Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Eurobank: ΑΜΚ έως 2,1 δισ. ευρώ

Eurobank: ΑΜΚ έως 2,1 δισ. ευρώ

Σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 2,1 δισ. ευρώ προχωρά η Eurobank. Στόχος είναι να καλυφθεί με ιδιωτικά κεφάλαια το σύνολο των κεφαλαιακών αναγκών που προκύπτουν από το βασικό και το δυσμενές σενάριο των stress test. Αύξηση κερδών προ προβλέψεων κατά 8,4% το τρίτο τρίμηνο.

Σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 2,1 δισ. ευρώ προχωρά η Eurobank. Στόχος είναι να καλυφθεί με ιδιωτικά κεφάλαια το σύνολο των κεφαλαιακών αναγκών που προκύπτουν από το βασικό και το δυσμενές σενάριο των stress test.

Αυτό αποκάλυψε ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Φωκίων Καραβίας κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης με αναλυτές για τα αποτελέσματα εννεαμήνου.

Αύξηση κερδών προ προβλέψεων

Σε 406 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκε το καθαρό αποτέλεσμα για την Eurobank στο τρίτο τρίμηνο του 2015 και σε -1 δισ. ευρώ το εννεάμηνο 2015.

Επίσης, η τράπεζα ανακοίνωσε αύξηση των κερδών προ προβλέψεων κατά 8,4% το τρίτο έναντι του δευτέρου τριμήνου σε 230 εκατ. ευρώ.

Οι χορηγήσεις (προ προβλέψεων) υποχώρησαν σε 51,7 δισ. ευρώ από 52,8 δισ. ευρώ στο τέλος Ιουνίου. Τα δάνεια προς επιχειρήσεις και νοικοκυριά ανήλθαν σε 26,7 δισ. και 24,9 δισ. ευρώ αντίστοιχα στο τέλος του τρίτου τριμήνου 2015.

Οι καταθέσεις πελατών στην Ελλάδα κατέγραψαν σταθεροποιητική τάση το τρίτο τρίμηνο, υποχωρώντας κατά 207 εκατ. σε 21,9 δισ. ευρώ. Σε επίπεδο ομίλου, διαμορφώθηκαν σε 30,4 δισ., με το 53,3% να είναι καταθέσεις ταμιευτηρίου και όψεως και το 46,7% καταθέσεις προθεσμίας.

Η χρηματοδότηση από το ευρωσύστημα υποχώρησε στα 29,6 δισ. στο τέλος Οκτωβρίου, από 32,7δισ. στο τέλος Ιουνίου, ενώ ο λόγος δανείων προς καταθέσεις σταθεροποιήθηκε σε 131,2%.

Θετικά ήταν τα αποτελέσματα από τις δραστηριότητες στο εξωτερικό, καθώς τα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν για τρίτο συνεχόμενο τρίμηνο σε 20 εκατ. ευρώ από 19 εκατ. ευρώ το δεύτερο τρίμηνο 2015. Όλες οι θυγατρικές στο εξωτερικό ήταν κερδοφόρες το τρίτο τρίμηνο.

Ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Eurobank σε δήλωσή του αναφέρει ότι η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών αποτελεί ορόσημο για το τραπεζικό σύστημα της χώρας και θέτει τα θεμέλια για την έναρξη της πορείας επιστροφής της οικονομίας σε αναπτυξιακή τροχιά.

«Η κεφαλαιακή θωράκιση θα δώσει στις ελληνικές τράπεζες τις προϋποθέσεις, για να ανακτήσουν σταδιακά αφενός την καταθετική τους βάση και αφετέρου την εμπιστοσύνη των διεθνών χρηματαγορών. Με τον τρόπο αυτό, θα διασφαλίσουν την απαραίτητη ρευστότητα για τη χρηματοδότηση των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, αλλά και της οικονομίας συνολικά, ώστε να βγει οριστικά από την ύφεση και να ανοικοδομηθεί πάνω σε ένα νέο, βιώσιμο μοντέλο ανάπτυξης, στηριγμένο στην καινοτομία, την υγιή ιδιωτική επιχειρηματικότητα και την παραγωγή διεθνώς ανταγωνιστικών προϊόντων και υπηρεσιών» αναφέρει ο κ. Καραμούζης.

«Η βελτίωση της εταιρικής διακυβέρνησης, η ενίσχυση της διαφάνειας και της αξιοκρατίας, η δημιουργία εσωτερικών θεσμών ελέγχου, αποτελούν κρίσιμες προκλήσεις, ώστε τα τραπεζικά ιδρύματα να ανταποκριθούν στις νέες ανάγκες. Η Eurobank, όπως κατέδειξαν και τα πρόσφατα stress test της ΕΚΤ, έχει όλες τις προϋποθέσεις και τη βούληση να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Με σαφές επιχειρηματικό όραμα και επίγνωση της ευθύνης μας απέναντι στους πελάτες, τους μετόχους, τους εργαζομένους και το κοινωνικό σύνολο, θα αφιερώσουμε όλες μας τις δυνάμεις στη δημιουργία μιας πρωτοπόρου τράπεζας του ιδιωτικού τομέα στην Ελλάδα» επισημαίνει ο Νικόλαος Καραμούζης.

Ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, Φωκίων Καραβίας, αναφέρει ότι τα αποτελέσματα του τρίτου τριμήνου αποδεικνύουν την ανθεκτικότητα της Eurobank μέσα στις δυσμενείς συνθήκες που δημιούργησε η επιβολή των capital controls. Τα νέα δάνεια σε καθυστέρηση ήταν σημαντικά μειωμένα σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο, παρά την επιβολή των κεφαλαιακών ελέγχων και τη μακρά τραπεζική αργία. Η αύξηση των κερδών προ προβλέψεων μέσα σε αυτές τις συνθήκες αναδεικνύει τις δυνητικές επιδόσεις της τράπεζας σε περιβάλλον ομαλότητας, όπως αυτό που δρομολογεί η αποκατάσταση της σταθερότητας και η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών, σημειώνει ο κ. Καραβίας.

«Από τη θετική αφετηρία των τεστ αντοχής εκκινούμε για την αύξηση του μετοχικού μας κεφαλαίου, με στόχο την κάλυψη των κεφαλαιακών αναγκών που προσδιορίστηκαν από την ΕΚΤ στο ακραίο σενάριο (2,1 δισ. ευρώ). Επιδίωξή μας είναι να δώσουμε στη Eurobank όλες τις προϋποθέσεις, για να πρωταγωνιστήσει κατά την επιστροφή της ελληνικής οικονομίας στην ανάπτυξη, στηρίζοντας τους πελάτες μας και παράγοντας αξία για τους μετόχους μας και την ευρύτερη κοινωνία» αναφέρει ο Φωκίων Καραβίας.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Νέα ήττα για Μπακς - Συνεχίζει ασταμάτητος και… μόνος ο Αντετοκούνμπο (107-100)

Οι Μπακς ηττήθηκαν από τους Πέλικανς (107-100) και πλέον πιέζονται έντονα από Νικς και Καβαλίερς για τη δεύτερη θέση στην Ανατολή.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024