Τσίπρας: Παράθυρο ελπίδας το ΚΕΘΕΑ-Προμηθέας στις φυλακές Διαβατών
Παράθυρο ελπίδας χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας την αυτόνομη θεραπευτική κοινότητα του ΚΕΘΕΑ-Προμηθέας για κρατούμενους χρήστες, που εγκαινίασε, σήμερα, Δευτέρα, στις φυλακές Διαβατών, στη Θεσσαλονίκη.
Παράθυρο ελπίδας χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας την αυτόνομη θεραπευτική κοινότητα του ΚΕΘΕΑ-Προμηθέας για κρατούμενους χρήστες, που εγκαινίασε, σήμερα, Δευτέρα, στις φυλακές Διαβατών, στη Θεσσαλονίκη.
«Κανένας άνθρωπος δεν πρέπει να θεωρείται δεύτερης ή τρίτης κατηγορίας, χωρίς δικαιώματα» είπε ο κ. Τσίπρας και σημείωσε ότι σήμερα δεν εγκαινιάστηκε απλώς μία νέα θεραπευτική μονάδα του ΚΕΘΕΑ, αλλά εγκαινιάζεται και μία νέα αντίληψη στη σωφρονιστική πολιτική, η οποία στηρίζεται στην επιείκεια και στη δυνατότητα παροχής δεύτερης ευκαιρίας.
Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι τα επόμενα βήματα θα είναι η έναρξη συνεργασίας των φυλακών Κορυδαλλού με την ψυχιατρική κλινική του νοσοκομείου Αττικόν για την ψυχιατρική περίθαλψη κρατουμένων και η δημιουργία σχολείων δεύτερης ευκαιρίας μέσα σε τρεις φυλακές.
Μετά τα εγκαίνια της μονάδας, ο κ. Τσίπρας επισκέφθηκε το σχολείο δεύτερης ευκαιρίας που λειτουργεί στις φυλακές Διαβατών και ενημερώθηκε από τους δασκάλους για τη λειτουργία του.
Στην ομιλία του ο πρωθυπουργός εξήρε τη συμβολή του υπουργού Δικαιοσύνης Νίκου Παρασκευόπουλου για την ολοκλήρωση της μονάδας και του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης Χάρη Καστανίδη γιατί επί υπουργίας του, το 2010, αποφασίστηκε η δημιουργία της.
«Βρισκόμαστε στο κάστρο του φόβου και ανοίγεται ένα παράθυρο, για να δουν οι από μέσα έξω και να διαπιστώσουν ότι υπάρχει μια κοινωνία αλληλεγγύης» τόνισε στην ομιλία του ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος και πρόσθεσε ότι η λέξη-κλειδί είναι η κοινωνική επανένταξη των κρατουμένων.
Ο κ. Παρασκευόπουλος επισήμανε ακόμη ότι η συγκεκριμένη μονάδα είναι πρωτότυπη στην Ελλάδα, αλλά είναι και πρωτότυπη ιστορικά η κίνηση του κ. Τσίπρα να επισκεφθεί τις φυλακές Διαβατών, γιατί ποτέ στο παρελθόν πρωθυπουργός δεν έχει επισκεφθεί φυλακές.
Ο απερχόμενος πρόεδρος του ΚΕΘΕΑ Γεράσιμος Νοταράς είπε ότι τα προγράμματα του ΚΕΘΕΑ έχουν επιτυχία 70% και σε ετήσια βάση παρέχουν θεραπεία σε 3.000 άτομα και σε 6.000 μέλη των οικογενειών τους.
Ο κ. Τσίπρας ξεναγήθηκε στα κελιά των χρηστών και στους χώρους προαυλισμού, συνομίλησε μαζί τους και τους συνεχάρη για την προσπάθεια που κάνουν.
Παρόντες στην τελετή των εγκαινίων ήταν η υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά, ο αντιπρόεδρος της Βουλής Τάσος Κουράκης, ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Χάρης Καστανίδης και ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Νικόλαος Βαλεργάκης.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Τα «θέλω» της Παρί και μία «χρυσή» μεταγραφή – Ο Μπαρκολά δεν ανανεώνει και η Λίβερπουλ «καραδοκεί» (pic)
- Η νέα πρόκληση της AI: Ποιος καθορίζει τα όρια της ελευθερίας του λόγου στα chatbots;
- Καλύπτοντας το επικίνδυνο χάσμα της Ευρώπης στον τομέα των πυραύλων
- Ο Jeff Mills παρουσιάζει το Tomorrow Comes the Harvest
- Αίγιο: «Είμαι αθώος, δεν μπορώ να πενθήσω» – Τι λέει μέσα από τη φυλακή ο 65χρονος Ιταλός
- Αρκάς: «Παράδεισος» για τους αδειούχους, «κόλαση» για τους εργαζόμενους
- Οδηγός για τον νέο εξωδικαστικό μηχανισμό: Ανοίγει σήμερα η ηλεκτρονική πλατφόρμα
- Οι μεγαλύτεροι μύθοι για τη γυμναστική
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 27.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/hamid-khaleghi-bNWXW7ZvYGo-unsplash-1-315x220.jpg)























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442