Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
O Ερντογάν γιορτάζει τη νίκη της «σταθερότητας» και ζητά νέο Σύνταγμα

O Ερντογάν γιορτάζει τη νίκη της «σταθερότητας» και ζητά νέο Σύνταγμα

Απόλυτος κυρίαρχος της κάλπης, ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν χαρακτήρισε την επικράτηση του ΑΚΡ νίκη της «σταθερότητας» και υποστήριξε πως το σημαντικότερο μήνυμα της κάλπης στρέφεται εναντίον του κουρδικού PKK -καλώντας επίσης τα άλλα κόμματα σε συνεννόηση για νέο Σύνταγμα. Επίθεση και στους επικριτές του έξω από τη χώρα, λέγοντας πως το εξωτερικό «πρέπει να σεβαστεί το αποτέλεσμα, αλλά δεν έχει δείξει τέτοια ωριμότητα».

Απόλυτος κυρίαρχος της κάλπης, ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν χαρακτήρισε την επικράτηση του ΑΚΡ νίκη της «σταθερότητας» και υποστήριξε πως το σημαντικότερο μήνυμα της κάλπης στρέφεται εναντίον του κουρδικού PKK -καλώντας επίσης τα άλλα κόμματα σε συνεννόηση για νέο Σύνταγμα.

Επίθεση και στους επικριτές του έξω από τη χώρα, λέγοντας πως το εξωτερικό «πρέπει να σεβαστεί το αποτέλεσμα, αλλά δεν έχει δείξει τέτοια ωριμότητα».

Η επικράτηση του ΑΚΡ το φέρνει αυτοδύναμο στην Εθνοσυνέλευση, καθώς η στρατηγική έντασης που είχε καλλιεργήσει απέδωσε -έστω κι αν το κόμμα δεν θα έχει την ενισχυμένη πλειοψηφία που θα χρειαζόταν (και επιδίωκε ο Ερντογάν στις πρώτες κάλπες) για να προχωρήσει σε δημοψήφισμα για αλλαγή του Συντάγματος ώστε να ενισχυθεί ο ρόλος του προέδρου.

Σε ανακοίνωσή του μετά το κλείσιμο της κάλπης, ο Ερντογάν ανέφερε πως «το πιο σημαντικό μήνυμα» της κάλπης αφορούσε το ΡΚΚ και ήταν πως «η βία, οι απειλές και η αιματοχυσία δεν συμβαδίζουν με τη δημοκρατία και την ευνομία».

Σημείωσε δε ότι το μήνυμα αφορούσε τη «διαμελιστική τρομοκρατική οργάνωση» αλλά «και αυτούς που βρίσκονται υπό την καθοδήγηση της οργάνωσης αυτής» -αναφερόμενος προφανώς στο φιλορκουρδικό HDP.

{{{ moto }}}H κάλπη, συνέχισε, «έδειξε ότι η χώρα επέλεξε να προστατεύσει ένα περιβάλλον σταθερότητας και εμπιστοσύνης».

Η προεκλογική εκστρατεία έντασης του κόμματος είχε στηθεί πάνω στην εξίσωση της σταθερότητας με την αυτοδυναμία του ΑΚΡ.

Μιλώντας στη συνέχεια ο ίδιος το πρωί της Δευτέρας σε δημοσιογράφους, μετά την επίσκεψή του σε τζαμί στην Κωνσταντινούπολη, ο Ερντογάν επανέλαβε πως λαϊκή βούληση ήταν η «σταθερότητα» και κάλεσε «να είμαστε όλοι μαζί αδέρφια, να είμαστε όλοι μαζί η Τουρκία».

Δεν έχασε όμως την ευκαιρία να επιτεθεί στους επικριτές του στο εξωτερικό και στα διεθνή ΜΜΕ.

«Έτσι αντιλαμβάνεστε τη δημοκρατία; Τώρα, ένα κόμμα που έχει πάρει το 50% βρίσκεται στην εξουσία. Αυτό θα έπρεπε να το σεβαστεί όλος ο κόσμος, όμως δεν έχω δει τέτοια ωριμότητα» είπε χαρακτηριστικά.

Στις δηλώσεις του ενώπιον υποστηρικτών του, ο πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου είχε εμφανιστεί να κρατά συμφιλιωτικούς τόνους, λέγοντας μεταξύ άλλων πως θα επιδιώξει να μπει τέλος στη «διχαστική ρητορική» και ζήτησε «την ευχή όσων προσβλήθηκαν» κατά τη διάρκεια της σκληρής προεκλογικής περιόδου.

Όσον αφορά το Σύνταγμα, ο πρωθυπουργός κάλεσε τα κόμματα της αντιπολίτευσης να υποστηρίξουν συνταγματικές αλλαγές που θα κάνουν πιο δημοκρατική την τουρκική νομοθεσία. Από τις δηλώσεις του, δεν φάνηκε εάν το ΑΚΡ έχει εγκαταλείψει τα σχέδια για συνταγματική μεταρρύθμιση προς προεδροκεντρικό σύστημα.

Ο Νταβούτολγου αναφέρθηκε επίσης μόνο γενικά στην επιδίωξη να ξαναρχίσει η ειρηνευτική διαδικασία με τους Κούρδους, όμως ήταν πιο συγκεκριμένος όταν υπογράμμισε πως η Τουρκία είναι αποφασισμένη να πολεμήσει τους αντάρτες.

«Δεν θα υποχωρήσουμε από την αποφασιστικότητά μας για λύση ή από την αποφασιστικότητά μας να καταπολεμήσουμε την τρομοκρατία» είπε.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

«Τρέλα»: Οι πανηγυρισμοί των Ερυθρόλευκων για την ιστορική πρόκριση (pics+vids)

Οι Ερυθρόλευκοι προκρίθηκαν στον τελικό του UEFA Youth League, με τους παίκτες της πειραϊκής ομάδας να πανηγυρίζουν με την ψυχή τους την θρυλική πρόκριση.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024