την προεδρία, είναι και η νίκη της υποψηφίας του στην επαρχία του Μπουένος Αϊρες.

Τις τελευταίες όμως ημέρες, φαίνεται ότι η στρατηγική άλλαξε. Η πρόεδρος Κριστίνα Φερνάντες, έχει δώσει εντολή να κερδίσει με κάθε τρόπο την προεδρία ο Ντανιέλ Σιόλι. Στις ομιλίες της ξεκαθαρίζει ότι δεν είναι θέμα προσώπου, είναι θέμα πολιτικής. Είναι τα επιτεύγματα της 12ετίας που θα ανατραπούν αν η χώρα περάσει στα χέρια του Μαουρίσιο Μάκρι.

Σε αυτή τη μάχη χρησιμοποιούνται όλα τα μέσα σε βαθμό που ο διάσημος περουβιανός συγγραφέας Μάριο Βάρκας Λιόσα να δηλώσει ότι «ο περονισμός θα καταφύγει στη νοθεία και τη διαφθορά» για να επικρατήσει.

Σε άρθρο του στην El Pais, ο περουβιανός συγγραφέας -πολέμιος και του Τσάβες- δηλώνει ότι «το φαινόμενο του περονισμού είναι πιο μυστήριο και από τον τρόπο που οι γερμανοί αγκάλιασαν τον ναζισμό».

Τα κοινωνικά δίκτυα έχουν πάρει φωτιά. Μηνύματα, εικόνες και προειδοποιήσεις ότι η νίκη του Μάκρι θα φέρει επιστροφή στην εφιαλτική (όπως εξελίχθηκε) δεκαετία του 1990 με τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές του τότε προέδρου Κάρλος Μένεμ.

Η ειρωνεία βέβαια είναι ότι εκείνες οι πολιτικές εφαρμόστηκαν από έναν… περονιστή πρόεδρο. Ο οποίος μάλιστα έβγαλε στην πολιτική τον Σιόλι, τον άνθρωπο που σήμερα οι περονιστές πρέπει να ψηφίσουν για να μην κερδίσει ο νεοφιλελεύθερος Μάκρι.

Bέβαια και οι οπαδοί του Μάκρι δεν αφήνουν να πάει χαμένη η προσφορά των κοινωνικών δικτύων. Δεκάδες είναι οι ειρωνικές αναφορές για το πόσα κακά θα συμβούν στον πλανήτη, αν κερδίσει ο υποψήφιος της Αντιπολίτευσης: θα καταστραφεί ο κόσμος, θα αλλάξει γεύση η Κόκα Κόλα, θα πάψουν να αναπαράγονται τα αρκουδάκια πάντα…

Ο υποψήφιος της Αντιπολίτευσης έχει ασπασθεί αρκετές από τις επιδοματικές πολιτικές των περονιστών (για να μην τρομάξει τα λαϊκά στρώματα), αλλά υπόσχεται την αλλαγή: ένα άλλο μοντέλο Αργεντινής πιο κοντά στη διεθνή κοινότητα, πιο ανοικτή στον κόσμο. Υπόσχεται επίσης να καταπολεμήσει τη διαφθορά που -κατά τη γνώμη του και τη γνώμη πολλών στη χώρα- γιγαντώθηκε στα 12 τελευταία χρόνια των Κίρσνερ.

Στη μάχη της κυβέρνησης έχει πέσει και ο μηχανισμός των δημόσιων ΜΜΕ και το ποδόσφαιρο. Στον πρόσφατο αγώνα της Boca Juniors εμφανίστηκαν στελέχη του περονισμού στην έξοδο του σταδίου να μοιράζουν φυλλάδια με το σύνθημα: «Ή τα δικαιώματά σου ή ο Μάκρι» με την έννοια ότι αν η χώρα περάσει στα χέρια του αντιπάλου, θα χαθούν κατακτήσεις ετών.

Στην Αργεντινή το ποδόσφαιρο είναι δωρεάν στα κρατικά κανάλια. Επιδοτούνται από το Κράτος οι ομάδες, ώστε να μπορούν όλοι να βλέπουν και να μην πληρώνουν συνδρομές. Στο ημίχρονο βέβαια προβάλλονται σποτ και μηνύματα της «προεδρίας», κοινώς της κυβέρνησης.

Πριν από λίγες ημέρες προβλήθηκε ένα τέτοιο μήνυμα, όπου οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές της περιόδου της Χούντας (1976-1983) συγκρίνονταν με αυτές του Μάκρι…

Το θέμα βέβαια αν όλος αυτός ο πόλεμος κατά του Μαουρίσιο Μάκρι θα φέρει αποτέλεσμα. Αν θα τρομάξει όντως τον κόσμο που στην κάλπη της 25ης Οκτωβρίου γύρισε την πλάτη στον περονισμό ή θα τον εξαγριώσει ακόμα περισσότερο.

Αυτό θα φανεί στις 22 Νοεμβρίου. Ο πολιτικός χρόνος των 3 εβδομάδων είναι πολύς….

Απόστολος Ρουμπάνης

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

«Δεν περίμενα να ζήσω τέτοιο πάθος» – Τρελάθηκε ο Μεντιλίμπαρ με την υποδοχή στο «Βενιζέλος»

Ο Ισπανός τεχνικός του Ολυμπιακού ζει ένα όνειρο στο μεγάλο λιμάνι και δεν κρύβει τον θαυμασμό του για τους οπαδούς των «ερυθρόλευκων»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024